AktualityAkviziceModernizace

Vietnam získá 12 cvičných strojů L-39NG z Aera Vodochody

Společnost Omnipol v pondělí 15. února informovala o podepsání smlouvy s ministerstvem obrany Vietnamu na dodávku dvanácti nových cvičných proudových letounů L-39NG. Stroje vyráběné společností Aero Vodochody mají být dodány vietnamskému letectvu v letech 2023–2024.

Smlouva zahrnuje nejen pořízení 12 kusů L-39NG, ale i přeškolení pilotů, výcvik instruktorů, dále pak zaškolení pozemního personálu, dodávku náhradních dílů, jakož i vybavení pro pozemní a logistickou podporu nebo specializovaných letištních systémů. Společnost Omnipol zatím nespecifikovala konkrétní variantu objednaných letounů, z vyjádření společnosti, že letouny budou disponovat schopnostmi pro kompletní výcvik pilotů však lze usuzovat, že půjde o pokročilou cvičnou verzi „Advanced Trainer“. Stejně tak zatím nebyla oznámena přesná cena celého kontraktu, kterou lze odhadovat v řádech několika miliard korun.

Každopádně jde bez přehánění o jeden z největších kontraktů českého obranného průmyslu v posledních letech, a to ve velmi sofistikovaném leteckém oboru, kde je každá objednávka přesahující 10 kusů v současné době považována za úspěch. Ostatně prezident společnosti Omnipol Jiří Podpěra komentoval budoucí spolupráci těmito slovy: „Jsme hrdí na to, že můžeme veřejně oznámit tuto zásadní strategickou spolupráci, která je významným milníkem pro projekt letounu L-39NG. Kombinace moderních cvičných letounů L-39NG a vysoká profesionalita vzdušných sil Vietnamu přináší prohloubení a vzájemný rozvoj vztahů mezi Českou republikou a Vietnamem.“

Zakázka na dodání moderních L-39NG navazuje na historicky úspěšné a tradiční dodávky československých letounů Zlín Z-226, Aero Ae 45 a později i letounů L-39 Albatros v 70. až 80. letech do tohoto teritoria. Právě starší cvičné stroje L-39C by nové eNGéčko mělo ve Vietnamu nahradit. Vůbec první Albíky získalo vietnamské letectvo na začátku roku 1981 a celkově bylo do Vietnamu v 80. letech exportováno 24 ks strojů L-39C, jež byly zařazeny do výzbroje 910. školního leteckého pluku „Julius Fučík“ na základně Nha Trang. Hlavním úkolem tohoto školního útvaru byl výcvik nových pilotních žáků, kteří později přecházeli u bojových útvarů na letouny MiG-21bis či Su-22M3. V roce 2003 se pluk přemístil na základnu Dong Tac (bývalá Tuy Hoa AB), a zároveň Vietnam v letech 2002 až 2008 obdržel dalších 14 letadel L-39C z Ukrajiny a České republiky, kde byl tento obchod realizován přes společnost Omnipol.

Původní letouny L-39C jsou ve Vietnamu vysoce ceněné pro svoji robustnost, kvalitní zpracování a především jednoduchost údržby. Důležitým kritériem pro současný nákup L-39NG vzdušnými silami Vietnamu jsou tak pozitivní a prověřené zkušenosti s českými letouny zejména v provozu v náročných klimatických podmínkách. Moderní avionika letounu L-39NG je navíc připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté či páté generace a nové eNGéčko by tak mělo podstatně zefektivnit přechod vietnamských pilotů na pokročilé bojové letouny. Současný model výcviku, kdy mladí piloti začínají na vrtulových strojích Jak-52 u 920. školního pluku v Cam Ranh, následně pokračují na proudových L-39C u 910. školního pluku v Dong Tac a hned poté odcházejí k bojovým útvarům, by se totiž měl podstatně změnit. Po úvodní elementární části na vrtulových strojích mladí žáci přejdou na nové L-39NG, se kterými by měla být odlétána většina osnovy základního výcviku. Poté bude následovat pokračovací bojový výcvik na nově dodaných letounech Jak-130 u čerstvě zformovaného 915. školního pluku v Dong Tac. Přímo k bojovým útvarům by se tak měli dostat mnohem lépe připravení a efektivněji vycvičení piloti, pro které bude přechod na nejmodernější a nejvýkonnější stroje vietnamského letectva Su-30MK2V mnohem jednodušší.

Vietnam v současné době stále provozuje zhruba 25 ks Albíků u 910. školního leteckého pluku „Julius Fučík“ v Dong Tac (bývalá Tuy Hoa Air Base). Právě sem by měly zamířit i nově objednané L-39NG. (foto: https://twitter.com/indopac_info)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: tisková zpráva „OMNIPOL dodá Vietnamu 12 kusů proudových letounů L-39NG“, http://omnipol.com/cz/media/; web L-39.CZ, autor Miroslav Hančar, http://l-39.cz/L-39_uzivatele.html; VIETNAM PEOPLE’S AIR FORCE , https://scramble.nl/planning/orbats/vietnam/vietnam)

(aktualizace: 16. 2. 2021)