AktualityCvičení

České vrtulníky budou létat nad francouzskými Pyrenejemi během cvičení Mountain Flight 2018

Ve dnech 18. až 29. června 2018 proběhne ve Francii tradiční výcvik posádek vrtulníků v létání ve vysokohorském terénu. Cvičení vzdušných sil Armády České republiky s názvem Mountain Flight 2018 se ve  francouzském horském výcvikovém středisku (Centre de vol en Montagne) v Sainte Léocadie nedaleko Saillagouse zúčastní příslušníci 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou se třemi vrtulníky Mi-171Š/ŠM ev. č. 9844, 9813 a 9926, které do Francie odlétly v pondělí 18. června. Členité okolí francouzského výcvikového střediska s horskými masivy a hlubokými údolími umožňuje pilotům provádět náročný a důležitý výcvik v létání v horských oblastech, který je nezbytnou součástí přípravy k nasazení do zahraničních operací. Cílem cvičení je výcvik posádek vrtulníků v létání ve vysokohorském terénu, nácvik operačních a taktických postupů používaných v zahraničních misích a dále létaní s využitím prostředků pro noční vidění.

Jak říká starší inspektor křídla 22. základny vrtulníkového letectva major Ladislav Zajíček, „při kombinaci vysoké nadmořské výšky a vysoké teploty dochází u vrtulníku k omezení letových výkonů a parametrů letu.  Posádky si vyzkouší chování vrtulníků na jeho mezních limitech, což v prostředí ČR nastává zřídka. Cílem výcviku je dokázat určit plochy kam za daných podmínek (hmotnost vrtulníku, nadmořská výška plochy, turbulence, směr větru) dokáže vrtulník přistát, provést přistávací manévr a naučit se bezpečnostní postup, kdy výkon vrtulníku nepostačuje pro bezpečné přistání. Získané zkušenosti a návyky jsou neocenitelné zvláště při řešení zvláštních případů za letu a při nasazení v misích.“

Letošní cvičení Mountain Flight 2018 bude zaměřeno na přípravu k nasazení v misi AAT RS (letecký poradní tým v operaci Resolute Support), operacích SOATU 2018/2019 (Special Operation Air Task Unit) a výcviku se budou účastnit i příslušníci, kteří byli nominováni do vrtulníkové jednotky brigádního úkolového uskupení EU pro druhou polovinu roku 2019.


 

(aktualizace: 24. 6. 2018)

(úvodní ilustrační foto: www.army.cz)

(zdroj: informační servis Ministerstva obrany ČR, www.mocr.army.cz, článek „Odlet na cvičení Mountain Flight 2018“, autor Monika Sochová, www.lznamest.army.cz)