AktualityCvičeníOstré střelby

Alkaři měli společně s vrtulníkáři ostré střelby na Libavé

S nástupem nového roku se postupně akceleruje intenzita leteckého výcviku Vzdušných sil AČR, která po standardním vánočním útlumu opět nabírá na síle. Současná pandemická situace naštěstí neovlivňuje chod armády tak jako v předešlém roce a díky tomu je možné realizovat výcvik útvarů téměř v plném rozsahu a bez nějakých zásadních omezení.

Právě uplynulý týden byl co do intenzity výcvikových aktivit vzdušných sil poměrně bohatý a realizovali jej jak příslušníci taktického letectva z Čáslavi, tak i vrtulníkáři z Náměště nad Oslavou. Vůbec prvních letošních ostrých střeleb se tak účastnili piloti čáslavské 212. taktické letky s letouny L-159A ALCA, kteří v rámci součinnosti s předsunutými leteckými návodčími při přímé letecké podpoře pozemních sil CAS (Close Air Support) absolvovali ve VVP Libavá střelby za použití ostré munice z 20 mm dvojhlavňového kanónu ZPL-20 Plamen.

Na Libavé zároveň celý týden cvičily i posádky vrtulníků Mi-24V/Mi-35 od 221. vrtulníkové letky z Náměště nad Oslavou. Hindy zde absolvovaly i ostré střelby a to jak z palubního čtyřhlavňového rotačního kulometu 9A624 ráže 12,7 mm, tak i za použití neřízených raket S-8 ráže 80 mm, odpalovaných z raketových bloků B8V20. Pro příslušníky 221. letky jde patrně o jedny z posledních střeleb Hindů před jejich ukončením provozu na konci tohoto roku, i když nakonec možná bude jejich provoz prodloužen až do příchodu amerických strojů H-1.

Kromě ostrých střeleb Alek a Hindů měli v tomto týdnu napilno i stíhači 211. taktické letky, kteří se opět zapojili do tradiční bilaterální spolupráce s našimi sousedy v rámci výcviku Cross Border. Vůbec poprvé se v letošním roce tento druh přeshraničního výcviku uskutečnil už ve čtvrtek 27. ledna, kdy se do německého vzdušného prostoru vydala dvojice hotovostních Gripenů. Čáslavští stíhači zde v dobře známé oblasti mezi městy Chemnitz a Lipsko realizovali vzdušné boje DACT (Dissimilar Air Combat Training) s německými kolegy na stíhačkách EF2000. Ve čtvrtek 10. února se pak uskutečnila reciproční aktivita s německými stíhači, tentokrát však ve vzdušném prostoru České republiky. Během cvičení Cross Border piloti vzájemně procvičují celou řadu obvyklých scénářů DACT až do úrovně 2vs2 a zkouší vhodnost použité taktiky. Podobné aktivity jsou prospěšné pro všechny zúčastněné strany a jejich realizaci umožňuje dohoda o využívání přeshraničních vzdušných prostorů, kterou má ČR uzavřenu kromě Německa i s Polskem a Slovenskem. Vzhledem k již realizovaným misím Cross Border je zřejmé, že i v letošním roce bude nejintenzivnější přeshraniční spolupráce právě se stíhači z Bavorska.

Jedním z letounů 212. taktické letky, účastnících se letošních prvních střeleb na Libavé, byla Alca ev. č. 6052. Snímek z DACT mezi českými Gripeny a německými Eufi je pouze ilustrační a pochází z loňského Cross Border v okolí Drážďan. Ilustrační je pochopitelně i umělecký záběr útočících Hindů z dílny Stanislava Petery.  (foto: 211. + 212. taktická letka a Stanislav Petera, www.stanislavpetera.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz

(zdroj: oficiální facebookové profily AČR, 21. zTL a 22. zVrL)