AktualityAkviziceTechnikaVelitelé

Velitel vzdušných sil Guatemaly si vyzkoušel nový L-39NG

Ve dnech 13. – 20. září 2021 navštívil Českou republiku vůbec poprvé velitel vzdušných sil Guatemaly (FAG – Fuerza Aérea de Guatemala), plukovník Genri Eduardo Martínez Fernandéz. Návštěva se uskutečnila v rámci projektu ekonomické diplomacie, zaměřeného na podporu českých firem v oblasti obranného či leteckého průmyslu, a tomu odpovídal celý týdenní program velitele guatemalského letectva. Plukovník Martínez během svého pobytu v ČR navštívil především tradičního výrobce cvičných proudových letounů Aero Vodochody, kde měl možnost si osobně vyzkoušet létání na novém stroji L-39NG.

Na navazující Konferenci uživatelů letounů L-39 si velitel guatemalského letectva kromě informací o novém cvičném letadle vyslechl také prezentace činnosti Agentury pro mezivládní obrannou spolupráci či možností financování případných nákupů za podpory České exportní banky a pojišťovny EGAP. Guatemala se totiž v posledních letech netají záměrem na pořízení nových proudových cvičných a lehkých útočných strojů, které by nahradily již vyřazené, legendární a velmi oblíbeneé letouny A-37B Dragonfly. V minulosti bylo například zmiňováno pořízení letounů IA-63 Pampa, žádný z akvizičních projektů však nebyl zdárně ukončen. Roli lehkých útočných strojů tak zatím plní letité turbovrtulové PC-7 a právě zde se otevírá šance pro L-39NG. Na druhou stranu je jasné, že jejich případné pořízení by muselo být financováno za podpory České exportní banky.

Jinak již zmiňovaná šestá Konference uživatelů letounů L-39, na kterou dorazilo více než 50 hostů z celkem 16 zemí ze tří světových kontinentů, se uskutečnila ve dnech 15. a 16. září v Praze a Vodochodech. Z Evropy byli přítomni zástupci vzdušných sil Slovenska, Maďarska, Německa či Estonska. Z afrického kontinentu nechyběly například delegace Ghany či Nigérie. Mezi účastníky byly i země z Jižní Ameriky a na konferenci tentokrát dorazili také někteří privátní uživatelé L-39 včetně zástupce americké akrobatické skupiny Patriots. Setkání organizovaly Vzdušné síly Armády České republiky spolu s Aerem Vodochody a společností Omnipol.

Velitel vzdušných sil Guatemaly plukovník Martínez pak ve svém dalším programu navštívil výrobce ERA Pradubice, kde mu bylo představeno produktové portfolio se zaměřením na systémy řízení letového provozu a zpracování dat z přehledových systémů, na které se společnost specializuje. Pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV) následně prezentovalo výcvik pilotů a leteckých techniků, který tam probíhá jak simulačně, tak na různých cvičných platformách.  Velitel plk. Martinéz také navštívil společnost PRIMOCO, kde mu byly nastíněny možnosti případného využití jejich dronů pro boj s nelegálním obchodem s drogami v Guatemale. Ve společnosti ZLIN AIRCRAFT pak měl guatemalský představitel příležitost otestovat za letu cvičný stroj Z-242L-ZEUS, určený pro základní výcvik pilotů.

Závěrečným bodem programu projektu byla účast na 20. ročníku Dnů NATO v Ostravě-Mošnově, které jsou největší bezpečnostní přehlídkou v Evropě a kde byl poprvé oficiálně  představen české veřejnosti nový cvičný letoun L-39NG v letové ukázce. Na první display vystoupení před domácím publikem byl zvědavý i sám autor, neboť na některých diskuzních fórech kolují „zaručené“ informace o horších letových vlastnostech a výkonech oproti staršímu L-39C a někteří maďarští blogeři se podivují nad horší agilitou ve srovnání s L-159. No to asi bude tím, že Alca používá 2x tak výkonnější pohonnou jednotku a jde o letoun jiné kategorie. Jak prosté, milý Watsone!

V Mošnově však display piloti Aera zalétali s eNGéčkem velmi dynamickou ukázku a především  nedělní vystoupení v extrémně složitých meteorologických podmínkách, kdy se letoun během některých prvků doslova ztrácel ve vrstvě oblačnosti se spodní základnou možná i 500 stop, určitě zaslouží uznání. Řada manévrů L-39NG byla prováděna mnohem energičtěji něž u jeho předchůdce a zároveň byl znát podstatně rychlejší nárůst výkonu motoru do režimu maximál. Každopádně čekat nějaké zázračné letové vlastnosti od letounu, který má pohonnou jednotku s velmi podobným tahem 16 kN jako jeho předchůdce, asi nelze očekávat. Ještě jedna věc autora velmi překvapila, a to velmi nízká hlučnost pohonné jednotky Williams FJ44-4M, který v některých letových režimech téměř nebyl slyšet. V případě, že se někdy podaří tyto letouny zařadit k pardubickému CLV to je určitě dobrá zpráva pro všechny chronické stěžovatele na hluk v okolí LKPD.

Každopádně projekt ekonomické diplomacie navázal na dlouhodobé úsilí o prohloubení spolupráce mezi Českou republikou a Guatemalou v oblasti bezpečnosti a obrany, která má velký potenciál. Není proto úplnou náhodou, že se v prvním čtvrtletí roku 2022 plánuje pracovní návštěva Guatemaly náměstkem pro řízení průmyslové spolupráce Ministerstva obrany Tomášem Kopečným a v jednání se rovněž nachází i Memorandum o porozumění mezi ministerstvy obrany České republiky a Guatemaly.

Velitel vzdušných sil Guatemaly plukovník Genri Eduardo Martínez Fernandéz absolvoval vývozní let na prvním letovém prototypu L-39NG výrobního čísla 7001 s továrním pilotem Davidem Jahodou. (foto: Velvyslanectví ČR v Mexiku, Embajada de la República Checa en México)

 

Účastníci šesté Konference uživatelů letounů L-39 si mohli ve Vodochodech prohlédnout i výrobu nových cvičných strojů L-39NG na montážní hale s rozpracovanou první čtveřicí letounů č. 7005 – 7008, určených pro Vietnam. (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: článek „Velitel vzdušných sil Guatemaly poprvé v ČR“, https://www.mzv.cz/mexico/cz/zeme_pusobnosti/guatemala/velitel_vzdusnych_sil_guatemaly_poprve_v.html; článek „Restart po pandemii: Konference uživatelů L-39 hostila zástupce 16 zemí“, https://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/restart-po-pandemii-konference-uzivatelu-l-39-hostila-zastup/)

(aktualizace: 10. 10. 2021)