AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Aero Vodochody finalizuje kontrakt na dodávku L-39NG do Ghany

Známý český výrobce Aero Vodochody je už jen malý krůček od uzavření významného kontraktu na dodávku šesti cvičných a lehkých útočných strojů L-39NG pro letectvo Ghany. Celou akvizici v pátek 17. prosince 2021 schválil přímo ghanský parlament včetně způsobu financování kontraktu, jehož výše dosahuje 111,4 milionu eur (zhruba 2,8 miliardy Kč). Pro českého výrobce je odsouhlasení nákupu ghanským parlamentem bezpochyby velkým mezinárodním úspěchem a zároveň významným krokem v celém procesu vyjednávání o detailní podobě kontraktu, na jehož konci snad bude zanedlouho i finální podpis závazné kupní smlouvy. Ghana by se tak měla stát hned po Vietnamu druhým uživatelem nových „eNGéček.“

Prvotní informace o jednáních mezi společností Aero Vodochody a ministerstvem obrany Ghany probleskly již v srpnu letošního roku, kdy ghanský ministr obrany Dominic Nitiwul požádal parlament o projednání a schválení půjčky na nákup letadel L-39NG od českého výrobce. Zámysl pořízení nových českých letounů z produkce Aera Vodochody samozřejmě nevznikl z čista jasna, ale na základě dvou faktorů. Jedním z nich byla obecně zhoršující se bezpečnostní situace v oblasti západní Afriky a druhým údajně dlouhodobá nespokojenost s dosavadním provozem čínských strojů Hongdu K-8G Karakorum, která nakonec přinutila velení ghanského letectva přemýšlet nad jejich náhradou v podobě úplně nového typu. V uvedeném segmentu cvičných a lehkých útočných strojů je relativně široký výběr mezi turbovrtulovými či proudovými letouny a představitelé ghanského letectva tak zvažovali hned několik řešení z Itálie, USA, Číny, Jižní Koreje a České republiky.

Po důkladném posouzení potřeb ghanského letectva a veškerých nákladů na pořízení, provoz a servis byl ze všech nabízených strojů jako nejvýhodnější produkt vybrán nový český letoun L-39NG ve verzi lehkého útočného stroje „Light Attack“. Ten byl podle ghanského ministra obrany Dominica Nitiwula oproti konkurenčním typům cenově nejvýhodnějším řešením, neboť pořizovací náklady konkurenčních typů se pohybovaly v rozmezí mezi 30 miliony a 45 miliony dolarů za stroj. Členové ghanského parlamentního výboru pro obranu si mohli nabízený stroj L-39NG a jeho výrobu prohlédnout přímo v České republice u výrobce Aero Vodochody. Česká republika se bude zároveň podílet i na financování celého projektu, neboť samotnou půjčku s největší pravděpodobností poskytne Česká exportní banka, a.s. (ČEB) jako subjekt, určený k podpoře českého exportu.

 

Letouny z České republiky nebo přesněji řečeno z Československa nejsou pro ghanské letectvo žádnou novinkou, protože tato západoafrická země používala již v minulosti cvičné proudové stroje, vyrobené v Aeru Vodochody. V roce 1989 například získala 12 ks olétaných L-29 Delfín z Nigérie (registrace G950G961) a později se ve výzbroji ghanského letectva objevila i dvojice novějších letounů Aero L-39ZO Albatros (registrace G900 a G901), původem z Libye. Oba ghanské Albíky dolétaly okolo roku 2012 a letoun G901 je dnes umístěn na pylonu u hlavního vstupu na leteckou základnu Akkra. Ghana zároveň v posledních letech navázala úzkou spolupráci se státním podnikem LOM PRAHA při realizaci generálních oprav ghanských vrtulníků Mi-17V-5/Mi-171Š.

