AktualityKonfliktyPilotiZahraniční mise

Vládní speciál s prezidentem Zelenským doprovodily Gripeny

Český vládní speciál Airbus A319CJ s prezidentským volacím znakem „Czech Air Force One“, který ve čtvrtek 6. července dopravil z Bulharska do České republiky ukrajinského prezidenta Volodymyra Zelenského, doprovodila ve vzdušném prostoru ČR poměrně nečekaně i dvojice stíhacích letounů JAS-39C Gripen hotovostního systému QRA.

Chystaný přílet ukrajinského prezidenta do Prahy provázela mimořádná bezpečnostní opatření, a o plánované cestě do ČR věděla předem jen hrstka lidí. Volodymyr Zelenskyj měl pozvání k návštěvě České republiky již mnoho měsíců, konkrétní rozhodnutí však vzešlo až ze společného setkání s premiérem Petrem Fialou na summitu Evropského politického společenství v moldavském Kišiněvu. Původně měl ukrajinský prezident přiletět do ČR již asi před čtrnácti dny, z různých důvodů a po několika změnách termínu k tomu nakonec došlo až ve čtvrtek 6. července.

Samotnou přepravu do ČR zajistil armádní speciál Airbus A319CJ ev. č. 2801, který se nejprve vydal do bulharské Sofie, kde se Volodymyr Zelenskyj právě účastnil setkání s vrcholnými představiteli Bulharska. Airbus odstartoval z kbelského letiště krátce po jedné hodině odpolední a s volacím znakem CEF08 zamířil přes Slovensko, Maďarsko a Rumunsko do vzdušného prostoru Bulharska. Kapitánem Airbusu byl přímo velitel 241. dopravní letky pplk. K., který s ním krátce před půl třetí přistává na dráze 27 mezinárodního letiště v Sofii.

Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj před nástupem na palubu vládního „Czech Air Force One“ v Sofii. Kapitánem prezidentského Airbusu byl velitel kbelské 241. dopravní letky pplk. K., který před přeškolením na Airbusy řadu let sedal za berany armádních Jaků-40. (Foto: Václav Smolka)

 

Dnes už ikonická fotka ukrajinského prezidenta Zelenského na palubě českého vládního speciálu s Gripenem v okénku, jež doslova oblétla celý svět. Doprovod dvojice hotovostních a tedy i vyzbrojených Gripenů byl především symbolický, což ukrajinská strana vnímala mimořádně pozitivně. (Foto: Tomáš Pojar)

 

Celý čtvrteční program prezidenta Zelenského a jeho početné delegace v Bulharsku však měl určité zpoždění a tak se český vládní Airbus vydal na zpáteční cestu oproti plánu až v 18:20 hod. Po startu z dráhy 09 letiště v Sofii se zkušená kbelská posádka vydala stejnou letovou trasou zpět do ČR, přičemž během zpátečního letu již používala prezidentský volací znak „Czech Air Force One“, neboli CEF01. Obrovským zpestřením celého letu byl čestný doprovod dvojicí hotovostních Gripenů ve vzdušném prostoru ČR. Oba „nazbrojené“ stroje JAS-39C vzlétly v předstihu z čáslavské základny a zamířily ke slovenské hranici, kde se ostrou zatáčkou zhruba v prostoru Uherského Brodu připojily do formace s vládním Airbusem. Gripeny doprovázely vládní speciál s prezidentem Zelenským až přímo nad ruzyňské letiště a význam tohoto čestného doprovodu byl především symbolický, což ukrajinská strana kvitovala s povděkem a velmi pozitivně. Na letišti Václava Havla pak vládní Airbus dosedl z hlavního směru RWY24 v 19:54 hodin. Zatímco dvojice Gripenů po nízkém průletu s vysunutým podvozkem nad dráhou 24 zamířila zpět do Čáslavi, prezidentský Airbus zaroloval k Terminálu 4, kde početnou ukrajinskou delegaci přivítal ministr zahraničí Jan Lipavský.

Dvoudenní návštěva Volodymyra Zelenského v České republice byla především ve znamení jednání s prezidentem Petrem Pavlem, premiérem Petrem Fialou, předsedou Senátu Milošem Vystrčilem a se šéfkou Sněmovny Markétou Pekarovou Adamovou, včetně setkání se členy vlády a Parlamentu. Podpora Ukrajiny je pro českého premiéra Petra Fialu a českou vládu bezesporu zahraničně-politickou prioritou. Premiér po jednání s ukrajinským prezidentem řekl, že pomoc Ukrajině bude intenzivně pokračovat ve všech oblastech i nadále. Česká republika daruje Ukrajině další bitevní vrtulníky Mi-24V/35, statisíce kusů velkorážní munice, a dále pomůže s přípravou a výcvikem ukrajinských pilotů na západní letouny F-16, což bude obnášet i darování simulačních technologií, které umožní výcvik i přímo na Ukrajině.

