AktualityCvičeníPilotiTechnika

Obrovský úspěch kbelských vrtulníkářů na SAR Meetu 2023

V termínu od 24. do 28. srpna hostila vrtulníková letka MFG-5 německého námořního letectva velmi zajímavou akci s názvem Galileo SAR Meet 2023. Jde již o tradiční setkání vrtulníkářů, zapojených do úkolů pátrací a záchranné služby Search-and-Rescue, které se tentokrát uskutečnilo v severoněmeckém Nordholzu a čeští vrtulníkáři na něm pochopitelně nemohli chybět.

Základna německého námořního letectva v Nordholzu je v podstatě vším, co zbylo z kdysi poměrně rozsáhlé Marineflieger, vybavené ještě začátkem tisíciletí například útočnými letouny Tornado. Dnes je Nordholz  domovem pátrací Marinefliegergeschwader 3 (MFG-3) s letouny P-3C Orion plus Dornier Do-228LM a vrtulníkové Marinefliegergeschwader 5 (MFG-5), která stále používá záchranné vrtulníky Sea King Mk41A, dále protiponorkové stroje Super Lynx Mk88A, a nové NH-90 Sea Lion ve verzích NFH (Nato frigate helicopter) a MRFH (Multi-Role Frigate Helicopter). Vrtulníková MFG-5 byla původně dislokovaná na základně Kiel-Holtenau a po přesunu do Nordholzu je stále zodpovědná za pátrací a záchranné vrtulníkové operace nad pobřežím Baltu a Severního moře, přičemž letos si připomíná neuvěřitelných 50 let od zavedení legendárních Sea Kingů.

Galileo Search-and-Rescue Meet je, jak už bylo řečeno, tradiční setkání vrtulníkářů, začleněných do služby systému SAR, jehož cílem je sjednocení postupů při záchranných operacích v rámci služby SAR či sdílení cenných zkušeností a získání nových dovedností, tak aby náročné záchranné operace byly mnohem efektivnější, bezpečnější a rychlejší.

Vzdušné síly AČR vyslaly do Nordholzu silnou sestavu od 243. vrtulníkové letky s jedním větším vrtulníkem Mi-17 ev. č. 0834 a menším W-3A Sokol  ev. č. 0716. Samotný přelet ze 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích do německého Nordholzu se uskutečnil ve čtvrtek 24. srpna s mezipřistáním na letišti Braunschweig kvůli doplnění paliva. SAR Meetu se dále kromě domácí MFG-5 s vrtulníky NH90 Sea Lion účastnily například Transporthubschrauberregiment 30 se SARkovým vrtulníkem H145M, dále přeškolovací centrum Internationales Hubschrauberausbildungszentrum se strojem NH90, belgická 40. squadrona se SARkovým NH90, nebo litevský AS365 Dauphin

Na pátek 25. srpna byla naplánována nejzajímavější část SAR Meetu, kterou je tzv. Flying Challenge, při které všechny vrtulníkové posádky plní různé úkoly. Jde jak o navigační soutěž, kdy posádky musí letět po předem určené tratí přesně stanovenou rychlostí a pravidelně hlásit svá pozorování, nebo o soutěž v přesném jeřábování, při které se ověřuje souhra celé posádky. Ke slovu se zároveň dostaly i oblíbené Highlands games, neboli Skotské hry. A právě soutěže v rámci Flying Challenge skončily pro české vrtulníkáře obrovským úspěchem, když se podařilo dosáhnout následujících výsledků:

1. místo v jeřábování (Mi-17),

2. místo v navigační soutěži (W-3A Sokol),

3. místo v jeřábování (W-3A Sokol),

4. místo v Highlands games

Celkové vítězství českého týmu ve Flying Challenge a získání prestižní ceny SAR Meet Trophy zároveň české vrtulníkáři zavazuje k uspořádání dalšího ročníku SAR Meetu, který by se tak čistě teoreticky mohl uskutečnit v roce 2025 přímo na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích. Zda tomu tak skutečně bude se snad dozvíme již příští rok.

Výrazná osobnost českých vrtulníkářů pplk. Petr Šafařík, který je zároveň display pilotem na typu W-3A Sokol a velitelem 243. vrtulníkové letky, na snímku společně s vrchním velitelem německého námořního letectva KptzS Broderem Nielsenem. (foto: 243. vrtulníková letka)

 

“GASTON 23“ během páteční soutěže v jeřábování, kterou provázelo nepříznivé a deštivé počasí, jež prověřilo dokonalou souhru všech SARkových posádek. Pilotáž velkého Mi-17 není za podobných podmínek zrovna jednoduchou záležitostí, každopádně sehraná kbelská posádka Gastona si s tímto dovednostním úkolem poradila velmi dobře a celou soutěž v jeřábování nakonec zaslouženě vyhrála. (foto: 243. vrtulníková letka)

 

Posádka SARkového Sokola s volačkou „HANDY 71“, která získala druhé místo v navigační soutěži a třetí  místo v jeřábování. (foto: 243. vrtulníková letka)

 

Český „Dream Team“ kbelské 243. vrtulníkové letky, který dosáhl na letošním SAR Meetu v německém Nordholzu obrovského úspěchu a získal celkové vítězství v rámci všech disciplín tradiční Flying Challenge. (foto: 243. vrtulníková letka)


 

 

(úvodní foto: 243. vrtulníková letka)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)