Součástí nově připraveného kontraktu na dodávku cvičných a lehkých útočných strojů je kromě samotného pořízení šesti L-39NG ve verzi „Light Attack“ rovněž kompletní servisní podpora výrobce, výcvik létajícího a pozemního personálu plus dodávka náhradních dílů. Jestliže se podaří kupní smlouvu uzavřít v dohledné době, první L-39NG by se v Ghaně mohly objevit už v roce 2024. V ghanském letectvu poté kompletně nahradí čtveřici čínských strojů K-8G z výzbroje 4. squadrony na základně Akkra, s jejichž provozem, jak už bylo uvedeno, nepanuje v Ghaně zrovna spokojenost. Čínská letadla, přestože byla pořízena teprve před 14-ti lety, nikdy nedokázala splnit ghanská očekávání kvůli slabým reálným výkonům (oproti papírovým), nedostatečné a zastaralé výzbroji či jednoduchému avionickému a radionavigačnímu vybavení, což v součtu prakticky neumožnilo realizovat skutečné operační lety.

Detailní pohled na nové pylony s NATO 14” zámky, na kterých je uchycena přídavná 350 litrová nádrž a raketnice LAU-32Mod.5. (foto: Aleš Hottmar)

Ozbrojená verze L-39NG bude disponovat celkově pěticí nových závěsníků, vybavených standardizovanými zámky s roztečí 14 palců pro uchycení výzbroje z produkce západních států a to do maximální hmotnosti 1.650 kg. Dvojice vnitřních pylonů je zároveň tzv. mokrých, umožnujících instalaci přídavných palivových nádrží na 350 litrů. Jde o nádrže s jiným designem, které by měly v budoucnu umožňovat plnění tlakovou metodou z jednoho plnícího bodu. V případě výzbroje chce výrobce v první fázi certifikovat základní balíček výzbroje, který se bude skládat z kulometného pouzdra HMP-250/400 od belgické společnosti FN Herstal vybavené zbraní M3P ráže 12,7mm, dále klasické pumové výzbroje Mk.81/82/GBU-12, raketových bloků LAU-32 Mod.5 od belgické společnosti Forges de Zeebrugge (dnes Thales Belgium SA) pro sedm 70 mm neřízených střel například typu FZ90, protiletadlových řízených střel AIM-9L1 Sidewinder od německé společnosti Diehl Defence GmbH či lehkého nosiče cvičných bomb BDU-33 typu CBLS-2000. Veškerý sortiment certifikované výzbroje však bude záležet především na požadavcích konkrétních zákazníků.

Další změny útočné verze už nejsou přímo viditelné a týkají se vnitřního vybavení v podobě instalace malé řídící jednotky zbraňového systému AUI (Armament Interface Unit), displeje taktické situace TSD (Tactical Situation Display), nebo další stránkou v systému SMS (Storage Management System). Výrobce zároveň deklaroval možnost integrace přílbového zaměřovače HCMS (Helmet Cueing Mounted System) na přání zákazníka, ostatně použité katapultážní sedačky Martin-Baker MK16 – CZ16H jsou dle britského výrobce s použitím přílbového zaměřovače plně kompatibilní. Ozbrojená verze by zároveň měla disponovat i systémem vlastní ochrany s bloky pro odpal CHAFF či FLARE.

Pouzdro FN Herstal HMP-250 s kulometem ráže 12,7mm. Výrobce se netají zámyslem integrovat na L-39NG i podobnou zbraň s kanónem ráže 20mm.

Ghanská média v souvislosti s nákupem L-39NG poznamenala, že nové letouny jsou pro zemi potřebné i kvůli rostoucí aktivitě pirátů v Guinejském zálivu a s tím související potřebou hlídkových letů podél pobřeží. Podle známého leteckého publicisty Alana Warnese by ghanská „eNGéčka“ měla být pro tuto činnost vybavena i optoelektronickým průzkumným systémem zatím blíže nespecifikovaného typu, ať již ve formě podu, či pevné zástavby kulového pouzdra. Každopádně velkým bonusem při podobných úkolech je i značná vytrvalost „eNGéčka“, která při použití dvojice baků činí až 3h 45min. Přesnou konfiguraci letounů určených pro ghanské letectvo však výrobce zatím nezveřejnil.

