AktualityKonfliktyZahraniční mise

Armáda posílí úkolové uskupení Takuba o transportní letoun CASA

Ministr obrany Lubomír Metnar se nedávno v Paříži zúčastnil jednání ministrů obrany 26 evropských, afrických a amerických zemí, které mají zájem na podpoře míru a bezpečnosti v oblasti afrického Sahelu. Účastníci schůzky diskutovali mimo jiné o aktuální situaci a současném či budoucím zapojení svých zemí do mezinárodních aktivit v tomto regionu. „Bezpečnost a stabilita v Mali a Sahelu je v zájmu celé Evropy. Česká republika je zde aktivní a chceme v tom pokračovat. Příští rok opět převezmeme na půl roku velení silám ve výcvikové misi EU v Mali,” uvedl ministr Lubomír Metnar.

Účastníci ministerského setkání se taktéž zavázali, že se budou snažit docílit co největší mezinárodní podpory pro stabilizaci zemí G5 Sahel a jejich protiteroristických programů. Klíčovou roli by v tomto úsilí měla hrát Společná africká jednotka G5 Sahel (G5 Sahel Joint Force). Diskutovalo se také o nutnosti pokračovat ve výcvikových misích pod hlavičkou Evropské unie, v úkolovém uskupení Takuba a v misi OSN MINUSMA.

Ministr obrany Lubomír Metnar zároveň představil plán na doplnění našich sil v úkolovém uskupení Takuba (Task Force Takuba) o některé schopnosti, kterých je zde nedostatek. Konkrétně jde o bezpilotní průzkumný prostředek Scan Eagle a dočasné vyčlenění jednoho transportního letounu CASA C-295 ze stavu kbelské 242. transportní a speciální letky, který bude každých pět měsíců plnit po dobu 30 dnů úkoly ve prospěch Takuby.

Armáda zatím ohledně nasazení transportní Casy nezveřejnila žádné podrobnosti, ale pravděpodobně půjde o posílení taktických dopravních schopností, které doposud zabezpečuje pouze švédské letectvo s jedním transportním letounem Tp.84 Hercules, jenž operuje ze základny Niamey v Nigeru. Právě vojenská část civilního letiště Diori Hamani International Airport (DRRN) u města Niamey je v protiteroristické operaci aktivně používána francouzským letectvem a dá se předpokládat, že transportní C-295 bude působit společně se švédským „Herkulesem“ právě odtud.

Úkolové uskupení Takuba, které je součástí francouzské protiteroristické operace Barkhane, dosáhlo v dubnu 2021 plných operačních schopností a tvoří ho celkově na 600 vojáků z 8 evropských zemí, včetně České republiky. Od letošního února totiž slouží pod hlavičkou Takuby zhruba 60 příslušníků českých speciálních sil v rámci tzv. Task Group 2, společně s francouzskými vojáky. Jednotka operuje v prostoru Ménaka a plní operační úkol v podobě výcviku, poradenství a doprovodů partnerské malijské jednotky do bojových operací. Kromě českých příslušníků speciálních sil jsou do uskupení Takuba dále aktivně zapojeni především vojáci Francie, Estonska a Švédska.

Armáda zatím neupřesnila, zda na podporu ÚU Takuba vyšle jeden z dvojice nových letounů C-295MW, vybavených už pokročilejší verzí systému vlastní ochrany, nebo některý ze starších C-295M, působících například v misi MFO na Sinaji. Letoun ev. č. 0452 na snímku se znakem mise MFO na podvozkové gondole je zajímavý tím, že disponuje již třetím kamuflážním nátěrem. V roce 2017 totiž získal během velké revize v opravárenském centru PZL v Polsku nový nátěr, s jeho kvalitou však armáda nebyla příliš spokojena. V loňském roce proto zamířil přímo k výrobci do španělské Sevilly, kde mu byl aplikován další úplně nový nástřik. (foto: Ivo Kotala, www.planes.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Roman Vích, www.planes.cz)

(zdroj: článek „V Paříži jednali ministři obrany o situaci v Sahelu“, autor Jan Pejšek, odbor komunikace MO, https://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/v-parizi-jednali-ministri-obrany-o-situaci-v-sahelu-228923/?fbclid=IwAR3zY6O2t8y0hY7u9x3JJmwwNFdaNDBymoD5knsqZxhWKMwYybop6v9uccg; článek „Ministr Metnar k působení speciálů v Mali: Máme zkušenosti a chceme se o ně podělit“, https://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministr-metnar-k-pusobeni-specialu-v-mali:-mame-zkusenosti-a-chceme-se-o-ne-podelit-226880/)