AktualityCvičení

Gripeny odletí do Německa na první letošní cvičení MAG TACDAYS 2020

Ve dnech 3. až 7. února 2020 se ve vzdušném prostoru Německa uskuteční mezinárodní cvičení MAG TACDAYS 2020, které je nejen prvním zahraničním cvičením českého letectva v letošním roce, ale zároveň je i prvním letošním cvičením Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group). Kromě České republiky se do výcviku na severoněmecké letecké základně Schleswig-Jagel zapojí rovněž vzdušné síly Německa, Maďarska, Polska a Slovenska. Za Armádu ČR se cvičení zúčastní čtyři letouny JAS-39C Gripen od 211. taktické letky a letecký personál z 21. základny taktického letectva Čáslav. Hlavním cílem cvičení je společná příprava a výcvik sil a prostředků vyčleněných do mezinárodního úkolového uskupení vzdušných sil a stanovení základních pravidel pro společné působení jednotek v rámci MAG (Multinational Air Group), pro které je za Českou republiku vyčleněn jeden roj letounů JAS-39C Gripen. Příslušníci létajícího personálu se zdokonalí ve standardních operačních postupech NATO při řízení, plánování a realizaci leteckých misí a plnění úkolů typu COMAO (Composite Air Operations), AAR (Air-Air-Refuelling) a DACT (Dissimilar Air Combat Training).

Čeští piloti se cvičení Mnohonárodního uskupení vzdušných sil MAG účastní pravidelně od roku 2018, kdy tehdejší ministryně obrany Karla Šlechtová na okraj zasedání ministrů obrany členských států NATO v Bruselu dne 7. června 2018 podepsala dopis o záměru, jímž deklarovala úmysl zapojit Vzdušné síly AČR do Mnohonárodního uskupení vzdušných sil v rozsahu jednoho roje stíhacích letounů JAS-39 Gripen (4 letouny) a 20-ti osob ve prospěch aliančního systému velení a řízení vzdušných sil (tzv. JFAC, Joint Force Air Component). V prvních dvou letech se do Německa vydávala pouze dvojice Gripenů, pro letošní rok jsou už plánována rozsáhlejší cvičení s větším počtem zapojených strojů.


Malé doplnění

Podle fotografií zveřejněných na Flugzeugforum.de nakonec do německého Schleswigu odlétla v pondělí dopoledne čtveřice jednomístných Gripenů ev. č. 9238, 9241, 9242 a 9243, které zde přistávaly za velmi špatných povětrnostních podmínek. Vzhledem k potřebě zvýšeného doletu během jednotlivých misí cvičení MAG TACDAYS 2020 byla na letounech zvolena konfigurace s dvěma přídavnými nádržemi, dva stroje navíc měly na pylonu č. 4 navěšený i zaměřovací kontejner Litening 4i. Příslušníky pozemního personálu a potřebné cargo pak do Německa dopravila transportní Casa C-295M ev. č. 0454 od kbelské 242. transportní letky.

Maďarské letectvo vyslalo do Schleswigu rovněž čtveřici Gripenů od 1. letky „Puma“ z 59. letecké základny „Szentgyörgyi Dezső“ v Kecskemétu. Konkrétně šlo o tři jednomístné  JAS-39C EBS HU tr. č. 30, 32, 38 a jednu spárku JAS-39D EBS HU tr. č. 43. Příslušníci maďarských vzdušných sil zvolili pro cvičení stejnou konfiguraci, tedy dvě přídavné nádrže, pouze spárka kvůli menšímu doletu nesla nádrže tři.

Dvojice záběrů ze cvičení MAG TACDAYS 2020/1, které se konalo na severoněmecké letecké základně Schleswig-Jagel. V průběhu cvičení byly realizovány i podvečerní letové mise. (foto: Team_Luftwaffe, https://twitter.com/Team_Luftwaffe)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: Informační servis MO – kalendář akcí – mezinárodní cvičení Mag TacDays 2020, autor kapitánka Hana Havrdová, tisková a informační důstojnice 21. základny taktického letectva Čáslav, http://www.mocr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=6727; článek „Ministryně obrany deklarovala záměr připojit se k Mnohonárodnímu uskupení vzdušných sil“, autor Jakub Fajnor, tiskové oddělení MO, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministryne-obrany-deklarovala-zamer-pripojit-se-k-mnohonarodnimu-uskupeni-vzdusnych-sil-144837/; Sněmovní tisk 688/0, část č. 1/12 „Účast ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních v roce 2020“, http://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=688&CT1=0; diskuzní fórum Flugzeugforum.de – Flugbetrieb in Jagel (ETNS) 2020, https://www.flugzeugforum.de/threads/flugbetrieb-in-jagel-etns-2020.94287/page-2)

(aktualizace: 10. 2. 2020)