AktualityCvičeníOstré střelby

PARATROOPER FIRE 2023, když počasí a technika stávkují

Cvičení Paratrooper Fire je už v podstatě tradiční výcvikovou aktivitou českých a amerických výsadkových vojsk, zaměřenou od roku 2015 na vzájemnou sladěnost ve střelbách, taktice, ale i výsadkových operacích. Součinnostní cvičení s americkými výsadkáři byla dříve známá pod názvem Sky Soldier a probíhala na různých lokalitách v České republice, spojených s hromadnými výsadky nad plochami bývalých letišť v Bechyni či Hradčanech.  Aby podobná cvičení nespadla do úplného stereotypu, letošní ročník se tentokrát uskutečnil v Doupovských horách ve známém výcvikovém prostoru Hradiště.

Paratrooper Fire je v posledních letech v podstatě jakýmsi „družebním“ cvičením mezi příslušníky 43. výsadkového pluku z Chrudimi a amerických výsadkářů ze slavné 173. výsadkové brigády, respektive její  1/91. jízdní eskadrony (výsadkové) (1st Squadron Airborne, 91st Cavalry Regiment) z německého Grafenwöhru. Letošní cvičení bylo opět rozděleno do několika fází, z nichž tu hlavní představovala výsadková operace nad Doupovem z dvojice amerických transportních letounů Lockheed C-130J-30 Super Hercules, patřících 37th Airlift Squadron / 86th Airlift Wing s domovskou základnou v německém Ramsteinu. Samotný výcvikový prostor Hradiště umožňuje realizovat výcvik výsadkářů v seskocích z letounů a vrtulníků, včetně nácviku taktických výsadků v lokalitách Jánský Vrch či Jeseň. Obě plochy však mají omezené rozměry a pro hromadné seskoky z letounů s vyšší vysazovací rychlostí než 200km/h se doporučuje provádět seskoky s výsadkem pouze do 15 osob v jednom průletu.

Ačkoliv armáda využívá při podobných cvičeních výsadkových vojsk jako nástupní prostory povětšinou letiště v Pardubicích, pražských Kbelích či Přerově, letos bylo s ohledem na blízkost Doupova zvoleno netradiční řešení, a to v podobě civilního letiště v Karlových Varech (LKKV). Sem přilétla v pondělí 17. dubna brzy odpoledne dvojice letounů C-130J-30 Super Hercules reg. 11-5740 a 08-8602 z německého Ramsteinu. Oba stroje vzbudily na karlovarském letišti zaslouženou pozornost, i když se ve skutečnosti nejednalo o první návštěvu Herculesu na LKKV. Úplně první „Cé stotřicítkou“ na karlovarském letišti byl totiž letoun C-130H-30 Algerian Air Force reg. 7T-WHO, který sem dorazil 14. ledna 2002 z alžírské základny Boufarik

Dvojice letounů Lockheed C-130J-30 Super Hercules reg. 11-5740 a 08-8602, které přilétly na karlovarské letiště z německého Ramsteinu. Některé Herculesy 37th Airlift Squadron / 86th Airlift Wing nesou retro zbarvení transportních letounů Douglas C-47 Skytrain od 37th Air Troup Squadron, které v průběhu Dne D vysazovaly parašutisty v lokalitě Sainte-Mère-Église, a tyto letouny 37. letky tehdy nesly kód W7 na trupu.  (foto 2x: Jan Slezák, www.facebook.com)

 

Pro jednu z hlavních fází cvičení, spojenou s výsadkovou operací nad Doupovem, si však armáda bohužel nezvolila zrovna nejlepší termín. Celý začátek týdne byl totiž nad územím ČR provázen velmi nepříznivým a proměnlivým počasím s velkým množstvím oblačnosti a srážek, které ovlivnilo například přelet velké skupiny amerických vrtulníků AH-64 Apache z Německa přes ČR. Špatné počasí nakonec mělo vliv i na hlavní výsadkovou operaci cvičení Paratrooper Fire, neboť poručit větru a dešti umí pouze v Sovětském svazu.

Po nezbytných organizačních přípravách, kdy se v okolí karlovarského letiště střídalo značně proměnlivé počasí, se krátce před pátou hodinou odpolední vznesl z tamní RWY11 první Hercules reg. 11-5740 se skupinou výsadkářů a krátce po něm z opačné RWY 29 odstartoval i druhý letoun reg. 08-8602. Zajímavé a poměrně netradiční bylo „couvání“ obou letadel za použití reverzního tahu motorů při opouštění stojánek. Oba letouny pak pro výsadkovou operaci nad Doupovem používaly volací znaky „JUMP 11/12“. Armáda stále věřila, že i přes rychle se měnící počasí by se mohly povětrnostní podmínky nad doupovskými horami umoudřit a umožnit seskok výsadkářů.

Výsadkovou operaci nad doskokovou plochou ve VVP Hradiště ale nakonec zmařilo nejen nepříznivé počasí, ale i technická závada na letecké technice.  První startující Hercules se sice dostal do prostoru Doupova, po třiceti minutách kroužení v letové hladině přes 4.400 feetů nad místem shozu však vzhledem k nízké oblačnosti nemohl výsadek uskutečnit a s vojáky se vrátil zpět na karlovarské letiště, odkud prázdný odletěl v 19 hodin do Norimberku. U druhého Herculesu byla detekována závada na mechanismu zadní rampy a tento letoun zamířil prázdný rovnou na svou domovskou základnu v Ramsteinu. Zde pravděpodobně došlo k odstranění závady a ve večerních hodinách tento Herky přelétl rovněž do Norimberku.

Ačkoliv tedy k samotné realizaci výsadkové operace z výše uvedených důvodů nedošlo, cvičení Paratrooper Fire 2023 pokračovalo v plném rozsahu svou neméně důležitou pozemní částí. Nezbývá než doufat, že příštímu ročníku cvičení bude počasí více nakloněno.

Velké poděkování patří Janu Slezákovi za nádherné fotografie Herkulesů na LKKV. Další Jendovy fotky z této zajímavé akce je možné shlédnout na jeho osobním FB profilu www.facebook.com

Ačkoliv v pondělí 17. dubna panovalo značně proměnlivé počasí s velkou oblačností, nad karlovarským letištěm občas problesklo i sluníčko. Armáda proto věřila, že se výsadkovou operaci nad Doupovem podaří uskutečnit v plném rozsahu. Nízká oblačnost v oblasti seskoku však tento záměr nakonec zhatila. Doskokové plochy v lokalitách Jánský Vrch či Jeseň totiž vyžadují při realizaci hromadných taktických výsadků kvůli malým rozměrům velmi přesnou koordinaci a přesné nalétnutí posádkami transportních letounů, což za daných podmínek prostě nebylo možné. (foto 6x: Jan Slezák, www.facebook.com)


 

 

(úvodní foto: Jan Slezák, www.facebook.com)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com, www.adsbexchange.com)