AktualityCvičeníPilotiTechnika

Gripen versus Jastrząb, polští stíhači cvičili ve vzdušném prostoru ČR

Obyvatelé podhůří Krkonoš a Orlických hor měli v minulém týdnu možnost slyšet výrazný dunivý zvuk proudových motorů a někteří možná spatřili mezerou v oblačnosti zajímavou formaci šesti letounů JAS-39 a F-16, které zde sváděly cvičné vzdušné boje DACT (Dissimilar Air Combat Training). Šlo o výcvik v rámci přeshraniční spolupráce Cross Border Operations s polským letectvem, který se premiérově uskutečnil ve vzdušném prostoru České republiky

Přeshraniční spolupráci mezi českým a polským letectvem umožňuje mezivládní dohoda o spolupráci v oblasti vojenského letectví, kterou slavnostně podepsali ministři obrany obou států Lubomír Metnar a Mariusz Blaszczak v průběhu zasedání vlád České a Polské republiky ve Varšavě dne 28. srpna 2019. Právě tato dohoda rozšiřuje možnosti spolupráce při výcviku a umožňuje zřizovat přeshraniční prostory pro výcvik vzdušných sil podél hranice mezi ČR a Polskem v místech, kde neprobíhá intenzivní civilní letový provoz. Ministerstva obrany obou států v návaznosti na přijatou dohodu následně sjednaly úpravu prováděcího dokumentu k dohodě, který stanoví společná pravidla pro pružné užívání přeshraničního vzdušného prostoru a stanoví jeho přesné vymezení. Tuto technickou dohodu následně podepsali na Dnech NATO 2019 v Mošnově gen. Petr Hromek za AČR a gen. Tadeusz Mikutel za Ozbrojené síly Polska.

Už v průběhu roku 2020 se uskutečnily první společné lety českých a polských stíhačů v rámci Cross Border Operations, intenzivnější spolupráce však nastala teprve až v průběhu prvního pololetí  letošního roku, kdy se čeští stíhači s Gripeny vydávali poměrně pravidelně cvičit s polskými piloty F-16 ze 31. základny taktického letectva v Poznani. Ve všech případech se vzdušné boje DACT realizovaly výhradně ve vzdušném prostoru Polska, a to většinou jižně od letecké základny Łask. Teprve v minulém týdnu došlo k premiérové spolupráci v rámci Cross Border Operations nad územím České republiky, když se ve středu 13. října polští stíhači vydali do vzdušného prostoru TRA37 v podhůří Krkonoš a Orlických hor. Jde o standardní a nejpoužívanější výcvikový prostor čáslavských stíhačů, jehož nesporným benefitem je při podobných aktivitách blízkost polské hranice.

 

K výcviku DACT se do ČR vydala dvojice hotovostních strojů F-16C Block 52+ taktických čísel 4042 a 4050 s piloty 6. „tygří“ letky, dislokované na 31. základně taktického letectva v Krzesinach u Poznaně. Oba Vipery přilétly v mohutné bojové konfiguraci, kterou tvořila dvojice podkřídelních baků na 370 galonů paliva (cca 1400 litrů), čtveřice protiletadlových řízených střel (2x AIM-9X Block II Sidewinder plus 2x AIM-120C-7 AMRAAM) a průzkumný a zaměřovací kontejner Sniper XR. V systému národních QRA  jde skutečně o mohutnou výzbroj, která pochopitelně poněkud omezuje letovou obálku během manévrového vzdušného boje.

Z české strany se do výcviku zapojila hned čtveřice Gripenů C/D od 211. taktické letky z Čáslavi, z nichž dva byly hotovostní stroje QRA s klasickou ostrou raketovou výzbrojí, zbylá dvojice včetně spárky naopak používala registry CATM-9M. Řečeno fotbalovou terminologií, výhoda domácího hřiště umožnila čáslavským stíhačům vstoupit do soubojů v úplně čisté konfiguraci bez jakýchkoliv podvěsů, pouze spárka měla podtrupovou nádrž na 1100 litrů paliva. Podobná „čistá“ konfigurace je během standardního provozu opravdu málo vídaná a používá se výhradně při nácviku manévrového vzdušného boje. V průběhu DACT se většinou realizují klasické scénáře a taktické náměty, při kterých si piloti zkouší například boj dva na dva, či dva na jednoho. Vzdušné souboje se odehrávají podle předem dohodnutých scénářů a velmi důležité je jejich vyhodnocení na zemi, kdy se primárně hodnotí vhodnost použité taktiky.

Výcvik Cross Border v rámci přeshraniční spolupráce je v letošním roce pro české stíhače stále jednou z mála příležitostí, jak alespoň nějakým způsobem cvičit se zahraničními partnery a tím zdokonalovat svou taktiku a patřičné dovednosti. Poměrně nedávno byla obdobná spolupráce navázána i s rakouským letectvem a je určitě dobře, že čáslavská základna s podobnými aktivitami pokračuje i nadále.

Nádherné snímky společné formace letounů JAS-39 a F-16  během průletu v okolí Jaroměře. Do říjnového výcviku Cross Border s polskými stíhači se z české strany nakonec zapojily 4 Gripeny. Čáslavští piloti využili výhody „domácího hřiště“ a na polské „tygry“ z 6. letky nastoupili v konfiguraci bez jakýchkoliv podvěsů, pouze spárka disponovala kvůli menšímu doletu podtrupovým bakem. Jedna z polských „šestnáctek“ takt. č. 4050 měla nádherné výroční zbarvení, aplikované u příležitosti výročí 100 let polského letectva, jež bylo založeno v roce 1919. Na směrovce je zároveň namalován kód QH, který v letech 1945-46 používala polská 302. Sqn RAF, zatímco celou vrchní část zdobí silueta havrana, jenž byl ve znaku 302. Sqn a ještě před válkou jej používala 132. stíhací letka 3. leteckého pluku v Poznani, která se v září 1939 zapojila s letouny PZL P.11c do bojů proti německé Luftwaffe. Obdobný nátěr používá i další letoun F-16C s takt. č. 4047, který má však na směrovce kód WX, používaný polskou 302. Sqn v letech 1940-1945. (foto: 211. taktická letka, www.afbcaslav.army.cz)


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Stanislav Peterawww.stanislavpetera.com)

(zdroj: https://twitter.com/ArmadaCR/status/1448632438964563979; https://www.facebook.com/31BLT/; https://www.facebook.com/6eskadra; https://globe.adsbexchange.com/?icao=498435&lat=49.962&lon=15.596&zoom=9.5&showTrace=2021-10-13; Radarspotters Assistant, @Radar_Assistant)