AktualityTechnika

První brazilský Gripen E uskutečnil svůj premiérový let

V pondělí 26. srpna uskutečnila společnost Saab zálet prvního vyrobeného brazilského stroje F-39 Gripen E výrobního čísla 39-6001. Letoun vzlétl z továrního letiště společnosti Saab v Linköpingu ve 14:41 hodin a během prvního letu jej pilotoval zkušební pilot společnosti Saab, Richard Ljungberg.

Zkušební let trval 65 minut a pilot během něj otestoval celou řadu základních letových vlastností při různých rychlostech a v různých letových hladinách. Hlavním účelem bylo ověřit, zda se letoun chová podle očekávání.

„Tento milník je důkazem velkého partnerství mezi Švédskem a Brazílií. Za méně než pět let od podpisu smlouvy provedl první brazilský Gripen svůj první let, “říká Håkan Buskhe, prezident a generální ředitel společnosti Saab.

První brazilský Gripen bude sloužit ve společném zkušebním programu jako testovací letoun. Hlavní rozdíly ve srovnání s předchozími prototypy 39-8 až 39-10 spočívají v tom, že 39-6001 má už zcela nové rozvržení kokpitu s velkým širokoúhlým displejem WAD (Wide Area Display), dvěma malými zobrazovacími jednotkami sHDD (small Head Down Displays) a úplně novým průhledovým displejem HUD (Head Up Display). Dalším významným rozdílem je aktualizovaný systém řízení letu, který zahrnuje různé hardwarové i softwarové úpravy.

„Pro mě jako pilota bylo velkou ctí letět s prvním brazilským letounem Gripen E, protože vím, jak moc to pro brazilské letectvo a všechny ve společnosti Saab znamená. Let byl plynulý a letadlo se chovalo stejně, jako na simulátoru. Bylo to rovněž poprvé, co jsme letěli s širokoúhlým displejem WAD v kokpitu, a jsem rád, že se moje očekávání potvrdila,“ říká zkušební pilot společnosti Saab Richard Ljungberg.

Letoun 39-6001 se nyní zapojí do testovacího programu pro další rozšíření letové obálky a testování taktických systémů a senzorů. V budoucnu bude pravděpodobně sloužit ve zkušebním a certifikačním programu integrace nové výzbroje, kterou budou používat pouze brazilské Gripeny. Brazilské letectvo zatím nespecifikovalo přesné spektrum integrované výzbroje, je ale pravděpodobné, že se bude jednat minimálně o rakety kategorie WVR typu  A-Darter či izraelské pumy SPICE 1000.

Brazílie zatím objednala celkově 36 strojů. Z tohoto počtu bude 28 kusů představovat základní jednomístná verze JAS-39E a osm kusů pak zcela nová dvoumístná verze JAS-39F. Brazilské Gripeny ponesou označení F-39 a první vyrobený 39-6001 již má v brazilském letectvu (FAB – Força Aérea Brasileira) přidělené trupové číslo 4100.

Zkušební letový program zatím pokračuje dle plánu. Na dvojici švédských prototypů 39-9 a 39-10 jsou již testovány taktické systémy, prostředky elektronického boje a senzory systému vlastní ochrany. Oba letouny již mají instalováno čidlo pasivního elektrooptického vyhledávacího a zaměřovacího systém IRST typu Skyward-G. (foto: Linus Svensson, Saab AB, https://saabgroup.com)

 

První brazilský F-39 Gripen výrobního čísla 39-6001 zachycený během úvodního letu dne 26. srpna 2019, kdy jej pilotoval zkušební pilot Richard Ljungberg. Letoun získal před prvním letem efektní polepy na SOP, canardách a křídlech. (foto: Linus Svensson, Saab AB, https://saabgroup.com)

 

Zkušební pilot Richard Ljungberg po prvním záletu stroje 39-6001. Na druhém snímku je pohled na zabudovaný širokoúhlý displej WAD v prvním brazilském Gripenu 39-6001. Přes display je stále namontovaný ochranný plastový kryt, aby nedošlo k jeho poškození během montážních prací v kokpitu. Zároveň je vidět i levá zobrazovací jednotka sHDD. (foto: Saab AB, https://saabgroup.com)

 

Gripen E výrobního čísla 39-6001 vzlétá k prvnímu letu z dráhy továrního letiště v Linköpingu. Stroje F-39 Gripen budou v brazilském letectvu nahrazovat letité stroje F-5EM Tiger II a jako první je získá Esquadrão „Jaguar“ z 1.° Grupo de Defesa Aérea na letecké základně Anápolis. (foto: Saab AB, https://saabgroup.com)


 

 

(úvodní foto: Linus Svensson, Saab AB, https://saabgroup.com)

(zdroj: tisková zpráva společnosti Saab – „First Brazilian Gripen E Completes its First Flight“, https://saabgroup.com/media/news-press/news/2019-08/first-brazilian-gripen-e-completes-its-first-flight/)

(aktualizace: 27. 8. 2019)