Nemá samozřejmě cenu si nalhávat, že by „útočné“ schopnosti L-39NG dosahovaly bojových možností výkonnějších dvoumotorových cvičně–bojových strojů kategorie Jak-130, M346 či L-15, nebo dokonce bojových letounů JF-17, JAS-39, F-16 či FA-50, to rozhodně ne. Nové „eNGéčko“ je nutné stále chápat především jako cvičný letoun, který umožňuje přeškolení na proudovou techniku přímo po zvládnutí elementárního výcviku na malých vrtulových letounech bez nutnosti mezikroku na výkonných turbovrtulových strojích, kde má dynamika letu svá specifika daná koncepcí pohonu, kdy turbovrtulový motor „táhne“ (zatímco u proudových letounů „tlačí“), kroutícího momentu vrtule, špatného výhledu instruktora kvůli malému sešikmení kokpitu oproti L-39NG atd.

Zobrazení izraelského systému VTS na displeji letounu L-39NG.

Letouny L-39NG ve verzi „Light Attack“ lze plnohodnotně použít na hlídkovou činnost, protipovstalecký boj či zbraňový výcvik, jakékoliv nasazení v konfliktu vysoké intenzity je pochopitelně „problematické“ a v podstatě nereálné. Na druhou stranu si varianta lehkého útočného stroje ponechává veškeré benefity cvičného stroje pro základní výcvik a vzhledem k výkonovým a provozním charakteristikám je ideální pro přechod mladých pilotů na proudovou techniku. Díky modernímu virtuálnímu výcvikovému systému VTS od izraelské společnosti IAI, který bude umožňovat nácvik letových a taktických manévrů proti virtuálním, či skutečným oponentům, se tak výcvik mladých pilotů dostane na úplně novou úroveň.

V případě ghanských L-39NG tedy půjde vzhledem k poměrně nízkým vynaloženým finančním prostředkům o výrazné  navýšení operačních schopností ghanského letectva oproti dosavadnímu stavu. Přitom Ghana musí vzhledem k značně omezenému rozpočtu ministerstva obrany myslet především na provozní a servisní náklady. A právě v kontextu těchto požadavků se L-39NG jeví jako ideální a nákladově přijatelná platforma pro podobná letectva v regionu.

Podoba obou kokpitů L-39NG, vybavených pokročilou avionikou od amerického výrobce Genesys Aerosystems, která je připravena pro výcvik budoucích pilotů letounů čtvrté a páté generace. Přední kokpit je vybaven dvojicí barevných multifunkčních displejů (MFD) typu IDU-680 o rozměru 6” x 8”, na kterých je možné zobrazit až čtyři samostatné obrazovky, dále sdruženým zobrazovačem ESIS  a průhledovým displejem HUD-39 od české firmy SPEEL Praha s ovládacím panelem UMU (Universal Management Unit). V zadní kabině je pak místo HUD umístěn opakovač (HUD Repeater).  (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: Parliament last Friday approved a €111.4 million performance sales and purchase agreement for the supply of six L-39 Next Generation (L-39NG) aircraft for the Ghana Armed Forces (GAF), https://www.graphic.com.gh/news/general-news/parliament-approves-agreement-for-supply-of-fighter-for-gaf.html; České bitevníky poletí do Afriky, Aero má na dosah zakázku za miliardy, autor Daniel Novák, https://www.seznamzpravy.cz/clanek/ekonomika-firmy-ceske-bitevniky-poleti-do-afriky-aero-ma-na-dosah-zakazku-za-miliardy-184108; Ghana orders L-39NG, https://www.scramble.nl/military-news/ghana-orders-l-39ng; archív redakce czechairforce.com)