AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Ve Vodochodech připravují optimalizaci sériové výroby L-39NG

V únoru loňského roku informoval český  zbrojní holding OMNIPOL a.s., který se mezitím stal minoritním vlastníkem výrobce Aero Vodochody, o uzavření průlomové zakázky na dodávku nových cvičných letounů L-39NG do Vietnamu. Tradiční a dlouholetý odběratel československé letecké techniky z jihovýchodní Asie se rozhodl obměnit svou flotilu pomalu dosluhujících Albatrosů a logickým krokem bylo zvolit jeho moderního nástupce v podobě „engéčka“.

Rozhodnutí pořídit právě český cvičný stroj tak není  úplně překvapující, neboť legendární Albík má ve Vietnamu velmi dobrou pověst, navíc společnost Omnipol je dalo by se říci dlouholetým a etablovaným dodavatelem vojenské techniky či náhradních dílů do Vietnamu. Samotné vietnamské letectvo zároveň patří k uživatelům nejnovějších technologií českých výrobců a vývojářů, ostatně v nedávné době doplnilo své nově vybudované taktické simulační centrum od společnosti VR Group o další simulační kokpity a pracoviště radarových operátorů.

Vietnam si prozatím objednal 12 ks letounů L-39NG v pokročilé cvičné variantě, které budou používány k základnímu výcviku jako předstupeň při přechodu na výkonnější cvičně-bojové letouny Jak-130 z Ruska. Všechny „engéčka“ určené pro Vietnam budou zároveň produkovány v tzv. „Eastern“ konfiguraci, což velmi zjednodušeně znamená, že veškeré zobrazení letových a navigačních informací bude v metrických jednotkách, stejně tak indikace horizontu má být podle východního vzoru. Vietnamské letectvo je totiž významný uživatel ruské letecké techniky, který stále používá zobrazení veškerých letových údajů v tzv. východním standardu.

Krátce po podpisu smlouvy mezi ministerstvem obrany Vietnamu a společností Omnipol byla ve Vodochodech zahájena úvodní sériová výroba všech 12 ks „engéček“, které by měl zákazník převzít v letech 2023-24. V současné době je ve stadiu pokročilé montáže pět úvodních draků, u kterých je již sestykována přední přetlaková část trupu se středovou a probíhá u nich instalace různých agregátů, kabeláže či dalších konstrukčních dílů. Výrobce Aero Vodochody však stále pracuje na optimalizaci celé výrobní linky a ideálním rozmístění montážních přípravků, včetně ergonomie jednotlivých pracovišť, neboť současná montážní linka se nachází v hale menších rozměrů, kde není možné dosáhnout plného výrobního taktu. Z tohoto důvodu ve Vodochodech řeší analýzu návrhu zcela nové sériové výrobní linky na L-39NG, která by měla být postavena v hale, ve které ještě poměrně nedávno probíhala výroba vrtulníků Sikorsky S-76.

 

Tato nová linka by měla sloužit ke konečné montáži a oživení letounu, což zahrnuje vybavení všech skořepin (křídla, trupu a ocasní části) příslušnými agregáty a technologiemi, montáž motoru a propojení veškerých instalací, následné sestykování trupu a ocasní části, montáž překrytu, vztlakových klapek plus dalších dílů. V této hale bude probíhat i samotné oživení letounu spojené například s kontrolou těsnosti vzduchové, palivové a hydraulické instalace, přezkoušení veškeré elektroinstalace, seřízení a kontroly řízení letounu a funkční zkoušky hydrauliky. Z nové výrobní linky by tak měl v podstatě vyjíždět finálně dokončený letoun. Prozatím se zde počítá s tempem výroby 12 letounů ročně, ovšem dimenzována bude až na zvažovaný maximální počet 24 ks ročně. Spuštění nové výrobní linky je pochopitelně podmíněno dalšími objednávkami na výrobu L-39NG.

Úvodní referenční zakázka pro vietnamského zákazníka je pro českého výrobce mimořádně důležitá, neboť Aeru otevírá dveře k dalším kontraktům. Jako nejnadějnější se v současné době jeví dodávka 6 ks L-39NG pro Ghanu ve verzi „Light Attack“ a v klasické „Western“ konfiguraci. V letošním roce by zároveň mělo dojít i k finalizaci dohody o pořízení L-39NG pro státní podnik LOM PRAHA, který potřebuje urgentně nahradit dosluhující Albíky v pardubickém Centru leteckého výcviku.

Se začátkem nového roku tato jednání akcelerovala a podle nejnovějších informací má státní podnik zájem o 4+4 stroje, tedy nákup čtyř „engéček“ s opcí na další čtyři. LOM PRAHA zároveň podle slov svého ředitele Jiřího Protivy vyjednává s bankovními institucemi o zajištění úvěru na nákup „engéček“, přičemž je předpoklad, že by si CLV nové stroje převzalo zhruba v letech 2024-26. Výsledný počet osmi L-39NG by měl plně dostačovat veškerým potřebám CLV nejen pro výcvik pilotů AČR, ale i zahraničních zákazníků.

Zdá se tedy, že sériová výroba „engéčka“ se bude pomalu rozbíhat, i když svým rozsahem půjde pochopitelně vždy spíše o kusovou výrobu a „zlatá éra“ tisícových sérií L-29/39 se samozřejmě již nikdy nevrátí. I tak by byl prodej alespoň dvou až tří desítek „engéček“ v následujících dvou letech pro českého výrobce obrovským úspěchem.

Pouze ilustrační video-screeny z výroby prototypů L-39NG výrobních čísel 7003 a 7004 v Aeru Vodochody.  (zdroj: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil Aero Vodochody, archív redakce czechairforce.com, článek „Miliardy za letouny L-39NG utratí Maďarsko či Ghana. Nakupovat chce letos i LOM Praha“, autor Pavel Otto, https://www.e15.cz/byznys/prumysl-a-energetika/miliardy-za-letouny-l-39ng-utrati-madarsko-ci-ghana-nakupovat-chce-letos-i-lom-praha-1387037; https://twitter.com/AnnQuann/status/1482217239483158528?cxt=HHwWgMDU9byu8pEpAAAA)

(aktualizace: 24. 1. 2022)