AktualityCvičení

Čáslavská základna bude hostit cvičení Sky Avenger 2018

V termínu 18. – 29. června 2018 bude probíhat na 21. základně taktického letectva Čáslav mezinárodní letecké cvičení pod názvem Sky Avenger 2018. Za Vzdušné síly Armády ČR se do cvičení zapojí letouny JAS-39 Gripen a L-159 ALCA z čáslavské základny, dále vrtulníky Mi-24V a Mi-171Š z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou. Spojené státy americké vyšlou do České republiky stroje F-16 Fighting Falcon od 182nd FS/149th FW ze základny Lackland AFB (Kelly Field) v Texasu, přislíbena je také účast tankeru KC-135R, který bude pravděpodobně od 173rd ARS/155th ARW z letiště Lincoln IAP v Nebrasce.

Mezinárodní cvičení se bude konat na základě dlouholeté spolupráce s Nebraskou a Texaskou národní gardou. Celkem 6 letounů F-16C/D od 182. letky „Lonestar Gunfighters“ Texaské národní gardy se do společného výcviku zapojí z čáslavské základny.

„Kromě manévrových vzdušných bojů a spolupráci s předsunutými leteckými návodčími bude cvičení zaměřené také na mise s komplexními scénáři,“ prozrazuje zástupce ředitele cvičení major Tomáš Merta.

Právě tanker KC-135R využijí stíhači v rámci misí podle komplexního scénáře za koordinace všech cvičících (tzv. Composite Air Operations – COMAO) k doplňování paliva za letu. Po prvotní plánovací konferenci, která probíhala ve dnech 6. – 7. února 2018, je program cvičení plánován ve dvou blocích. V dopoledních hodinách se budou létat mise podle komplexního scénáře, v odpoledních hodinách pak budou následovat mise zaměřené na manévrové vzdušné boje a úkoly přímé letecké podpory.

Spolupráce mezi českou armádou a Nebraskou a Texaskou národní gardou vznikla v roce 1993, kdy jejím prvotním cílem bylo pomoci české armádě v přípravě ke vstupu do NATO. V rámci letité spolupráce jsou pořádána společná cvičení v České republice nebo Texasu. Výměna zkušení probíhá také např. v oblasti velení a řízení, kybernetické obrany, likvidace výbušných zařízení nebo ochrany proti zbraním hromadného ničení.


 

(úvodní foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: text kpt. Ing. Tomáše Maruščáka, tiskového a informačního důstojníka 21. základny taktického letectva v Čáslavi, www.afbcaslav.cz )