AktualityMimořádné události

Na Libavé nuceně přistál bitevní vrtulník Mi-24 s pěti vojáky, české Hindy dočasně nesmí létat

Ve středu 19. června 2019 v poledních hodinách musel ve vojenském výcvikovém prostoru Libavá na Olomoucku nuceně přistát do terénu bitevní vrtulník Mi-24V ev. č. 7353 z výzbroje 221. vrtulníkové letky v Náměšti nad Oslavou. Na palubě vrtulníku bylo v době mimořádné události celkem pět členů osádky. Zranění vojáků byla naštěstí lehká a po vyšetření byla většina z nich propuštěna z nemocnice domů.

„Na palubě bylo pět vojáků. Žádný z nich naštěstí nebyl vážně zraněn, přesto byli převezení do nemocnice. Událost momentálně vyšetřujeme, provoz vrtulníků Mi-24 byl dočasně pozastaven,“ uvedla mluvčí generálního štábu Armády ČR Magdalena Dvořáková.

Jak dále sdělila mluvčí generálního štábu Magdalena Dvořáková novinářům, vrtulník byl během nuceného přistání do terénu poškozen, přesný rozsah škod určí až následné vyšetřování. Další podrobnosti zatím armáda s ohledem na vyšetřování nesdělila.

Za poslední rok je to už druhé uzemnění bitevních vrtulníků Mi-24V/Mi-35, stejné opatření totiž platilo i v loňském roce po listopadové nehodě, kdy byl Hind ev. č. 3361 poškozen přímo na letišti v Náměšti nad Oslavou, viz aktualita ZDE. Tato mimořádná událost se stala ve středu 28. listopadu během takzvaného zátěžového testu motorů, když během visení nad heliportem došlo k vysazení jednoho motoru TV3-117 z důvodu destrukce lopatky turbíny kompresoru. Vrtulník poté dopadl z výšky cca 8m zpět na plochu heliportu. Při nehodě naštěstí nebyl nikdo zraněn. Bitevní vrtulníky Mi-24V/Mi-35 poté nelétaly do ledna letošního roku, kdy byl jejich provoz částečně obnoven. Hind ev. č. 3361 byl v květnu stále umístěn v hangáru 223. letky oprav letecké techniky a armáda nadále řešila osud tohoto stroje, zda se jej vůbec vyplatí opravovat vzhledem k rozsahu poškození. Podle zveřejněných fotografií došlo například k poškození optoelektronické vyhledávací soustavy Raduga a antény naváděcího systému pro střely Šturm na přídi, což ale není to zásadní. Mnohem vážnější je ovšem poškození trupu v oblasti přechodu za kabinou pilota a začátkem nákladového prostoru. Je tedy otázka, zda se takové poškození vůbec vyplatí opravovat i vzhledem k faktu, že vrtulník ev. č. 3361 měl projít generální opravou v podniku LOM Praha.


Doplnění

Provoz vrtulníků Mi-24V/Mi-35 byl obnoven v pátek 21. června na základě prvotních závěrů vyšetřovací komise, která na šetření příčin pracovala ve VVP Libavá již od středy 19. června.

„Na základě předběžných závěrů komise pro vyšetřování události vynuceného přistání vrtulníku Mi-24 byla vyloučena jako příčina technická závada, která by omezovala provoz ostatních vrtulníků Mi-24,“ uvedla Magdalena Dvořáková, vedoucí oddělení komunikace Generálního štábu Armády ČR.

Jak už bylo zmíněno i v denním tisku, vrtulník byl během nuceného přistání do terénu poškozen. Podle některých informací je stav bývalého „Černého tygra“ ev. č. 7353 po incidentu poměrně vážný a je docela možné, že jeho opravu nebude možné realizovat.

Jedny z posledních „redakčních“ fotografií bývalého Černého tygra. Na horním snímku je Hind 7353 během pátečního příletu na den otevřených dveří čáslavské základny dne 24. května. Na spodním snímku je „WOLF 11“ během standardního výcviku nad travnatým záložním pásem v Náměšti nad Oslavou v poslední den cvičení Dark Blade 2019. Hind 7353 procházel od listopadu 2015 generální opravou v podniku LOM Praha a zpět do Náměšti se vrátil v prosinci 2017 s celkovým náletem cca 1500 hodin. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto ze cvičení Dark Blade 2019 – Jan Kalina, www.czechairspotters.com)

(zdroj: Tisková zpráva Generálního štábu AČR, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/tiskove-zpravy/tz-generalniho-stabu-acr-212895/; článek „Na Libavé nuceně přistál vrtulník s pěti vojáky, stroje Mi-24 nesmí létat“, www.idnes.cz; článek „Na Libavé nuceně přistál bitevní vrtulník, došlo k lehkým zraněním. Dočasně nebudou létat“, www.lidovky.cz; článek „Vrtulníky Mi-24 zase mohou létat, vyšetřování na Libavé vyloučilo závadu“, autor Michal Poláček, https://www.idnes.cz/olomouc/zpravy/libava-vrtulnik-mi-24-nucene-pristani-odvolani-zruseni-docasneho-uzemneni.A190621_125514_olomouc-zpravy_mip)

(aktualizace: 23. 6. 2019)