AktualityCvičeníOstré střelbyPiloti

Elektronický boj v českém stylu, skončilo cvičení Ramstein Guard

Vedení bojové činnosti v podmínkách radioelektronického boje patří už dvě desetiletí mezi standardní výcvikové aktivity Vzdušných sil AČR, které se realizují výhradně během specializovaného cvičení Ramstein Guard. Příslušníci letectva se při něm seznamují nejen s účinky rušení na činnost různých systémů velení a řízení či bojových prostředků PVO a taktického letectva, ale učí se zároveň i způsoby, jak tomuto rušení efektivně čelit.

V České republice se tato činnost provádí zhruba jednou ročně v rámci programu NEWFIP (NATO Electronic Warfare Force Integration Programme), organizovaného vrchním velitelstvím spojeneckých sil v Evropě SHAPE (Supreme Headquarters Allied Powers Europe). Cvičení Ramstein Guard je tradičně řízeno z Centra kombinovaných vzdušných operací CAOC v německém Uedemu prostřednictvím řídícího a koordinačního centra CTC, umístěného v prostorách 261. střediska řízení a uvědomování CRC (Control and Reporting Centre) ve Staré Boleslavi.

Letošní ročník Ramstein Guard 6/22 se odehrál v týdnu od 27. června do 1. července a jeho určitým středobodem se stala opět letecká základna v Čáslavi, odkud působil rušící letoun Dassault Falcon 20 (DA-20). Jde o specializovanou platformu civilního kontraktora Draken Europe, kterou původně provozovala společnost FRA Aviation, respektive Cobham Aviation. Samotný letoun disponuje integrovaným systémem pro rušení či klamání radioelektronických prostředků a na závěsníky pod křídly je pak možné umístit různé kontejnery pro elektronický boj, jež poskytuje skupina elektronického boje velitelství NATO (JEWS – Joint Electronic Warfare Core Staff).

Na čáslavskou základnu nakonec dorazil letoun DA-20 registrace G-FRAJ, jenž k nám přilétl již v neděli 26. června ze svého domovského letiště Bournemouth v jižní Anglii. Posádka Falcona následně celý týden létala mise ve vzdušném prostoru ČR, při kterých používala svou standardní volačku „GHOST 21“. Většinou šlo o lety na orbitě v prostorech Bechyně, Libavá, TRA37 či v okolí čáslavské a náměšťské základny, při kterých Falcon působil jak proti pozemním radiotechnickým prostředkům, tak proti elektronickým systémům letounů.

Do cvičení se nakonec zapojily prakticky všechny útvary Vzdušných sil Armády České republiky. V případě taktického letectva si piloti procvičili nejen vedení bojové činnosti za podmínek rušení palubního radiolokátoru, rádiové komunikace či palubních GPS prostředků, ale vyzkoušeli si i použití systémů vlastní ochrany, včetně úhybných manévrů a odpalování klamných cílů. Výcvikové aktivity typu Ramstein Guard mají pro příslušníky letectva neoddiskutovatelný přínos a zůstanou nedílnou součástí výcviku Vzdušných sil AČR bezpochyby i v budoucnu.

Rušící letoun Dassault Falcon 20 reg. G-FRAJ od civilního kontraktora Draken Europe operoval ze severní stojánky čáslavské základny společně s letouny L-159 od 212. taktické a 213. výcvikové letky. Během jednotlivých misí ve vzdušném prostoru ČR používal volačku „GHOST 21“ a působil jak proti pozemním radioelektronickým prostředkům, tak proti letounům Vzdušných sil AČR.  (3x foto: kpt. Pavel Vaňha, 21. zTL Čáslav)

 

Do cvičení Ramstein Guard 6/22 se zapojili rovněž piloti 212. taktické letky s podzvukovými L-159A, kteří ve stejném termínu zároveň absolvovali i tradiční ostré střelby na letecké střelnici. Vzhledem k probíhajícím záletům spárek L-159T2 piloty z Aera Vodochody byla severní stojánka čáslavské základny doslova „přeplněná“ letouny :o)  (foto: kpt. Pavel Vaňha, 21. zTL Čáslav)


 

 

(úvodní foto: kpt. Pavel Vaňha, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: archív czechairforce.com)