AktualityAkviziceModernizaceVelitelé

Portugalské letectvo představilo české delegaci projekt KC-390

Velení portugalského letectva (Força Aerea Portuguesa – FAP) přivítalo v úterý 17. ledna na letišti Beja českou delegaci, složenou ze zástupců Ministerstva obrany ČR, velení vzdušných sil a příslušníků 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích v čele s jejím velitelem, brigádním generálem Jaroslavem Faltou, aby se zde podrobně seznámili s celým projektem zavádění transportního letounu KC-390 do výzbroje FAP.

Návštěva, která se uskutečnila přímo na letecké základně Beja (Base Aérea 11) zahrnovala nejen prezentaci a sdílení dosavadních zkušeností, souvisejících s implementací nového letounu KC-390 do portugalského letectva, ale především prohlídku zařízení provozní a údržbové infrastruktury, která byla na základně Beja nedávno slavnostně otevřena a jež bude sloužit k provozu strojů KC-390 u nově zformované letky č. 506.

Portugalsko se pro nákup pěti letounů KC-390 Millennium od brazilské společnosti Embraer rozhodlo v roce 2019, kdy řešilo náhradu pomalu stárnoucí flotily C-130H Hercules, jež jsou provozovány u letky č. 501 „Bisontes“ na základně Montijo poblíž Lisabonu. Vůbec první vyrobený portugalský letoun KC-390 s reg. PT-ZDK přelétl z brazilského Gavião Peixoto do Portugalska již 16. října 2022 a za doprovodu dvou stíhacích F-16AM portugalského letectva přistál na základně Beja. Tento letoun nyní podstupuje integraci specializovaného vybavení, certifikovaného portugalským Národním úřadem pro letectví a v průběhu roku 2023 by měl být finálně předán portugalskému letectvu. Převzetí zbývajících KC-390 je plánováno postupně do roku 2027, s frekvencí dodávky jednoho letadla ročně.

Zájem představitelů českého letectva o zkušenosti se zaváděním typu KC-390 v Portugalsku je pochopitelný, neboť AČR už jistou dobu velmi vážně zvažuje pořízení nových středních transportních letounů, které by doplnily menší turbovrtulové stroje CASA C-295M/MW. Tento projekt samozřejmě nespadl z čirého nebe, ale navazuje na nerealizovaný záměr z roku 2008 pořídit použité americké transportní letouny KC-130R. Následně byly kvůli nedostatku financí podobné úvahy uloženy k ledu, ovšem události posledních let zásadně změnily bezpečnostní prostředí ve světě a zdůraznily nutnost realizovat dlouhodobě odkládané akviziční projekty. Jedním z takových projektů je právě modernizace letky transportních letounů a posílení kapacit vzdušné přepravy České republiky.

Armáda chce po „zkušenostech“ s dopravou materiálu v průběhu Covidu, problémech přepravy záchranářů do Bejrútu či spěšnou evakuací z Afghánistánu, disponovat i středním transportním letounem se zadní rampou. Právě při zmiňovaných událostech se jednoznačně projevila absence výkonného stroje pro taktický transport, který armáda plánuje podle nejčerstvějších informací získat již v letech 2025-26. Na základě řady prezentací a praktických zkoušek, uskutečněných přímo v České republice, je právě brazilský KC-390 Millennium považován za typ, který splňuje téměř všechny požadavky české armády, i když samozřejmě není jedinou zvažovanou platformou. Za konečný výběr typu zodpovídá Sekce rozvoje sil MO, která na celém projektu akvizice nového středního transportního letounu intenzivně pracuje a její finální stanovisko by mělo být známo snad ještě letos, nebo začátkem příštího roku. Každopádně moderní KC-390 je považován za největšího favorita a jeho akvizicí by došlo k výraznému posílení přepravních schopnosti AČR.

Portugalsko obdrží do roku 2027 celkově pět KC-390 a na šestý může uplatnit opci. Všechny letouny budou provozovány u nově zformované letky č. 506 na základně Beja. První portugalská posádka dokončila přeškolovací kurz v Brazílii už koncem listopadu 2021 a první letoun KC-390 by si mělo portugalské letectvo převzít po finální zástavbě zbývajících systémů v průběhu letošního roku.  (foto: Joao Brito, Força Aerea Portuguesa)

 

Výběr základny Beja jako domovského letiště pro nové portugalské letouny KC-390 patrně souvisí i s tím, že Embraer má nedaleko dvě továrny v Alentejo a Évoře, kde se vyrábí některé díly pro Millenium. Nové transportní letouny budou využívat areál v severní části základny, kde se již vybudovala potřebná infrastruktura, včetně úplně nové budovy pro simulátor KC-390.  Hangár, ve kterém bude realizována údržba a opravy nových letounů dříve využívala Esquadra 103 s letouny Alpha Jet a jde o největší stavbu na základně. Jinak Beja je známá především působením německé Luftwaffe, která zde v 70. a 80. letech prováděla díky ideálním klimatickým podmínkám výcvik svých pilotů, nejprve na typu F-104, a později na cvičných strojích Alpha Jet.  (foto: Carlos Manuel Senra Barbosa, Força Aerea Portuguesa)

 

Českou delegaci na portugalské základně Beja tvořili především příslušníci kbelské 24. základny dopravního letectva v čele s velitelem brigádním generálem Jaroslavem Faltou, a dále představitelé velitelství vzdušných sil a Ministerstva obrany ČR. Jejich přepravu do Portugalska zajistil vládní Airbus A319CJ ev. č. 2801. (foto: João Espinho, Força Aerea Portuguesa)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Paulo Mata, Força Aerea Portuguesa)

(zdroj: FORÇA AÉREA APRESENTA PROJETO KC-390 PORTUGUÊS À REPÚBLICA CHECA, https://www.emfa.pt/noticia-3994-forca-aerea-apresenta-projeto-kc390-portugues-a-republica-checa; PRIMEIRA TRIPULAÇÃO DE KC-390 MILLENNIUM TERMINA QUALIFICAÇÃO, https://www.emfa.pt/noticia-3527-primeira-tripulacao-de-kc390-millennium-termina-qualificacao; KC-390 NACIONAL ATERRA EM BEJA, https://www.emfa.pt/noticia-3913-kc390-nacional-aterra-em-beja; Portugal prepara Base Aérea de Beja para os novos KC-390, autor Fernando Valduga, https://www.cavok.com.br/portugal-prepara-base-aerea-de-beja-para-os-novos-kc-390, rozhovor s velitelem Vzdušných sil AČR gen. Čepelkou, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 1/2023)