AktualityZahraniční mise

Šestá zahraniční mise českých Gripenů úspěšně skončena

Ve čtvrtek 2. ledna krátce po 13. hodině přistály na 21. základně taktického letectva v Čáslavi první letouny JAS-39C Gripen, které tak ukončily své čtyřměsíční působení v rámci 3. Úkolového uskupení AČR Baltic Air Policing 2019 na estonské základně Ämari, kde byly nasazeny k ochraně vzdušného prostoru členských států NATO (Litvy, Lotyšska a Estonska) v rámci aliančního systému protivzdušné a protiraketové obrany (NATINAMDS).

3. Úkolové uskupení s pěticí letounů JAS-39C Gripen plnilo svůj operační úkol v Estonsku od 1. září 2019 společně s kontingenty vzdušných sil Belgie a Dánska, které se svými letouny F-16AM působily z litevské základny Šiauliai. Česká armáda vyslala do Estonska zhruba sedmdesát pět členů leteckého a pozemního personálu převážně z 21. základny taktického letectva Čáslav, z toho bylo cca 8-10 pilotů. Během svého čtyřměsíčního nasazení čeští piloti provedli celkem 13 ostrých startů „Alpha Scramble“ a nalétali stovky letových hodin. Kromě ostrých startů k letounům, které nekomunikovaly s řízením letového provozu, neměly letové plány nebo zapnuté odpovídače, piloti absolvovali společné výcvikové mise i s jednotkami aliančních předsunutých sil, které NATO v oblasti rozmístilo, nebo také cvičili tankování za letu.

Záběry českých pilotů Gripenů z misí Alpha Scramble, které armáda uvolnila k publikování. (zdroj: 3. ÚU BAP)

 

K předání operačního úkolu došlo v úterý 31. prosince 2019 v 7 hodin ráno, kdy službu převzali příslušníci polského 9. Kontingentu PKW Orlik s letouny F-16C Block 52, jehož jádro tvoří piloti a pozemní personál 10. Eskadry z  32. Bazy Lotnictwa Taktycznego z Łasku. Ti budou svůj úkol vykonávat až do 15. května 2020.

„Mise byla úspěšně splněna. Pilotům i ostatním příslušníkům kontingentu přinesla mnoho nových poznatků a zkušeností z mezinárodního prostředí,“ řekl plukovník Petr Tománek, velitel 21. základny taktického letectva Čáslav.

Přílet letounů Gripen a příslušníků první části Úkolového uskupení AČR Baltic Air Policing 2019 byl naplánován na čtvrtek 2. ledna 2020. Samotný přelet všech pěti Gripenů se plánoval ve dvou blocích, přičemž poslední pátý stroj měl dorazit až v podvečer, z důvodu účasti na slavnostním ceremoniálu v Ämari. Nakonec však ve čtvrtek dorazily z Estonska pouze tři Gripeny, které nad čáslavskou základnu přilétly ve formaci a za doprovodu dvojice hotovostních letounů, a následně v pořádku přistály na dráhu 31 čáslavské základny.

U čtvrtého stroje byla během mezipřistání v litevském Šialiai z důvodu doplnění paliva metodou „hot-refueling“ zjištěna palubním systémem Gripenu technická závada a letoun tak musel zůstat prozatím v Litvě. Poslední pátý stroj, který se v podvečerních hodinách vracel z Ämari, byl zase nucen divertovat na pardubické letiště z důvodu rychlého zhoršení meteorologických podmínek pod minima pro daný typ na domovské základně a zpět do Čáslavi se vrátil až v pátek. Večer se zpátky do vlasti vrátila na palubě transportní Casy C-295M také první část příslušníků 3. úkolového uskupení Armády České republiky Baltic Air Policing 2019. Návrat druhé poloviny kontingentu se plánuje na čtvrtek 9. ledna.

Ihned po přistání v Čáslavi byla ze všech letounů svěšena výzbroj v podobě střel AIM-120C-5 AMRAAM plus AIM-9M Sidewinder a zároveň došlo k vybití kanónové munice ráže 27mm a klamných IČ světlic. (foto: praporčík Martin Král, 21. zTL Čáslav, převzato z www.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Cpl Lee Matthews RAF, © UK MoD Crown Copyright 2019, RAF Photographer)

(zdroj: článek „Čtyři z pěti letounů po čtyřměsíční službě v Estonsku se vrátily do ČR“, autor kapitánka Hana Havrdová – tisková a informační důstojnice 21. základny taktického letectva Čáslav, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ctyri-z-peti-letounu-po-ctyrmesicni-sluzbe-v-estonsku-se-vratily-do-cr-218390/; článek „Jeden z českých gripenů se kvůli závadě nevrátil z Pobaltí. Objevili ji při doplňování paliva v Litvě“, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/gripen-pobalti-litva-estonsko-zavada_2001021516_pj; článek “Dobří gripeni se vracejí. Jeden zůstal kvůli závadě v Litvě“, https://ct24.ceskatelevize.cz/domaci/3019151-ceske-gripeny-se-vraci-z-pobalti-jeden-ale-kvuli-zavade-zustal-v-litve; informační servis MO ČR, tiskové zprávy – 02. 01. 2019: Přílet první části Úkolového uskupení AČR Baltic Air Policing 2019 a letounů JAS-39 Gripen z Estonska, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/tiskove-zpravy/02-01-19:-prilet-prvni-casti-ukoloveho-uskupeni-acr-baltic-air-policing-2019-a-letounu-jas-39-gripen-z-estonska-218377/)