AktualityCvičení

Švédské letectvo cvičí i během pandemie Covid-19

Zatímco řada evropských armád v současné obtížné situaci z důvodu celosvětové pandemie Covid-19 prakticky přerušila či silně omezila veškeré výcvikové aktivity, švédský Flygvapnet alespoň v omezené míře realizuje taktický výcvik nejen v domácích podmínkách, ale participuje v rámci bilaterární spolupráce i se svými zahraničními partnery.

Ve dnech 19. a 20. března tak bylo například realizováno společné cvičení s letouny Rafale M francouzského námořního letectva Aéronavale, které v rámci operačního nasazení Carrier Strike Group (CSG) zformované okolo letadlové lodi Charles De Gaulle v Task Force 473 vyplulo na hlídkovou misi do Severního moře, pojmenovanou jako mise Foch. Během cvičení realizovali francouzští námořní piloti několik simulovaných leteckých soubojů DACT (Dissimilar Air Combat Training) s dánskými, nizozemskými a švédskými letouny nad Severním mořem. Zároveň byli procvičeni řídící letového provozu létajících velitelských stanovišť E-2C, operačních středisek bojových lodí skupiny CSG a pozemních stanovišť GCI.

První den cvičení proběhl v dánském vzdušném prostoru DACT mezi dvojicí námořních Rafale M a dvojicí holandských F-16AM, vedených nizozemskými řídícími z pozemního stanoviště. Později dostaly čtyři Rafale M za úkol chránit celou Carrier Strike Group, která byla napadena čtyřmi letouny JAS-39C Gripen švédského letectva. Francouzská námořní letadla byla naváděna fregatou protivzdušné obrany (FDA) Paul Chevalier, který převzal roli ACU (Air Control Unit – jednotky vzdušné kontroly) odpovědnou za vedení a předávání letových informací nezbytných pro piloty k plnění jejich mise. Piloti švédských Gripenů naopak byli naváděni operátory stroje E-2C Hawkeye z francouzského nosiče Charles De Gaulle.

Druhý den se úroveň výcviku zvýšila a francouzští námořní piloti letky 12F a jejich stroje Rafale M měly odrazit úder čtyř švédských Gripenů takt. č. 218, 224, 255 a ??? od křídla F17 „Blekinge“, které připravovaly útok přímo na nosič Charles De Gaulle za použití přesně naváděné protilodní munice a byly naváděny švédskými řídícími letového provozu. Původně se předpokládalo, že čtveřice Gripenů ještě před úderem doplní palivo z francouzského tankeru KC-135R, jeho mise však byla kvůli Covid-19 zrušena*. Společné cvičení bylo obrovským přínosem pro všechny zúčastněné strany a zároveň byla prověřena schopnost spolupracovat i při použití různorodé techniky, kterou používají zúčastněné státy.

Švédské Gripeny zároveň participovaly na dvoudenním aliančním cvičení Ramstein Alloy 20-1, které se uskutečnilo ve dnech 20. a 21. dubna ve vzdušném prostoru baltských států. Do cvičení se zapojila alianční letectva Belgie s letouny F-16AM z mise Baltic Air Policing, Německa s EF2000, Polska s F-16C a partnerských států Švédska s Gripeny a Finska s F/A-18C, které procvičovaly koordinační postupy při přeshraničních operacích a zásazích QRA. Dvojice švédských Gripenů spolupracovala s belgickými F-16AM ze základny Šiauliai, nad kterou pak oba Gripeny přilétly v rámci nácviku přiblížení na alternativní letiště v případě nouze. Švédské stroje byly během cvičení řízené operačním střediskem v litevské Karmelavě.

Poznámka* – Jako zajímavost je možné uvést, že mise francouzského nosiče Charles De Gaulle byla poté předčasně ukončena a loď se musela vrátit do domovského přístavu v Touluse kvůli nákaze Covid-19, kterou se v průběhu plavby nakazilo několika desítek členů posádky letadlové lodi.

Francouzské námořní Rafale M od letky 12F námořního letectva Aéronavale a Gripeny křídla F17 Blekinge ze základny Ronneby v jižním Švédsku během společného letu.  (foto: Försvarsmakten)


 

Flygvapnet se vrací na záložní úseky

Jednoznačným trendem posledních let ve výcviku švédského letectva je také návrat k procvičování taktiky operací z rozptýlených ploch v rámci konceptu BAS90. Tento druh náročného výcviku byl obnoven zhruba po roce 2013 v důsledku několika vojenských provokací Ruské federace vůči Švédsku** a následnými akcemi „dovolenkářů“ na Krymu a východní Ukrajině. Flygvapnet se tak po několikaleté přestávce způsobené obdobím „nerušeného klidu a míru“ vrátil jak na záložní letiště, tak i na silniční úseky.

