AirshowsAktualityCvičeníModernizace

Znovuzrození Aliena, legendární Hind 3366 se vrací na oblohu

Právě v těchto dnech realizuje státní podnik LOM PRAHA finální zálety v rámci dokončené generální opravy vrtulníku Mi-35 ev. č. 3366, který nese mimořádně efektní nátěr s vyobrazením tygřího vetřelce a široké veřejnosti je znám především jako „Alien Tiger“.

Tento konkrétní stroj ev. č. 3366 byl do České republiky dodán v září 2005 v rámci deblokace ruského dluhu a svou službu v AČR zahájil ještě u tehdejší  231. vrtulníkové letky na letišti v Přerově Bochoři. Po přestěhování všech Hindů do Náměšti nad Oslavou v říjnu 2008 je provozován 221. vrtulníkovou letkou, v jejímž stavu se nachází až do dnešních dnů. Na přelomu let 2015-16 byl tento vrtulník vybrán k nástřiku nového tygřího motivu, ve kterém se měl účastnit tradičního Tiger Meetu, čili setkání tygřích letek. Při výběru na nový nástřik vrtulníku se sešlo hned několik návrhů, po odhlasování však nakonec zvítězil návrhu “Tygřího vetřelce”, neboli Alien Tigera. Za samotným návrhem a zpracováním výsledného barevného motivu stojí Jan Rükr se svým bratrem a inspirace pro ztvárnění tohoto motivu vychází z uměleckého stylu „biomechanický surrealismus“, jehož tvůrcem byl švýcarský malíř a sochař H. R. Giger, který se podepsal pod filmovou podobu Vetřelce.

Samotný finální nástřik Hindu ev. č. 3366 se realizoval v hangárech státního podniku LOM PRAHA v průběhu února až května 2016. Pro výsledný nátěr bylo zpracováno více než 40 kg barev a celkové zpracování nového motivu metodou airbrush trvalo okolo 200 hodin práce. Vrtulník byl z kbelského letiště přelétnut zpět do Náměště dne 9. května 2016 posádkou ve složení kpt. Špaček, npor. Chlebeček a prap. Novotný. Alien Tiger se vůbec poprvé oficiálně představil veřejnosti na 11. Dobovém leteckém dnu v Mladé Boleslavi, kam jej přelétl tehdejší velitel tygří letky pplk. Martin Janďourek. Hned poté následovala účast na prestižním cvičení Tiger Meet 2016 ve španělské Zaragoze, kde Alien Tiger získal ocenění za nejlepší kamufláž.

Po návratu ze Španělska se Alien Tiger prezentoval na celé řadě dalších akcí a jedním z posledních veřejných vystoupení byly oslavy 100. výročí vzniku samostatného československého státu dne 28. října 2018, spojené se slavnostním průletem vrtulníků v rámci akce „Přehlídka 2018“. Krátce poté u něj byl dolétán meziopravní technický resurs po předešlé revizi R1, stanovený na 500 letových hodin, nebo dobově na 3,5 let provozu. V únoru 2019 tak byl převezen pozemní cestou do opraven státního podniku LOM PRAHA k provedení generální opravy, jíž procházely i další vybrané Hindy AČR. Už v té době bylo rozhodnuto, že vrtulníku bude místo standardní NATO kamufláže obnoven nátěr Alien Tiger s drobnými změnami oproti původnímu nátěru z roku 2016, které se týkaly především podoby hlavy tygra.

Samotná GO byla dokončena již na jaře 2021 a Hindu ev. č. 3366 byl obnoven meziopravní technický resurs o dalších 1000 letových hodin, nebo 7 let provozu. V průběhu záletů však byly zjištěny určité problémy, jejichž řešení se bohužel protáhlo až do dnešních dnů. Každopádně nyní by měl být Alien Tiger 2 opět v plné síle, což ostatně potvrdil nedávný zálet, jenž provedla osádka pardubického Centra leteckého výcviku ve složení Jaroslav Špaček, Jiří Hanyk a Jozef Holaza. Koncem tohoto týdne by měl následovat ještě jeden zálet a po převzetí armádou bude přelétnut zpět do Náměšti nad Oslavou.

Alien Tiger 2 je společně s dalšími stroji ev. č. 3362, 3365 a 3369 jedním ze čtveřice posledních generálkovaných Hindů AČR a podle zatím zveřejněných plánů by se měl letos zúčastnit tradičního setkání tygřích letek, organizovaného v termínu 9. až 20. května na řecké základně Araxos. Tiger Meet 2022 bude zároveň labutí písní českých Hindů před jejich plánovaným ukončením provozu na konci roku 2022 a následnému vyřazení z výzbroje. I když kdo ví?

Několik záběrů z nedávného záletu na kbelském letišti, který uskutečnila zkušená osádka pardubického Centra leteckého výcviku ve složení Jaroslav „JERRY“ Špaček, Jiří Hanyk a Jozef Holaza.  (4x foto: archiv LOM PRAHA s.p.)


 

 

 

(úvodní foto: archiv LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

(zdroj: oficiální stránky 221. vrtulníkové letky, https://221sqn.cz/home/helicopters/mi-24-alien-tiger/; archív czechairforce.com, www.lompraha.cz)