AktualityCvičení

Do Bulharska odlétla CASA C-295M na další výcvikový kurz transportního letectva ETAP-C

V prvních dvou dubnových týdnech se posádka české transportní Casy opět účastní tradičního výcvikového kurzu ETAP-C 19-2, neboli European Tactical Airlift Programme-Course, který organizuje Evropská obranná agentura (EDA). Česká „dopravka“ tak pokračuje ve zdokonalování dovedností a zvyšování operačních schopností svých posádek transportních letadel a navazuje tak na loňský výcvikový kurz ETAP-C 18-4, jež se uskutečnil v září 2018 ve španělské Zaragoze.

Současný kurz, který se koná v termínu od 1. do 12. dubna v bulharském Plovdivu, je v letošním roce už druhým v pořadí. Tím prvním byl ETAP-C 19-1, tradičně konaný ve španělské Zaragoze v termínu od 10. do 22. února, kterého se mimo jiné poprvé účastnil nový transportní stroj A400M německé Luftwaffe. Do bulharského Plovdivu odletěla v pondělí 1. dubna posádka transportní Casy C-295M ev. č. 0452 z výzbroje kbelské 242. transportní a speciální letky. Do výcvikového kurzu v Plovdivu se kromě České republiky zapojilo domácí bulharské letectvo s jedním strojem C-27J Spartan (tr. č. 072) od transportní letky na 16.TrAB (Transportna Aviacionna Basa) na letišti Sofia-Vraždebna a transportní letouny z Německa (C-160D Transall 50+49 od LTG-63 na základně Hohn) a Litvy (C-27J Spartan tr. č. 08 pojmenovaný „Vytautas“ od transportní letky na 1 Aviacijos Baze v Šiauliai). Zajímavostí českého stroje bylo namontované kompletní senzorické vybavení systému pasivní ochrany DAS a ponechané samolepky mise MFO Sinaj na podvozkových gondolách. Vedoucím současného kurzu ETAP-C 19-2 je z bulharské strany plukovník Dončev a výcvikové lety probíhají kromě již zmiňovaného Plovdivu i ze základny v Bezmeru, záložních letišť Češněgirovo, Černogorovo-Uzundžovo a létá se i na polygon bulharského letectva Elena.

Výcvikové kurzy ETAP-C jsou vedeny pracovním týmem složeným z  European Air Transport Command (EATC), European Defence Agency (EDA), příslušníků hostitelského státu a zkušených instruktorů. Kurz je zaměřen na taktické létání transportními letouny a jejich posádky cvičí zavedené standardizované postupy při společném plnění transportních úkolů. Cílem kurzů ETAP je poskytnout posádkám transportních letadel výcvik za účelem dosažení interoperability evropských vzdušných sil. Posádky jsou zde zasazovány do scénáře nasazení v ozbrojeném konfliktu jako součást společných operací vyžadujících plnění úkolů taktické vzdušné přepravy. První týden cvičení je zaměřen především na základní úkoly v rámci jednotlivých letů. Ve druhém týdnu se postupně zvyšuje náročnost úkolů až po lety v bojových formacích. Procvičují se například výsadkové lety osob i shozů materiálu, pokročilé transportní lety, nízké lety v horském terénu, bojová přiblížení a přistání na nezpevněné plochy pro účely rychlého dozásobení, při kterých posádky transportních letounů čelí různým vzdušným i pozemním hrozbám. Další výcvikový kurz ETAP-C 19-3 je plánován už na květnový termín ve francouzském Orleáns.



 

 

(úvodní ilustrační foto: Krasimira Stoeva, převzato z oficiálního webu 24. zDL, www.zdl.army.cz; foto Casy C-295M ev. č. 0452 – Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: oficiální web Ministerstva obrany Bulharska, https://www.mod.bg/bg/news.php; oficiální web Vzdušných sil Bulharska, http://af.armf.bg/bg/?page_id=14333; European Air Transport Command, https://eatc-mil.com/post/get-the-latest-information-on-etap-c-2019-1-; sněmovní tisk č. 358 – „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2019“, www.psp.cz/)

(aktualizace: 14. 4. 2019)