AktualityAkviziceModernizace

Centrum leteckého výcviku převzalo první dva vrtulníky Enstrom 480B-G

Pardubické Centrum leteckého výcviku (CLV) se ve čtvrtek 21. června stalo dějištěm slavnostní ceremonie, při které byla zavedena zcela nová výcviková platforma v podobě vrtulníků Enstrom 480, která zvýší atraktivitu centra pro zahraniční zájemce. Přesvědčit se o tom mohla i ministryně obrany v demisi Karla Šlechtová, která nové vrtulníky společně s ředitelem LOM PRAHA s. p. Romanem Planičkou pokřtila. Přítomen byl i zástupce náčelníka Generálního štábu – ředitel Společného operačního centra Ministerstva obrany generálmajor Jiří Verner a současný velitel Vzdušných sil AČR brigádní generál Petr Hromek.

Centrum leteckého výcviku spadá pod státní podnik LOM Praha a disponuje unikátními kapacitami pro výcvik pilotů vrtulníků, letadel, instruktorů, leteckých inženýrů a leteckého personálu. Kromě výcvikových potřeb Vzdušných sil Armády České republiky zdejšími výcvikovými programy prošli například afghánští, polští, maďarští či venezuelští piloti vrtulníků. Pro ně byl stroj Mi-2 základním prvkem seznámení se s pilotáží, nicméně platforma stará přes 50 let již si zasloužila náhradu. Tou se stal moderní americký vrtulník Enstrom 480B-G, který se ve čtvrtek 21. června oficiálně zařadil do služeb CLV Pardubice, jež si převzalo první dva stroje ev. č. 0473 (původní registrace N829GY, výr. č. 5240) a 0474 (původní registrace N829JK, výr. č. 5241). Celkem šest objednaných kusů těchto vrtulníků umožní centru nabídnout své služby podstatně širšímu spektru zákazníků. Součástí kontraktu na tyto nové vrtulníky je samozřejmě i dodávka náhradních dílů, servisního vybavení a také výcvik pilotů a techniků.

Jak řekl generál Petr Hromek – „vrtulníky Enstrom nás posunou o značný kus dopředu. Toto pomyslné střídání stráží je i vykročením vpřed jak pro armádu, tak pro výcvikové centrum zde v Pardubicích“.

Dosluhující vrtulník Mi-2 a nový stroj Enstrom 480B-G se rovněž představily v sobotu 23. června na akci Den letiště Přerov, kterou organizuje právě státní podnik LOM Praha. Při letové ukázce se představil stroj Mi-2 ev. č. 0718, za jehož řízením seděl pan Karel Duchan, dlouholetý pilot těchto vrtulníků, bez něhož si žádnou letovou ukázku „Dvojky“ snad ani nelze představit. Pro stroj ev. č. 0718 se jednalo o poslední veřejné vystoupení, neboť závěrečný přelet z Přerova do Pardubic s volacím znakem „HOPPER 11“ byl zároveň posledním letem tohoto vrtulníku z důvodu vyčerpání technické životnosti draku. Po návratu do Pardubic a odstavení z provozu budou z vrtulníku svěšeny oba motory, se kterými se ještě počítá na stroji  Mi-2 ev. č. 0711, jež by měl vydržet v provozu minimálně do konce letošního roku. V Přerově se dále představil i nový Enstrom 480B-G ev. č. 0474, pojmenovaný „Arnošt“, za jehož řízením byl ředitel CLV pan Jaroslav Špaček.

Další z vrtulníků Enstrom 480B-G ev. č. 0473, pojmenovaný Vilík, už se všemi barevnými doplňky a v označení Centra leteckého výcviku. (foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)


 

 

(aktualizace: 1. 7. 2018)

(úvodní foto: LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)

(zdroj: zpracováno na základě článku Michala Vosky „Ministryně obrany Karla Šlechtová pokřtila americký vrtulník Enstrom 480B, který nahradil legendární Mi-2“, www.army.cz ; facebookový profil LOM PRAHA s.p., www.lompraha.cz)