AktualityPilotiZahraniční mise

Kapitán Aleš Svoboda, z kokpitu Gripenu možná až do vesmíru

V posledních dnech rezonuje českým mediálním prostorem zajímavá, a pro mnohé nezasvěcené určitě překvapivá zpráva, že Česká republika bude mít po více než 40-ti letech opět svého astronauta. Evropská kosmická agentura (ESA) si totiž do aktuálního záložního týmu dvanácti astronautů vybrala ze skoro 23.000 zájemců i jediného uchazeče z České republiky, příslušníka Vzdušných sil AČR kpt. Aleše Svobodu. Ten by se tak při troše štěstí mohl někdy v budoucnu možná podívat do vesmíru, nebo se alespoň podílet na vesmírném programu ESA.

Šestatřicetiletý rodák z Brna, kapitán Aleš Svoboda, je v současné době pilotem nadzvukových Gripenů u 211. taktické letky na čáslavské základně a v českém letectvu je znám rovněž pod svou bojovou přezdívkou „VIPER“. Aleš je příslušníkem Armády ČR od roku 2005, kdy začal studovat na Univerzitě obrany v Brně. Zde získal nejprve v roce 2008 bakalářský a později v roce 2011 i magisterský titul. V roce 2010 zároveň dokončil magisterské studium v oboru dopravního inženýrství na pardubické univerzitě a o rok později zahájil další studium s cílem získat doktorát na fakultě vojenských technologií Univerzity obrany v Brně, ve kterém se zaměřoval na letecké a raketové technologie. Titulu PhD nakonec dosáhl v roce 2017 díky práci pojmenované „Vliv nestacionárního proudění na aerodynamické vlastnosti křídla letadla“. Svůj základní pilotní výcvik absolvoval ještě v průběhu studia na brněnské Univerzitě obrany, a to konkrétně na vrtulovém Zlínku Z-142C-AF v pardubickém Centru leteckého výcviku. Po škole pokračoval u CLV ve výcviku na proudových strojích L-39C Albatros a po jeho dokončení přešel k 222. výcvikové letce v Náměšti nad Oslavou, kde na letounech L-39ZA prodělal pokračovací taktický a bojový výcvik.

V roce 2013 se Aleš zapsal na Leteckou univerzitu Vzdušných sil Spojených států amerických a 4 měsíce strávil na Maxwell Air Force Base v Alabamě, kde absolvoval mezinárodní školu, určenou pro budoucí velitele letek. Po návratu z USA zpět ke svému útvaru se ovšem v Náměšti nad Oslavou příliš dlouho neohřál, neboť koncem roku 2013 prošla 22. letecká  základna rozsáhlou reorganizací a veškerá proudová letecká technika 222. výcvikové letky byla přelétnuta na základnu taktického letectva v Čáslavi. Zde byla původní „Šiškova“ letka reorganizována na 213. výcvikovou letku, u které se Aleš Svoboda vzápětí přeškolil na podzvukové útočné letouny L-159 ALCA. V roce 2016 byl „VIPER“ součástí čtyřčlenné skupiny českých pilotů, kteří byli vybráni k přeškolení na nadzvukové Gripeny. Šlo o první české piloty, kteří přešli na Gripen přímo od výcvikové letky a nemuseli tak absolvovat povinné několikaleté kolečko u 212. taktické letky na L-159A.

Kapitán Aleš „VIPER“ Svoboda se na Gripeny přeškolil v roce 2016 ve skupině čtyř mladých pilotů 213. výcvikové letky, kteří doposud létali na podzvukových L-159 ALCA. Šlo vůbec o první skupinu českých stíhačů, kteří šli na Gripeny přímo od výcvikové letky bez nějakých větších zkušeností s létáním u taktické letky. (foto: archív kpt. Aleše Svobody a Aleš Hottmar)

 

Tříměsíční přeškolení na typ JAS-39 u křídla F7 ve švédském Såtenäs zahrnovalo například výcvik na centrifuze, rozsáhlou teoretickou přípravu, 30 hodin na simulátoru a následně zhruba 15 hodin na samotném letoun. Po návratu zpět na čáslavskou základnu prodělal u 211. taktické letky pokračovací taktický výcvik na Gripenech. Aleš se následně účastnil nejen celé řady zahraničních cvičení, ale byl nasazen i v posledních dvou misích Air Policing v Pobaltí. K dnešnímu dni má Aleš na Gripenech nalétáno kolem 700 hodin a u letky se specializuje na elektronický boj.

