AktualityCvičení

Piloti Gripenů trénovali doplňování paliva nad Německem

V pondělí 25. května se trojice českých strojů JAS-39 Gripen vydala ze své mateřské základny v Čáslavi do vzdušného prostoru Německa, aby zde naši piloti opět realizovali důležitý výcvik v tankování za letu z německého tankeru A310 MRTT. Stejná akce se pak realizovala ještě ve čtvrtek 28. května. Armáda se pochopitelně snaží, aby každý z pilotů JAS-39 měl kvalifikaci pro tankování ve vzduchu (AAR) za denních podmínek a zároveň, aby si již vycvičení piloti své oprávnění k tankování za letu udrželi. K tomu je nutné se minimálně jednou v šestiměsíčním intervalu účastnit vzdušného tankování, což bývá problém vzhledem k obecné nedostupnosti tankerů v Evropě.

Vzdušné síly AČR doposud nejčastěji participují s německým letectvem a využívají služeb tankeru A310 MRTT od jednotky FBS BMVg (Flugbereitschaft des Bundesministeriums der Verteidigung), dislokované na základně Köln-Bonn. Tankování probíhá nejčastěji v prostorech ED R207/307 nad územím jižního Bavorska, které jsou k tomuto účelu určené a svou polohou jsou v rozumném dosahu od mateřské základny. Německý Airbus při misích AAR nejčastěji používá svůj standardní volací znak „COBO 31“.

V budoucnu pak budou čeští piloti nejčastěji využívat nové tankery A330 MRTT od Mnohonárodní flotily víceúčelových tankovacích a transportních letadel MMF (Multinational Multi-Role Tanker Transport Fleet), která se pomalu začíná formovat a připravuje se k převzetí prvních strojů. Jedná se o společnou iniciativu, kterou v roce 2016 iniciovalo Nizozemsko a Lucembursko, ke kterým se postupně přidaly i další státy. Česká republika se zatím připojila k projektu MMF jako poslední stát v říjnu 2019. Odhadované náklady představují jednorázový poplatek za přistoupení do programu ve výši cca 594 mil. Kč, zatímco roční provozní náklady jsou odhadovány na 32,6 mil. Kč. Česká republika bude do projektu zapojena i personálně a díky svému příspěvku bude moci využívat až 100 letových hodin ročně.

Čtvrteční mise AAR se uskutečnila za podpory německého A310 MRTT (reg. 10+26) s volacím znakem „COBO 31“, který létal na orbitě západně od Mnichova. Samotné tankování českých Gripenů probíhalo zhruba při rychlostech 650 km/h a na výšce přes 8000 m. (zdroj: ETEJRadar, https://twitter.com/ETEJRadar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: 211. taktická letka, www.army.cz)

(zdroj: oficiální facebookový profil AČR a 21. zTL; www.adsbexchange.com; Češi dostanou klíče k létajícím benzinkám. Letectvo získá nové možnosti, https://www.natoaktual.cz/zpravy/tanker-benzin-nato-palivo-za-letu-gripen-armada-letci-pilot-aliance.A200520_130752_na_zpravy_m00)

(aktualizace: 30. 5. 2020)