Dvojice vládních Airbusů před Terminálem 4 ve staré části ruzyňského letiště. Letoun ev. č. 3085 přelétl ze Kbel na Ruzyň až v pátek dopoledne a sloužil jako záložní stroj pro případ jakékoliv závady. (Foto: PRG airside, https://twitter.com/prgairside)

 

V úterý 7. července se ukrajinský prezident vydal v dopoledních hodinách na další část svého evropského turné, jehož cílem byla tentokrát návštěva Slovenska. Zároveň bylo zveřejněno, že AČR bude kompletně zabezpečovat přepravu ukrajinského prezidenta během celého jeho evropského turné vládním Airbusem. Protože armáda nechtěla v takové situaci nic podcenit, už v dopoledních hodinách přelétl ze Kbel na Ruzyň druhý vládní Airbus ev. č. 3085, který po zarolování před Terminál 4 sloužil jako záložní stroj pro případ nenadálé technické závady.

Záložní stroj nakonec nebylo potřeba a prezidentský Airbus ev. č. 2801 vzlétl krátce po 12. hodině z dráhy 06 ruzyňského letště a zamířil s ukrajinskou delegací na Slovensko, kde po zhruba 35 minutách letu přistál na letišti M. R. Štefánika v Bratislavě. Zde Volodymyr Zelenskyj absolvoval setkání se slovenskou prezidentkou Zuzanou Čaputovou a představiteli slovenské vlády. Zhruba v 17:25 hod. vzlétá český vládní Airbus na další etapu evropského turné ukrajinského prezidenta a tentokrát směřuje do Turecka, kde po 19. hodině přistává na starém mezinárodním Atatürkově letišti v Istanbulu.

Pět velitelů z pluku Azov a 36. brigády námořní pěchoty – Denis Prokopenko, Serhij Volynskyj, Svjatoslav Palamar, Oleh Chomenko, a Denys Šleha, kteří hrdinně bránili Mariupol v tamních ocelárnách Azovstal, se na palubě českého vládního speciálu mohlo vrátit z Turecka domů.

 

V Turecku absolvoval Volodymyr Zelenskyj jednání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem, jehož hlavním tématem zřejmě byla černomořská obilná dohoda a postoj Turecka k členství Ukrajiny v NATO. Celé hektické evropské turné prezidenta Zelenského končí v sobotu 8. července krátce po poledni, když český vládní speciál vzlétá v 13.23 hod. českého času z istanbulského letiště. Je příznačné, že na palubě českého vládního speciálu se kromě prezidenta Volodymyra Zelenského a členů jeho delegace mohlo vrátit do vlasti i pět velitelů z pluku Azov a 36. brigády námořní pěchoty, kteří loni bránili do konce bitvy o Mariupol tamní železárny a ocelárny Azovstal a kteří byli drženi v tureckém zajetí na základě dohod o výměně válečných zajatců. Český Airbus následně směřoval na polské letiště Rzeszow-Jasionka, odkud se ukrajinská delegace včetně prezidenta Zelenského přepravila pozemní cestou zpět na Ukrajinu. Z polského Rzeszowa se vládní Airbus vrací zpět už s běžným volacím znakem CEF08 a okolo čtvrt na šest v pořádku dosedá na asfaltovou dráhu 24 letiště Praha-Kbely.

Fakt, že ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj využil pro návštěvu několika evropských zemí právě služeb českého vládního speciálu, svědčí o obrovské důveře ukrajinské strany vůči České republice a jejím Vzdušným silám AČR, pro které jde o mimořádně prestižní záležitost. Obrovskou zásluhu na úspěšném zvládnutí celé náročné přepravy ukrajinského prezidenta má pochopitelně i personál 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích, který tak opět prokázal svou obrovskou profesionalitu.

Čtvrteční přílet českého vládního speciálu A319CJ ev. č. 2801 s prezidentským volacím znakem „Czech Air Force One“ za doprovodu dvojice hotovostních Gripenů s vytaženým podvozkem. Po dosednutí Airbusu na dráhu 24 ruzynského letiště se oba Gripeny odpojily a zamířily zpět na svou domovskou základnu v Čáslavi. Jak je vidět na fotkách, hotovostní „mašiny“ se po cvičení Air Defender 2023 opět mohly vrátit k „dvoubakové“ konfiguraci. (Foto: David Záveský, https://twitter.com)


 

 

(úvodní foto: David Záveský, https://twitter.com)  

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)