AktualityCvičeníOstré střelbyZahraniční mise

Menší Ample Strike Lite 2023 ve znamení velkých premiér

Letošní mezinárodní letecké cvičení Ample Strike Lite 2023, které je už řadu let tradiční výcvikovou aktivitou na území České republiky, bylo sice co do počtu cvičících a nasazené techniky poněkud menšího rozsahu, na svém významu však rozhodně nic neztratilo. Jubilejní desátý ročník opět prověřil součinnost letectva, předsunutých leteckých návodčích či pozemních jednotek a zároveň byl ve znamení několika významných premiér.

Hlavní scénář aliančního cvičení Ample Strike zůstává už několik let v podstatě neměnný a jeho primárním cílem je sladění činnosti předsunutých leteckých návodčích s posádkami letadel či vrtulníků a veliteli pozemních jednotek v mezinárodním prostředí, přičemž se zaměřuje na provádění realistických scénářů přímé letecké podpory CAS (Close Air Support). Během letošního AMSE Lite 2023 tak celkem čtyři týmy předsunutých leteckých návodčích JTAC (Joint Terminal Attack Controller) provedly přes 190 úspěšných navedení na cíl, a to vše za vzdušné podpory pěti vrtulníků, šesti taktických letounů a tří tankerů, jejichž piloti nalétali v celkovém součtu přes 110 hodin.

Do celého cvičení se tentokrát zapojily v termínu od 11. do 15. září na tři stovky českých a šest desítek zahraničních vojáků ze čtyř armád NATO – České republiky, Německa, Polska a Spojených států amerických. AMSE Lite 2023 se uskutečnilo primárně ve vojenském výcvikovém prostoru Boletice v jižních Čechách, letecká technika pak vzlétala převážně z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, dále z 21. základny taktického letectva v Čáslavi, z letiště Pardubice a domovských základen zahraničních účastníků.

Z letecké techniky se kromě českých letounů L-159 ALCA od 212. taktické letky do vzdušných operací zapojily německé stíhačky EF2000 společně s tankerem A400M, jehož přítomnosti ve vzdušném prostoru jižních Čech opět využili piloti Gripenů ze 211. taktické letky k výcviku procedur Air-to-Air Refueling. Spojené státy americké vyčlenily letouny F-16C od 510th Fighter Squadron 31st Fighter Wingu z italského Aviana, bitevní vrtulníky AH-64D Apache od 1st Battalion 3rd Aviation Regimentu z německého Ansbachu a tankovací letoun KC-135R od 155th Air Refueling Wingu z letecké gardy státu Nebraska, který létal z pardubického letiště a doplňoval palivo americkým strojům.

Do jisté míry první premiérou byla účast Mnohonárodní jednotky MMU (Multinational Multirole Tanker Transport Unit), která přispěla tankerem A330MRTT, jenž zajišťoval doplňování paliva za letu německým Tajfunům na orbitě ve vyhrazeném prostoru „BUDVAR“ v jižních Čechách. Tankovací a dopravní stroje A330MRTT mnohonárodní jednotky se samozřejmě v ČR objevily již dříve při rotacích kontingentů AČR, tentokrát však šlo patrně o vůbec první operační plnění paliva přímo ve vzdušném prostoru ČR.

Do cvičení Ample Strike Lite 2023 se zapojil mimo jiné i tanker A400M německé Luftwaffe, jehož přítomnosti na orbitě jižních Čech v prostoru označovaném familiárně jako „BUDVAR“ využili opět čeští stíhači s Gripeny, kteří si procvičili procedury vzdušného tankování AAR. (foto: 211. taktická letka)

 

Velký úspěch zaznamenali rovněž čeští letečtí návodčí JTAC, když navedli z jednoho letadla dvě laserem naváděné pumy GBU-12 v jednom okamžiku na dva různé cíle. Tento typ výcviku se totiž v prostředí AČR zatím běžně neprovádí. (foto: kpt. Jindřiška Budiková, 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)

 

Další významnou premiéru letos představovala možnost poprvé vyzkoušet odhoz laserem naváděné pumy GBU-12 Paveway II z letounů L-159A na cíl, který byl označen laserem z amerického bitevního vrtulníku AH-64 Apache. Tato schopnost efektivně využít moderní prostředky na bojišti a vyzkoušet spolupráci mezi posádkami bitevních vrtulníků a útočných letounů byla procvičena vůbec poprvé v historii českého letectva, i když podobnou činnost, označovanou jako metoda „Buddy Lase“, si piloti Alek vyzkoušeli už na nedávném cvičení Air Defender 2023, kdy jim však cíle ozařoval americký bezpilotní prostředek MQ-9 Reaper. Unikátní úspěch zaznamenali rovněž čeští letečtí návodčí, když navedli z jednoho letadla dvě laserem naváděné pumy GBU-12 v jednom okamžiku na dva různé cíle. Tento typ výcviku se totiž v prostředí AČR zatím běžně neprovádí.

