AirshowsAktualityPiloti

Display piloti VzS AČR vystupují na domácích i zahraničních akcích

Letošní rok bohužel znovu nepřeje vystoupením display pilotů Vzdušných sil AČR na veřejných akcích, neboť sezónu leteckých představení opět poznamenala celosvětová pandemie Covid-19. Kvůli stále nepříznivé epidemické situaci v řadě států musela být drtivá většina velkých evropských airshows zrušena, nebo přesunuta na příští rok. Několik regionálních a národních akcí se však podařilo zorganizovat a právě na nich již čeští display piloti vystoupili, respektive plánují do konce sezóny vystoupit.

Pro letošní „hubený“ rok armáda schválila přípravu celkově tří display pilotů taktického letectva na proudových letounech, což je v současné době asi maximum možného. Jedná se o úplně nového display pilota Gripenu kpt. Ondřeje Španka z 211. taktické letky a dva „staronové“ piloty kpt. Aleše Seidla a kpt. Davida Byrtuse, tvořící display dvojici L-159 ALCA od 212. taktické letky. Všichni zmiňovaní museli projít náročnou certifikací, bez které by jinak nemohli vystupovat na veřejných akcích.

Pro sezónu 2021 tvoří display dvojici L-159 velmi zkušení příslušníci 212. taktické letky – vedoucí dvojice pilot kpt. Aleš Seidl (vlevo) s náletem cca 800 hodin na Alce a vedený pilot kpt. David Byrtus (vpravo), který zatím nalétal na L-159 cca 600 hodin. (zdroj: 212. taktická letka)

 

Vůbec první oficiální vystoupení čekalo na čáslavské piloty už v sobotu 29. května během Aviatické pouti v Pardubicích, kam přiletěla dvojice L-159A ev. č. 6065 a 6070 (Pandur). Letošní Aviatická pouť byla sice ve formátu on-line přenosu, i tak se na betonce za plotem letiště sešel dostatek diváků. Velmi pěkné premiérové vystoupení, ke kterému dvojice L-159 startovala z čáslavského letiště bohužel pokazil fakt, že se už nevešlo do vyhrazeného přímého on-line přenosu, navíc téměř celou ukázku znepříjemňovala silná přeháňka. I tak si piloti s nepříznivými povětrnostními podmínkami poradili a celé vystoupení v pořádku dokončili. Realizaci prvního veřejného displeje dvojice L-159 je možné považovat za obrovský úspěch i kvůli faktu, že se 212. letka v uvedené době potýkala s dostupností letecké techniky kvůli uzemnění podstatné části flotily L-159 z důvodů technických problémů. Na vině byl aretační mechanismus zámku překrytu kabiny dvoumístných spárek a jednomístných strojů po předepsaných pracích PP16, jenž potrápil piloty Alek a jednu dvoumístnou spárku upravil za letu do podoby „cabrio“.

Kpt. Ondřej Španko létá na Gripenech od roku 2015 a k dnešnímu dni má na tomto typu zhruba 650 hodin. V minulosti již působil jako display pilot na typech L-39ZA plus L-159A a je tak prvním letcem VzS AČR, který v této roli vystřídal tři různé typy strojů. (foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

V červenci se následně podařilo docvičit a certifikovat display pilota Gripenu kpt. Ondřeje Španka, který své premiérové vystoupení absolvoval v sobotu 31. července na regionálním Leteckém dni s Armádou ČR, konaném na aeroklubovém letišti v Jindřichově Hradci. Ondra zde vystoupil na letounu JAS-39C ev. č. 9239 a některé prvky sestavy musel trošičku přizpůsobit malé ploše letiště s krátkou asfaltovou VPD o rozměrech 700 x 22 m. Vzhledem ke vzdálenosti od Čáslavi a enormní spotřebě paliva během display ukázky létal Ondra netradičně s centrálním přídavným bakem na 1100 litrů paliva, který však po spotřebování paliva již nijak neomezuje letovou obálku Gripenu. Vzhledem k nádhernému počasí a čistě odlétané ukázce je možné Ondrovo první vystoupení hodnotit jako mimořádně povedené.

První zahraniční vystoupení display pilotů AČR v letošní sezóně se pak uskutečnilo tuto neděli 15. srpna ve Slovinském Mariboru na akci nazvané AEROS 2021. Na mezinárodní letiště Edvarda Rusjana u Mariboru odlétla už v pátek ráno dvojice strojů L-159A ev. č. 6065 a 6070 (Pandur), přičemž logistickou podporu zabezpečila kbelská základna s transportním letounem C-295M ev. č. 0454, který do Mariboru přepravil příslušníky pozemního personálu s potřebným vybavením.

Čáslavské display piloty ještě čeká několik zahraniční vystoupení, jejichž přehled je uveden v tabulce. Celá sezóna 2021 by měla následně vyvrcholit na tradičních Dnech NATO v Mošnově, tentokrát už snad i s účastí diváků.

