AktualityCvičeníTechnika

Taktické letectvo AČR bude krátkodobě působit z Náměšti

Podzimní měsíce či závěr roku provází téměř každoroční výluka letového provozu na 21. základně taktického  letectva v Čáslavi, kdy je potřeba z důvodů nutné údržby různých letištních technologií přerušit na několik dnů zdejší provoz. Ani letošní rok není výjimkou a letouny L-159 a JAS-39 tak budou opět krátkodobě působit ze záložního letiště, kterým je tentokrát poněkud netradičně základna v Náměšti nad Oslavou.

Letošní výluka čáslavské základny je plánována v termínu od 6. října do 23. října 2023 a důvodem je plánovaná technická odstávka čáslavské řídící věže plus servisní a údržbové práce na vzletové a přistávací dráze. Zatímco v předchozích letech sloužilo jako útočiště záložní letiště v Pardubicích, kde je pro podobné účely vyčleněná potřebná infrastruktura, v letošním roce je vše poněkud jinak a „čáslaváci“ se musí přesunout netradičně na 22. základnu vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Důvodem je aktuálně zahájená rekonstrukce nemovité infrastruktury na pardubickém letišti, která musí být připravena na „velkou“ dvouletou výluku čáslavské základny, ke které dojde zhruba v letech 2026-27 z důvodu kompletní rekonstrukce dráhových systémů.

Ačkoliv je výluka čáslavské základny plánována až od příštího týdne, armáda využila příprav na přesun taktického letectva do Náměšti k nácviku letištního manévru a už v pondělí 2. října 2023 sem přelétly letouny L-159 převážně od 213. výcvikové letky. V průběhu celého týdne zde pak probíhá letecký výcvik na Alkách jako přípravná fáze pro následné nasazení letounů JAS-39 Gripen. Samotný návrat všech L-159 zpět na mateřskou základnu v Čáslavi se předpokládá ve čtvrtek 5. října 2023.

Hlavní „přelet“ letounů JAS-39 Gripen je pak plánován na pátek 6. října 2023 a ještě téhož dne zde také dojde k zaujetí nepřetržité hotovosti v rámci aliančního systému NATINAMDS (NATO Integrated Air and Missile Defence System) dvojicí pilotů, personálu ILS a vyzbrojených letounů JAS-39C Gripen. V případě Náměšti jde vpravdě o historickou událost, neboť naposledy zde byla držena ostrá hotovost v rámci přijatých opatření na národní úrovni po útocích na WTC 11. září 2001 v USA. Hlavním cílem těchto opatření byla ochrana blízké jaderné elektrárny v Dukovanech, kterou kromě pozemních systémů protiletadlového raketového vojska zajišťovaly „domácí“ podzvukové letouny L-39ZA Albatros a vrtulníky Mi-24V přerovské základny, přesunuté k plnění tohoto úkolu do Náměšti nad Oslavou.

Čáslavská základna bude v Náměšti samozřejmě organizovat omezený letecký výcvik a například letouny L-159 létají v průběhu tohoto týdne v časech od 09.00 do 15.00 hodin, zatímco Gripeny budou v rámci hotovostního systému realizovat maximálně 1-3 cvičné lety denně. Nějaké dramatické navýšení letové činnosti se tedy nepředpokládá, navíc třetina českého taktického letectva s letouny JAS-39 a L-159 se aktuálně účastní mezinárodního cvičení Tiger Meet v Itálii a výcvikového kurzu HTIC v Maďarsku. Na ostatních letounech, které zůstanou dislokovány na čáslavské základně, bude zároveň provedena pravidelná technická údržba.

Přenesení hotovostního systému do „polních podmínek“ v Náměšti zároveň zkrátí reakční čas při případném zásahu ve vzdušném prostoru Slovenska, který čeští stíhači pomáhají chránit ve spolupráci s Polskem a Maďarskem již od září loňského roku. Nedávno se do této aktivity připojilo i Německo a výsledkem je vůbec první společná výcviková mise českých a německých stíhačů do vzdušného prostoru východního Slovenska, která se uskutečnila v pondělí 25. září. Větší počet aliančních letounů nad Slovenskem zároveň umožňuje zdejším letovodům plnit náročnější úkoly při navedení stíhačů až do úrovně 2vs2.

Ukončení výluky a přesun veškeré techniky společně s personálem zpět na mateřskou základnu v Čáslavi je plánován na pondělí 23. října 2023.

Ostrá hotovost se do Náměšti vrací bezmála po dvaceti letech, kdy tu národní hotovostní systém podporovaly vrtulníky Mi-24V a letouny L-39ZA v souvislosti s útoky proti WTC z 11. září 2001. „Oháčko“ v Náměšti bylo primárně zaměřené na ochranu nedaleké jaderné elektrárny Dukovany a šlo o službu pouze od úsvitu do úsvitu. V pozdějších letech se alianční hotovost NATINADS při výluce čáslavské základny stěhovala vždy na záložní letiště v Pardubicích, kde QRA působila z ÚLů v rozptylu bývalého 4. slp. V Náměšti však budou muset příslušníci 211. letky sloužit hotovostní směny vpravdě v bojových podmínkách pod širým nebem. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jan Kalinawww.czechairspotters.com)

(zdroj: článek „Působení čáslavských letounů L-159 ALCA a JAS-39 Gripen z letiště Náměšť“, autor Jindřiška Budiková, tisková a informační důstojnice 22. základny vrtulníkového letectva, https://lznamest.army.cz/aktuality/pusobeni-caslavskych-letounu-l-159-alca-jas-39-gripen-z-letiste-namest; archív redakce czechairforce.com)