 

Náměšťská premiéra s procedurou „HOT PIT“

Asi nejzajímavější premiéra se však uskutečnila na letišti v Náměšti nad Oslavou, kde v úterý 12. září a ve čtvrtek 14. září přistála vždy dvojice letounů F-16C s volacími znaky „BUZZARD 51/52“, u nichž  byla procvičena tzv. procedura „HOT PIT“, což je ve zkratce dotankování a vyzbrojení letadel se spuštěným motorem na stojánce. Obě Šestnáctky patřily 510th Fighter Squadron 31st Fighter Wingu z italského Aviána, které v Náměšti procvičovaly nasazení v rámci konceptu ICT (Integrated Combat Turn), který se používá v rámci nové operační doktríny ACE (Agile Combat Employment).

Tento nově budovaný koncept amerického letectva má umožnit snížení závislosti na hlavních operačních základnách MOB (Main Operating Base), tedy na základnách s kompletně vybudovanou infrastrukturou a trvale umístěným personálem. V duchu celé doktríny ACE je předsunutá operační letecká základna FOB (Forward Operating Base) vybavená kromě vzletové a přistávací dráhy s potřebnými rozměry rovněž stojánkami pro leteckou techniku, sklady paliva a munice, zásobami pro obslužný personál a vycvičenou zabezpečující jednotkou, která je schopna přijmout, vyzbrojit a doplnit palivo i při spuštěném motoru, tak aby se zkrátil reakční čas na samé minimum. V podstatě tak jde o předsunutá místa pro doplňování paliva a munice FARP (Forward Arming and Refueling Point), která jsou však vybavená alespoň minimální infrastrukturou.

Po doplnění paliva a nazbrojení dvojicí cvičných inertních pum GBU-12 piloti Šestnáctek odstartovali a zamířili nad střelnici ve výcvikovém prostoru Boletice, kde laserem naváděné pumy ve spolupráci s JTAC odhodili na přidělené cíle a následně se vrátili zpět do italského Aviána. Tento netradiční výcvik probíhal v Náměšti za přítomnosti amerických specialistů od 31st Logistics Readiness Squadron, 31st Munitions Squadron a 731st Munitions Squadron. Do budoucna se plánuje, že budou k těmto postupům vycvičení i naši technici. Pro české letectvo by tak šlo o velkou novinku, neboť doposud procvičuje s letouny Gripen pouze tzv. Hot Refueling, čili doplnění paliva při běžícím motoru, ovšem bez vyzbrojení.

Celá procedura „HOT PIT“ probíhala v Náměšti nad Oslavou na okraji hlavní stojánky „SOUTH“. Jako tankovací platforma posloužily běžné cisterny náměšťské základny, ze kterých se palivo přečerpávalo přes zařízení VIPER (Versatile Integrating Partner-Nation Equipment Refueling) přímo do letounů. Sada VIPER umožňuje jakémukoliv filtrovanému zdroji paliva na cisternovém automobilu tankovat během spuštěného motoru, čehož se využívá v rámci operací Agile Combat Employment. Povrch obou Šestnáctek svědčí o tom, že jde o veterány amerického letectva v Evropě (USAFE) s mnoha prodělanými ofenzívami nad Balkánem, Irákem, Afghánistánem a Libyí. (foto: Senior Airman Noah Sudolcan a kpt. Jindřiška Budiková, 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)


 

 

 

(úvodní foto: kpt. Jindřiška Budiková, 22. zVrL Náměšť nad Oslavou)

(zdroj: článek „Menší Ample Strike se stejnou intenzitou“, autoři kpt. Jindřiška Budiková a kpt. Hana Havrdová, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/mensi-ample-strike-se-stejnou-intenzitou-246433/; článek „Ample Strike 2023“, autor Senior Airman Noah Sudolcan, 31st Fighter Wing Public Affairs, https://www.dvidshub.net/news/453438/ample-strike-23; článek „U.S. Air Force aircraft land in Czech Republic for Ample Strike“, https://www.usafe.af.mil/News/Press-Releases/Display/Article/3523125/us-air-force-aircraft-land-in-czech-republic-for-ample-strike/)