AktualityModernizaceTechnika

Centrum leteckého výcviku převzalo poslední Albík po revizi R3

Po více než třech letech se na jaře letošního roku konečně vrátil na pardubické letiště proudový cvičný letoun L-39C ev. č. 0441, který jako poslední z celé flotily Albatrosů Centra leteckého výcviku procházel v podniku LOM PRAHA rozsáhlou revizí R3.

Albík ev. č. 0441 byl do opraven státního podniku LOM PRAHA nasunut k provedení R3 již v listopadu 2017, přičemž tento vyšší stupeň údržby se uskutečňuje vždy po šesti letech provozu, nebo náletu 900 hodin. Během samotné revize došlo k obnovení meziopravního technického resursu, letoun dále získal nový nátěr, tvořený třemi odstíny šedé barvy v matném provedení, a zároveň u něj byly aplikovány již klasické praporové výsostné znaky.

Revizí R3, která by měla být v podstatě posledním vyšším stupněm údržby v celém technickém životě modifikovaných strojů L-39C pardubického CLV, tak prošly už všechny letouny z celé flotily sedmi Albíků státního podniku LOM PRAHA, provozovaných Centrem leteckého výcviku.

Zmiňované práce se začaly realizovat zhruba od začátku roku 2014 a v průběhu let 2015-2016 byla dokončena první trojice letounů ev. č. 0103, 0444 a 0448. Tyto Albíky lze jednoduše poznat podle tmavší pololesklé kamufláže a především kulatých „low-vis“ výsostných znaků. U dalších tří letounů ev. č. 0113, 0115 a 0445 byla R3 dokončena v letech 2017-2018, ovšem tato trojice disponuje již zmiňovaným, nepatrně světlejším matným nátěrem s novými praporovými výsostnými znaky.

Původní předpoklad byl, že místo pomalu končících Albíků získá LOM PRAHA čtveřici úplně nových cvičných letounů L-39NG z produkce Aera Vodochody, které by díky moderní avionice posunuly výcvik v pardubickém CLV nepochybně na mnohem vyšší level. Jenže plánovanou akvizici v lednu 2019 neschválila vláda a pořízení těchto moderních cvičných strojů je tak dnes stále bohužel v nedohlednu.

Každopádně LOM PRAHA chce zajistit výcvik na proudových cvičných letounech i v budoucnu a proto v  současné době intenzivně jedná se společností OMNIPOL a.s. a výrobcem AERO Vodochody AEROSPACE a.s. o budoucí možné spolupráci. V případě uzavření smluvního vztahu bude podepsána Smlouva o strategické spolupráci mezi zainteresovanými institucemi, která se bude týkat jak nových cvičných letounů L-39NG, tak prodloužení životnosti L-39C Albatros a oprav dvouproudových motorů AI-25TL.

Albík ev. č. 0441 vzlétá jako „BEATLE 41“ ke společnému vystoupení s historickým letounem C-11 „PS-28“ během letošní „onlajnové“ Aviatické pouti 2021. Jen pro zajímavost, letoun C-11 z muzejní expozice VHÚ Praha pilotuje instruktor CLV Tomáš Bruštík, jinak dlouholetý pilot AČR na typu L-159. (2x foto: Aleš Hottmar)

 

Zkušený instruktor pardubického CLV Robert Stejskal intenzivně brzdí s Albíkem 0441 na pardubické dráze 27. Pokud pilot posadí L-39C hned za práh dráhy, okamžitě zasune vztlakové klapky a řádně „šlape na brzdy“, může klidně vyjíždět druhou spojkou BRAVO k východní stojánce. Jinak Robert Stejskal je rovněž bývalý příslušník AČR, který v letech 2008-2014 krotil „třicetdevítku“, ovšem nadzvukovou ze Švédska. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní foto: Marek Eliáš, www.planes.cz

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)