AktualityMimořádné události

Nouzové přistání Zlínku Z-142CAF „0559“ na pole u Pardubic

Ve čtvrtek 22. března krátce po půl druhé odpoledne došlo k nouzovému přistání cvičného letounu Zlín Z-142CAF evidenčního čísla 0559, patřícímu pardubickému Centru leteckého výcviku, na pole u Pardubic. Zlínek dosedl do nezpevněného terénu před silnicí č. 324 (Dražkovice – Pardubice) ve směru od obce Nemošice, přibližně 1,5km před prahem dráhy 27 pardubického letiště. Dvoučlenná osádka nouzové přistání bravurně zvládla a nedošlo k žádnému poškození letounu.

Zlínek „0559“ krátce po nouzovém přistání. (foto: HZS Pardubického kraje)

V 13:45 hodin vyjeli k místu nouzového přistání i pardubičtí hasiči, kteří po svém příjezdu na místo zjistili, že osoby jsou již mimo letadlo a z letadla neunikají žádné provozní náplně. Událost se obešla bez zranění a hasiči po zásahu předali místo Armádě ČR a hasičům Letiště Pardubice. Letoun byl následně v odpoledních hodinách odtažen traktorem z pole a pozemní cestou převezen zpět na letiště.

O příčinách nouzového přistání je možné pouze spekulovat, ale jako nejpravděpodobnější se zatím jeví technická závada na motoru. V případě Zlínků pardubického CLV by to nebyl první případ. Například 27. dubna 2005 došlo k prasknutí ojnice motoru a osádka Zlínka byla nucena nouzově přistát na travnatou plochu určenou pro provoz letadel při ošetřování zemědělských plodin mezi obcemi Dolany a Křičeň. Letoun nebyl vážněji poškozen. V červenci 2007 musela osádka ve složení prap. Jaroslav V. a instruktor Jaromír Doležal opět řešit vysazení motoru během cvičného letu (roztržení ojnice), tentokrát se jim podařilo nouzově přistát na letišti v Chrudimi. Zatím poslední vážnější mimořádná událost se stala v roce 2013, kdy došlo k pilotem zaviněnému vysazení motoru v poloze na zádech. I tato událost naštěstí dopadla dobře.

 

(ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: vlastní archív; článek „Cvičné vojenské letadlo Zlín nouzově přistálo u pardubického letiště“, iDNES.cz , https://pardubice.idnes.cz/ ; HZS Pardubického kraje, http://www.hzscr.cz )