AktualityCvičení

České Gripeny doprovodily americký bombardér B-52 při unikátní misi Allied Sky

Symbolická a především unikátní mise celkem šesti amerických bombardérů B-52H Stratofortress se nyní odehrává v transatlantickém operačním prostoru. Tyto stroje patřící americkému letectvu USAF a působící v rámci současné evropské skupiny BTF (Bomber Task Force) mají podle oznámení velitelství amerických sil v Evropě (US EUCOM) v pátek 28. srpna přeletět podle plánu nad všemi 30-ti členskými státy NATO.

Jednodenní operace „Allied Sky“ je ukázkou vzájemné spolupráce a solidarity členů Aliance s cílem zvýšit připravenost a zároveň poskytnout příležitost k výcviku, zaměřeném na zvýšení interoperability mezi všemi zúčastněnými vzdušnými silami jednotlivých aliančních států. Allied Sky je nejnovější formou rutinních misí BTF, které se uskutečňují v evropském operačním prostoru od roku 2018, přičemž od té doby se uskutečnilo již 200 letů se spojenci z NATO i mimo alianci. Mise BTF jsou podle amerického velení dlouhodobě plánované a nepředstavují reakci na žádné současné politické události, které se odehrávají v Evropě.

Plánovanou misi Allied Sky povedou celkově dva týmy. V evropské části NATO budou létat čtyři bombardéry B-52H, které jsou od 22. srpna rozmístěny na základně RAF Fairford ve Velké Británii v rámci evropské Bomber Task Force. Strategické bombardéry budou během své letové mise plnit úkoly na posílení integrace a spolupráce s doprovodnými stíhacími a tankovacími letadly aliančních partnerů, celkově se plánuje zapojit až 80 ks letecké techniky. Další dva stroje B-52H Stratofortress z výzbroje 5. bombardovacího křídla s domovskou základnou Minot Air Force Base v Severní Dakotě budou naopak operovat nad Kanadou a samotnými Spojenými státy.

Nad Českou republiku nakonec v pátek 28. srpna dopoledne zamířil bombardér B-52H reg. 61-0034, který vzlétl ze základny RAF Fairford s volacím znakem „NATO 01“. Po průletu nad Holandskem a Německem se k němu nad Českou republikou připojila dvojice stíhacích letounů JAS-39C Gripen od 211. taktické letky s volacími znaky „MAIDEN 11/12“, které americký „BUFF“ doprovázely až ke slovenské hranici, kde se následně odpojily. BUFF následně po přeletu Slovenska vstoupil do vzdušného prostoru Maďarska, kde se k němu připojila dvojice maďarských Gripenů s volacími znaky „HUAF 11/24“, které jej stíhaly od svého startu z německého Schleswigu, kde byly na cvičení MAGDAY. Americký „BUFF“ poté pokračoval přes Rumunsko, Turecko, Řecko a další státy zpět do Fairfordu. Na české obloze však tento legendární bombardér určitě nevidíme naposled, neboť již zanedlouho začne na našem území tradiční cvičení Ample Strike 2020, kterého by se měl jeden „BUFF“ z britského Fairfordu účastnit.

Legendární „BUFF“ reg. 61-0034 při pátečním letu přes naše území doprovázela dvojice čáslavských Gripenů s volacími znaky MAIDEN 11/12. Gripeny se k bombardéru připojily zhruba na úrovni Velvar a celá formace pak letěla přes ČR v letové hladině 27.000 feetů. ( zdroj: https://twitter.com/ArmadaTweetuje)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Mattia Bernardiniwww.army.cz)

(zdroj: článek „US bombers to overfly all 30 NATO Allies in a single day“, https://www.nato.int/cps/en/natohq/news_177662.htm; článek „U.S. Bombers & Allied Aircraft Integrate to Fly Over All 30 NATO Nations in a Day“, https://www.eucom.mil/article/40709/us-bombers-allied-aircraft-integrate-to-fly-o; twitterový účet BlueSky, https://twitter.com/AirSpecInt; twitterový účet AČR, https://twitter.com/ArmadaTweetuje)