AktualityKonfliktyZahraniční mise

Armáda vyslala do Polska letoun C-295MW v konfiguraci MEDEVAC

Na urgentní žádost českého Ministerstva vnitra vyslala Armáda ČR v rámci projektu MEDEVAC (Medical Evacuation) transportní letoun CASA C-295MW do Polska pro těžce zraněnou 18-ti měsíční ukrajinskou holčičku, která utrpěla popáleniny na 60 % těla. Vzhledem k současné situaci  na Ukrajině by ji nebylo možné kvůli válce poskytnout potřebnou péči a z tohoto důvodu padlo rozhodnutí o jejím převozu do ČR. Jedná se o vůbec první převoz pacienta s popáleninami do států EU od počátku války na Ukrajině.

Letecký transport z polského letiště Rzeszów nedaleko ukrajinských hranic zabezpečili piloti kbelské 24. základny dopravního letectva v koordinaci se zastupitelským úřadem ve Varšavě již několik hodin po žádosti ministerstva vnitra o převoz. Samotný evakuační let MEDEVAC pak konkrétně uskutečnil letoun C-295MW ev. č. 0482 od 242. transportní letky, jenž odstartoval ve čtvrtek 24. března ve večerních hodinách s mezinárodním volacím znakem CEF642 na již zmiňované letiště Rzeszów-Jasionka, které je v současné době vstupní branou světové pomoci válkou zasažené Ukrajiny.

Zpáteční let se uskutečnil hned druhý den v poledne opět jako CEF642 a transportní CASA v pořádku přistála na pražských Kbelích po 1h 15min trvajícím letu. Pro převoz malé pacientky byla použita jednotka PTU (Patient Transport Unit), což je v podstatě plnohodnotná varianta jednotky intenzivní péče (JIP), určená pro letecký transport pacientů. Armáda ČR nyní disponuje celkově šesti kusy jednotek PTU od německé společnosti Lufthansa Technik, které lze použít v letounech Airbus A-319CJ a CASA C-295M/MW kbelské základny.

Do péče lékařů se 18-ti měsíční těžce popálená ukrajinská holčička dostala v kritickém, ale stabilizovaném stavu. Zdravotní péči koordinuje ministerstvo zdravotnictví s Fakultní nemocnicí Královské Vinohrady a Všeobecnou fakultní nemocnicí v Praze. Malé přejeme brzké uzdravení!

Pro převoz těžce zraněné 18-ti měsíční ukrajinské holčičky, která utrpěla popáleniny na 60 % těla, byla použita jednotka PTU (Patient Transport Unit), což je v podstatě plnohodnotná varianta jednotky intenzivní péče (JIP), určená pro letecký transport pacientů. AČR disponuje celkově šesti kusy jednotek PTU od německé společnosti Lufthansa Technik, jež lze použít jak v dopravních letounech Airbus A-319CJ, tak i transportních CASA C-295M/MW. (foto: AČR, www.army.cz)

 

Několik záběrů na interiér transportního letounu CASA C-295M v plné konfiguraci MEDEVAC s jednotkou intenzivní péče PTU a 12-ti lehátky pro pacienty. Bez instalované jednotky PTU je možné využít až 24 lehátek pro zraněné. Větší Airbus pojme dvě jednotky intenzivní péče PTU, problémem je však nutná přestavba interiéru, která zabere 4-6 hodin podle rozsahu konfigurace. (3x foto: Jan Kouba, www.army.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Jakub Jirásek, www.planes.cz)

(zdroj: https://twitter.com/ArmadaCR; https://twitter.com/vnitro; https://zdl.army.cz/casa-c-295-m)