AktualityTechnika

Letové testy Gripenu E se zintenzivní, byl zalétán třetí prototyp 39-10

V pondělí 10. června 2019 provedl zkušební pilot společnosti Saab Jakob Högberg první let s třetím zkušebním letadlem Gripen E, označeným jako 39-10. Nový JAS-39E vzlétl v 13:41 hod. z továrního letiště Saabu v Linköpingu. Hlavním účelem letu, který trval 57 minut, bylo potvrdit, že chování stroje je stejné jako u obou jeho předchůdců, prototypů 39-8 a 39-9.

„Během letu jsem testoval všechny základní systémy stroje, abych vyzkoušel letové vlastnosti, například chování při různých rychlostech a funkci motoru. První let je vždy první let, ale možná to nebyl ani jeden z mých nejvýraznějších letů, protože letadlo letělo stejně jako jeho předchůdci, což je samozřejmě vynikající. Stručně řečeno, dnes jsme měli příjemnou hodinu v krásném počasí“, řekl Jakob Högberg.

Třetí prototyp 39-10 se tak zanedlouho naplno zapojí do testů v programu Gripen E, kde doplní své dva předchůdce označené jako 39-8 a 39-9. První prototyp 39-8 podstupoval letos v květnu předepsanou údržbu přímo u výrobce v Linköpingu po 100 letových hodinách, neboť byl především v loňském roce velice intenzivně využíván při letových testech, které zahrnovaly například chování letounu v oblasti nadzvukových rychlostí s instalovanými zbraňovými závěsníky, dále testy sloužící k ověření chování s externí výzbrojí v podobě raket MBDA Meteor, ostré odpaly střel IRIS-T či odhozy externí přídavné palivové nádrže z trupového pylonu. Druhý prototyp 39-9, který poprvé vzlétl loňského 26. listopadu, má podle zveřejněných fotografií již ve svých „wingtipech“ nainstalovány prvky systému vlastní ochrany a elektronického boje z rodiny systémů REB, označované jako Arexis. Na letounu 39-9 je už také instalován pasivní elektrooptický infračervený vyhledávací a zaměřovací systém IRST (Infra Red Search and Track) typu Skyward-G, jehož optická hlavice je umístěna na přídi před čelním štítkem kokpitu, podobně jako u stroje Su-27.

První let třetího prototypu 39-10 dne 10. června 2019, za jehož řízením je zkušební pilot společnosti SAAB Jakob Högberg. Jednačtyřicetiletý Jakob Högberg působí na pozici zkušebního pilota společnosti SAAB už čtyři roky a má za sebou 18 let služby v Flygvapnetu. (foto: Linus Svensson, SAAB, https://saabgroup.com)

 

Nově zalétnutý třetí prototyp 39-10 má podle zveřejněných fotografií již instalovány čidla MAWS (Missile Approach Warning System) pro detekci odpálených raket a měl by zároveň používat nový letový software MS21. Zajímavostí je rovněž to, že by se měl do letových testů opět vrátit známý dvoumístný demonstrátor Gripen Demo, neboli stroj 39-7. Do něj byl u výrobce v Linköpingu integrován kompletní taktický systém vyvinutý pro Gripen E a do zadního kokpitu mu byl nainstalován nový velkoplošný displej WAD (Wide Area Display) o rozměru 19 x 8 palců brazilského výrobce AEL Sistemas. Dvoumístný Gripen Demo by měl být později využíván přímo k ukázkám pro potencionální zákazníky, kteří by si měli možnost přímo vyzkoušet pilotní „workflow“ nového Gripenu E.

Již v letošním roce by měl Saab dokončit první čtyři sériové letouny, z nich jeden je určen pro brazilské letectvo, a které jsou v současné době již značně rozpracované na výrobní lince v Linköpingu. Například první brazilský stroj byl poměrně nedávno osazen motorem General Electric F414-GE-39E a velkoplošným displejem WAD.  Zdá se tedy, že se výrobci Saab AB zatím daří v programu Gripen E/F překonávat všechny problémy a současně plnit zadané cíle a termíny.

Gripen 39-10 pojíždí dne 10. června 2019 na továrním letišti v Linköpingu k prvnímu letu. Dobře jsou vidět čidla MAWS systému vlastní ochrany v mohutném výstupku v prostoru sacích otvorů a kanard. (foto: Lars Hejdenberg, SAAB, https://saabgroup.com)

 

Trojice zkušebních pilotů společnosti SAAB. Zleva Marcus Wandt, který letěl jako první na stroji 39-8, uprostřed Jakob Högberg, jež provedl zálet nejnovějšího 39-10 a vpravo je pak Robin „SKATER“ Nordlander, který zalétl druhý prototyp 39-9. (foto: Lars Hejdenberg, SAAB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní foto:  Lars Hejdenberg, SAAB, https://saabgroup.com)

(zdroj: tisková zpráva společnosti Saab AB „Successful first flight for the third Gripen E aircraft“, https://saab.com/gripen/news/blog/gripen-blog/2019/successful-first-flight-for-the-third-gripen-e-aircraft/; článek „Gripen E/F postupuje vpřed“, autor Tomáš Soušek, Letectví + Kosmonautika 6/2019)