AirshowsAktualityCvičení

Alcy se účastní cvičení BALTIC EYE 19 a zároveň participovaly na oslavách 100 let litevského letectva

Ve dnech 3. až 11. srpna 2019 se koná ve vzdušném prostoru Litvy již tradiční cvičení BALTIC EYE 19, jehož hlavním cílem je zabezpečit zdokonalovací výcvik litevských příslušníků Střediska řízení a uvědomování CRC (Control and Reporting Centre), umístěného v litevské Karmėlavě, a to především v oblasti navádění a řízení letounů členských států NATO. Za Vzdušné síly AČR se cvičení účastní čtveřice letounů L-159A ALCA (pravděpodobně ev. č. 6054, 6058, 6060 a 6070) z výzbroje 212. taktické letky a letecký plus pozemní personál z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Hlavní letová část cvičení bude prováděna v pracovních dnech od 5. do 9. srpna a české Alcy budou po dobu cvičení Baltic Eye 19 létat z litevské letecké základny v Šiauliai.

Litevští letečtí řídící nemají takový dostatek možností a kapacit, především letounů, pro simulaci navádění a řízení letounů členských států NATO, proto se organizuje toto cvičení, které má za úkol připravit a vycvičit litevský personál v radarovém navádění letadel. Pro český personál je to zase možnost procvičovat procedury s koaličními partnery v jiném než dobře známém domácím prostředí. Dalším cílem cvičení Baltic Eye je zároveň procvičení PVO letecké základny (BDZ – Base Defence Zone) pro mise Baltic Air Policing a zároveň jde o český příspěvek v rámci zapojení do Mezinárodní iniciativy na posílení schopností a zlepšení kapacit pro kolektivní ochranu Polska a baltských zemí, jejímž cílem je zvyšování odborné způsobilosti personálu řízení letového provozu (CRC) baltských zemí podle standardů NATO. Naše L-159 ALCA se účastní tohoto cvičení již od roku 2007 a čáslavští piloti tak více než deset let významně přispívají k udržení schopností litevských vzdušných sil.

Mimo současného cvičení Baltic Eye 19 se minulý víkend 27. července účastnila dvojice strojů L-159A ev. č. 6051 a 6058 velkého mezinárodního leteckého dne pod názvem „Falcon Wings 2019“, konaného v rámci oslav výročí 100 let litevského vojenského letectva na letišti v Šiauliai. V bohatém letovém programu se představila dvojice display pilotů čáslavské 212. taktické letky při své efektní ukázce „Úderu dvojice L-159 na pozemní cíl“. Vzdušné síly AČR na airshow v Šiauliai dále reprezentovali příslušníci 221. vrtulníkové letky z Náměšti nad Oslavou se solo-display ukázkou vrtulníku Mi-24V ev. č. 7360.


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: tiskový servis Ministerstva obrany ČR, kalendář akcí, cvičení Baltic Eye, http://www.mocr.army.cz/scripts/modules/diary/action.php?id=6468; článek „Dvěstědvanáctá“ cvičí na Baltic Eye 2016 v Litvě“, autor kapitán Marek Maxim Švancara, 21. zTL, http://www.mocr.army.cz/vycvik-a-nasazeni/aktivni-zaloha/aktuality/_dvestedvanacta_-cvici-na-baltic-eye-2016-v-litve-122806/)

(aktualizace: 10. 8. 2019)