Aleš Svoboda se stal členem dvanáctičlenného záložního týmu astronautů Evropské kosmické agentury.

Zhruba před dvěma týdny se kapitán Aleš Svoboda zároveň dozvěděl překvapivou novinu, která může zásadně změnit jeho dosavadní život a službu u AČR. Stal se totiž záložním astronautem Evropské kosmické agentury ESA. Poslední velké doplnění oddílu evropských astronautů proběhlo už v roce 2009 a aby tito astronauti měli v budoucnu své nástupce, vyhlásila Evropská kosmická agentura v loňském roce nové výběrové řízení na pozici astronauta. Ze všech členských států dorazilo téměř 23 000 přihlášek a vůbec poprvé se mohli přihlásit i Češi. Výběrové řízení nakonec trvalo rok a půl, mělo šest částí,  zaměřených na individuální výkonnostní testy nebo práci v týmu pod časovým tlakem při řešení komplexních úloh, a samozřejmě i náročné zdravotní testy.

Do konkurzu se nakonec přihlásilo 200 Čechů, kpt. Aleš Svoboda ovšem uspěl jako jediný z nich. K úspěchu mu podle jeho slov pomohly i zkušenosti bojového pilota. „Výhodou jsou právě operační zkušenosti, člověk je zvyklý pracovat v týmu, vést lidi a komunikovat i ve složitých situacích. Určitě mi pomohlo vzdělání, mám z Univerzity obrany doktorát z letecké a raketové techniky a zkušenosti ze spolupráce se zahraničními partnery,“ podotkl kapitán Aleš Svoboda, který je jedním ze dvou pilotů Gripenů, kteří v konkurzu ESA uspěli. Tím dalším, kdo se stal součástí rezervního týmu astronautů, je příslušník švédských ozbrojených sil a testovací pilot Marcus Wandt, který jako první uskutečnil zálet prototypu Gripen E 39-8.

Hlavní tým ESA tvoří pětice astronautů, kteří budou zaměstnanci agentury a kteří v příštím roce zahájí kompletní výcvik a stanou se astronauty z povolání. Dalších 12 lidí včetně kpt. Aleše Svobody je v rezervním týmu, jehož členové budou pokračovat ve svých stávajících zaměstnáních a budou k dispozici pro případné kosmické lety nad rámec těch, které se plánují pro kariérní astronauty. Tito záložní astronauti tedy nemají jistotu, že do vesmíru někdy vůbec poletí, ale i přesto budou procházet pravidelným výcvikem. Každopádně určitá šance na cestu do kosmu pro Aleše je, byť se nyní zdá jako velmi malá. Štěstí však přeje připraveným.

Šestatřicetiletý kpt. Aleš Svoboda je bojovým pilotem u 211. taktické letky na 21. základně taktického letectva v Čáslavi. Nalétáno má celkově přes 1.300 hodin na více než deseti typech letounů. Během své kariéry u AČR pilotoval především stroje Z-142C-AF, L-39C/ZA Albatros, L-159 a JAS-39. Na Gripenech má k dnešnímu dni přes 700 hodin a účastnil se s nimi i dvou posledních misí Air Policing nad Pobaltím. (foto: 21. zTL, Čáslav)


 

 

(úvodní foto:  21. zTL, Čáslav)

(zdroj: článek „Noví evropští astronauti – i s českým zástupcem“, autoři Lukáš Houška a Dušan Majer, https://kosmonautix.cz/2022/11/novi-evropsti-astronauti-i-s-ceskym-zastupcem/; https://www.esa.int/Science_Exploration/Human_and_Robotic_Exploration/Astronauts/Ales_Svoboda; článek „Nevídaný úspěch: Pilot české armády astronautem Evropské kosmické agentury“, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/nevidany-uspech:-pilot-ceske-armady-astronautem-evropske-kosmicke-agentury-240753/)