Display piloti AČR si v letošním roce odbili svou premiéru na dvou domácích regionálních akcích. Zatímco piloti display dvojice L-159A ALCA kpt. Aleš Seidl a kpt. David Byrtus se museli poprat s nepříznivým počasím během ukázky na Aviatické pouti v Pardubicích, na display pilota Gripenu kpt. Ondřeje Španka naopak čekala nad aeroklubových letištěm v Jindřichově Hradci krásná modrá obloha. Vzhledem k vzdálenosti od Čáslavi musel Ondra létat s navěšeným centrálním bakem na 1100 litrů paliva, který však po vyčerpání paliva již nijak neomezuje letovou obálku Gripenu.  (2x foto: Aleš Hottmar)

 

Pozadu za armádními display piloty nechce letos zůstat ani známý český výrobce Aero Vodochody Aerospace. V rámci svých obchodních aktivit a propagace výrobního portfolia připravuje premiérovou display ukázku svého nového cvičného a lehkého útočného stroje L-39NG.

Vladimír „FAKY“ Továrek ještě jako display pilot L-159. (foto: Aleš Hottmar)

Podle nejčerstvějších informací jsou plánovány celkem tři akce, na kterých by mělo nové eNGéčko vystoupit v letové ukázce. Půjde o airshow v maďarském Kecskemétu, dále o SIAF 2021 na Slovensku, jenž byl přesunut z důvodu zahájení modernizace základny Sliač na letiště Malacky-Kuchyňa nedaleko Bratislavy, a závěrečné představení proběhne opět na tradičních Dnech NATO v Mošnově.

Za řízením nového eNGéčka se představí dvojice továrních „display“ pilotů ve složení Vladimír „FAKY“ Továrek a Vitautas Požela, přičemž právě Vladimír Továrek má s předváděním na veřejnosti poměrně bohaté zkušenosti. V sezóně 2015 totiž působil ještě jako příslušník VzS AČR na pozici solo display pilota L-159A u 212. taktické letky a předváděl Alku na řadě domácích a zahraničních akcí. Jako předváděcí tovární platforma poslouží první letový prototyp L-39NG výrobního čísla 7001, který létá v efektním nátěru s přiděleným ev. č. 0475. Bude tak určitě se na co těšit.

Velké poděkování patří Michalu Krskovi z www.planes.cz za svolení publikovat nádherný letový záběr L-39NG, a dále Radimu Špalkovi za pomoc s přípravou aktuality.

V premiérové display ukázce nového cvičného stroje L-39NG z Aera Vodochody se představí dvojice továrních pilotů ve složení Vladimír Továrek a Vitautas Požela. Jako předváděcí stroj poslouží první letový prototyp L-39NG výrobního čísla 7001, který už nyní létá s „mokrými“ vnitřními pylony a dvojicí přídavných palivových nádrží na 350 litrů. (foto: Michal Krsek, www.planes.cz)


 

Přehled uskutečněných a plánovaných vystoupení českých display pilotů na proudových letounech v sezóně 2021
datumnázev akceletištěstáttechnikaprovozovatel
29. květenAviatická pouť 2021 on-linePardubiceČR2x L-159A ALCA212. taktická letka
31. červenecLetecký den s Armádou ČRJindřichův HradecČRJAS-39C Gripen211. taktická letka
15. srpenAEROS 2021MariborSlovinsko2x L-159A ALCA212. taktická letka
28.-29. srpnaInternational Air Show 2021KecskemétMaďarskoJAS-39C Gripen211. taktická letka
2x L-159A ALCA212. taktická letka
L-39NGAero Vodochody
4.-5. záříMedzinárodné letecké dni SIAF 2021Malacky-KuchyňaSlovenskoJAS-39C Gripen211. taktická letka
2x L-159A ALCA212. taktická letka
L-39NGAero Vodochody
10.-12. záříInternational Sanicole AirshowSanicoleBelgieJAS-39C Gripen211. taktická letka
18.-19. záříDny NATOOstrava-MošnovČRJAS-39C Gripen211. taktická letka
2x L-159A ALCA212. taktická letka
L-39NGAero Vodochody

DŮLEŽITÉ UPOZORNĚNÍ!! Účast na všech výše uvedených akcích se může v závislosti na epidemické situaci v jednotlivých státech, nebo z technických důvodů kdykoliv změnit!!! Redakce czechairforce.com doporučuje sledovat například oficiální facebookový profil 212. taktické letky, kde budou jednotlivá vystoupení dvojice L-159 potvrzována cca týden před konáním samotné akce. Děkujeme za pochopení.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Air National Guard photo by Tech. Sgt. Mindy Bloem)

(zdroj: archiv redakce czechairforce.com)

(aktualizace: 16. 8. 2021)