AktualityMimořádné události

V Čáslavi došlo k nechtěné iniciaci katapultážní sedačky u nového stroje L-159T2

Ve středu 7. listopadu v poledních hodinách došlo během údržby v jednom z hangárů na 21. základně taktického letectva v Čáslavi k nechtěné iniciaci katapultážní sedačky nového stroje L-159T2 ev. č. 6028. Zatím z nezjištěných příčin byl u jedné z dvojice modernizovaných sedaček typu VS-20 pravděpodobně po připojení měřící aparatury nechtěně iniciován raketový motor URM-1M, který sedačku vystřelil přes otevřený překryt letounu, a ta následně dopadla vedle letounu, jak upřesnila mluvčí Generálního štábu plk. Magdalena Dvořáková. Při incidentu naštěstí nebyl nikdo zraněn, i když se u letounu pohybovalo několik zaměstnanců výrobce Aero Vodochody. Co bylo přesnou příčinou iniciace katapultážní sedačky nyní šetří Odbor dohledu nad vojenským letectvím Ministerstva obrany a Vojenské policie.

Vystřelovací sedačka VS-20 (foto: Aero Vodochody)

Letoun L-159T2 ev. č. 6028, u něhož k mimořádné události došlo, je prvním ze tří modifikovaných dvoumístných strojů, které má Aero Vodochody dodat českému vojenskému letectvu do konce letošního roku.  Spárka 6028 uskutečnila zálet už ve čtvrtek 2. srpna, o kterém jsme Vás informovali v aktualitě „Aero Vodochody úspěšně zalétalo první modifikovaný L-159T2 „6028“ pro Vzdušné síly AČR“, a během prvního třicetiminutového letu ji pilotovali zkušební piloti výrobce Aera Vodochody – Vladimír Kvarda a David Jahoda. Po úspěšném záletu se letoun u výrobce zapojil do vývojových a typových zkoušek, kdy absolvoval denní i noční lety včetně použití NVG, na něž navázaly pozemní a letové zkoušky v gesci dozorujícího Vojenského technického ústavu letectva a PVO. Poté byl letoun přesunut do lakovny, kde získal standardní šedou kamufláž a následně byl předán k vojskovým zkouškám, které v současné době probíhají na 21. zTL v Čáslavi.

Nově modifikované spárky L-159T2 jsou vybaveny modernizovanými vystřelovacími sedačkami VS-20, které konstrukčně vychází z původního sedadla VS-2 použitého na strojích L-159A a L-159T1, ovšem umožnují celkově čtyři režimy katapultáže, z nichž dva jsou nové a vznikly na základě požadavku Vzdušných sil AČR. Kvůli rozšíření režimů katapultáže bylo nutné změnit systém odpalu. Namísto části pyropatron, které jsou u staršího typu VS-2 iniciovány mechanicky, byly instalovány elektricky iniciované pyropatrony. Nové sedadlo má plně elektrický systém spuštění katapultáže a díky integraci termální baterie disponuje záložním módem. Vlastní výroba sedaček VS-20 probíhá ve společnosti Zlín Aircraft, tradičního dodavatele Aera Vodochody Aerospace. Výrobcem nových pyropatron s elektrickou iniciací je pardubická Explosia, která dodává veškeré pyrotechnické prvky pro letecké záchranné systémy v L-159, tedy raketový motoru URM-1M pro urychlení pilotní sedačky při katapultáži, dále raketový motor ROP, umístěný po stranách překrytu kabiny, který slouží k nouzovému odhozu překrytu, pyropatrona PP-POP pro aktivaci mechanismů uvolnění překrytu, pyropatrona PP-TVM pro vysunutí teleskopického mechanismu, pyropatrona PP-GP pro aktivaci pyromechanismu systému záchrany, pyropatrona PP-VVPR pro aktivaci pyromechanismu systému poutání pilota a pyropratrona VMP-2M pro aktivaci mechaniky záchranného padáku. Nezbývá než doufat, že příčiny nechtěné iniciace sedačky budou co nejrychleji zjištěny a tato mimořádná událost výrazněji nenaruší proces implementace nových spárek L-159T2 do výzbroje 213. výcvikové letky.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Alan Warnes, Air Forces Monthly, https://airforcesmonthly.keypublishing.com)

(zdroj: článek „Vojenskému letounu se v Čáslavi samovolně katapultovala sedačka, nikdo nebyl zraněn“, autor Jan Richter, https://zpravy.aktualne.cz; Letounu v Čáslavi se samovolně katapultovala sedačka při údržbě stroje, Lidovky.cz, www.lidovky.cz; vyjádření mluvčí Generálního štábu plk. Magdaleny Dvořákové pro server aktalne.cz; článek „Aero úspěšně otestovalo novou verzi vystřelovacího sedadla VS-20“, www.technickytydenik.cz; článek „L-159T2 pro českou armádu zalétán“, autor Jan Čadil, Letectví+Kosmonautika 9/2018; https://explosia.cz/produkty/specialni-vyrobky/letecke-zachranne-prostredky/)

(aktualizace: 13. 11. 2018)