Jedno z prvních letošních cvičení na záložním silničním úseku proběhlo 1.dubna na části vnitrostátní silnice č. 44 mezi Lidköpingem a Grästorpem, který je využíván jako záložní rozšířený úsek s rozměry 800 x 16m a umožňuje přesměrovat obvyklý silniční provoz na alternativní silnici. Během dne bylo provedeno několik přistání a vzletů Gripenů od 71. letky „Spider“ křídla F7 „Skaraborgs“. Na silnici č. 44 se nakonec postupně objevily čtyři letouny JAS-39C takt. č. 268, 275, 289 a 291. Po přistání byly letouny během 15 minut nazbrojeny čtveřicí střel AIM-120B, municí pro kanón, a následně opět provedly vzlet.

Poznámka** – V noci z 29. na 30. března 2013 dvojice ruských bombardérů Tu-22M3, doprovázená čtyřmi stíhacími letouny Su-27, simulovala nálet na hlavní město Stockholm v rámci velkého cvičení vzdušných sil Ruské federace pod názvem „Ladoga 2013“. Ruské stroje se dostaly až na hranici švédského vzdušného prostoru nad ostrovem Gotland, aniž by Flygvapnet jakkoliv zasáhl z nejbližších základen v Såtenäs a Ronneby. 

Záběr z přistání JAS-39C od křídla F7 „Skaraborgs“ na silničním úseku č. 44 u Lidköpingu s rozměry 800 x 16m. Po dosednutí letoun pojíždí na rozšířené místo na silnici, kde je během 15 minut nazbrojen, a vrací se zpět na vzlet. (foto: Astrid Amtén/Försvarsmakten)

 

Velmi podobné cvičení se uskutečnilo již 20. března, tentokrát ovšem na záložním letišti Hagshult, kde působily Gripeny od křídla F17 „Blekinge“ jako součást příprav na velké cvičení Aurora 20. Záložní letiště Hagshult je v poslední době využíváno pro potřeby Flygvapnetu poměrně často. Jedná se o malé civilní letiště v jižním Švédsku, které disponuje asfaltovou dráhou 04/22 o rozměrech 2050 x 40m, na kterou při letošním cvičení dosedly letouny JAS-39C takt. č. 221, 270 a ???.

Není potřeba asi uvádět, že podobný výcvik v létání ze silničních úseků či záložních letišť s omezenými rozměry dráhy je velmi náročný a vyžaduje naprostou koncentraci jak pilotů, tak řídících přistání. Je tak pochopitelné, že při takto náročném výcviku občas dojde i k mimořádné události. K zatím poslednímu případu došlo 13. června 2018 během cvičení na malém záložním letišti v Piteå, když jeden z pilotů během tvrdého dosednutí hned za prahem dráhy poškodil podvozek svého Gripenu. Pilot samozřejmě přerušil přistávací manévr a s vysunutým podvozkem se vrátil na svou domovskou základnu, kde nakonec dosedl s poškozeným letounem za asistence požární pohotovosti. I takové události s sebou nese velmi náročný výcvik.

Gripen takt. č. 270 dobrzďuje na RWY 22 záložního letiště Hagshult. Zatímco na silničních úsecích se předpokládá působení maximálně roje Gripenů, záložní letiště jako je Hagshult dokáže v rozptylových prostorech pojmout celou letku.  (foto: F17 Flygflottilj, Försvarsmakten)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Gunnar Åkerberg)

(zdroj: článek „Mission Foch: High Intensity Air Combat Maneuvers for Rafale Marine of the Carrier Strike Group Alongside Allied Forces in the North Sea“, https://www.defense-aerospace.com/articles-view/release/3/210218/rafale-m-train-with-danish%2C-dutch-and-swedish-fighters-in-north-sea.html; článek “SwAF Gripens and French Rafales Conduct a Joint Exercise“, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2020/swaf-gripens-and-french-rafales-conduct-a-joint-exercise/; článek „Samövning med franska flottan“, https://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2020/04/samovning-med-franska-flottan/; článek „SwAF Gripen Pilots Train on National Highway“, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2020/swaf-gripen-pilots-train-on-national-highway/; článek „RÖRLIGHET PÅ RIKSVÄG“, autor Louise Levin, https://blogg.forsvarsmakten.se/flygvapenbloggen/2020/04/03/rorlighet-pa-riksvag/; DAY TWO OF EXERCISE RAMSTEIN ALLOY COMPLETES AIR DRILLS, autor: Allied Air Command Public Affairs Office, https://ac.nato.int/archive/2020/day-two-of-exercise-ramstein-alloy-completes-air-drills)