AirshowsAktuality

Cihelna 2019 – armádní vrtulníky a dunící Gripeny pod Králickým Sněžníkem

V blízkosti Vojenského muzea Králíky a v jeho přilehlém okolí pod dělostřeleckou tvrzí Hůrka se uskutečnil již 22. ročník vojenskohistorické akce „Den Sil podpory Armády České republiky – Cihelna 2019“, kam ve dnech 16. a 17. srpna zavítalo pětadvacet tisíc návštěvníků z tuzemska i zahraničí.

Cihelnu již tradičně organizuje město Králíky ve spolupráci se Sekcí podpory Ministerstva obrany ČR, útvary a zařízeními Armády ČR, Vojenským muzeem Králíky, Policií ČR, Celní správou ČR, Vězeňskou službou ČR, Kluby vojenské historie a mnoha dalšími subjekty. Tato akce nabízí návštěvníkům zajímavé dynamické ukázky v podání Armády ČR, Integrovaného záchranného systému, Vězeňské služby, Celní správy a klubů vojenské historie, a ve statických ukázkách se pak prezentuje současná i historická vojenská technika.

Na letošní Cihelně byly tentokrát k vidění nejen bojové letouny taktického letectva vzdušných sil a bojová vozidla pozemních sil, ale také další technika a vybavení Armády ČR. Napadení vojenské patroly, eliminace protivníků, letecký odsun zraněného a ukázky služební kynologie – to vše a řadu dalších ukázek si pro návštěvníky letošního ročníku Cihelny připravili příslušníci AČR. Do akce se rovněž zapojilo 27 příslušníků pěší roty aktivní zálohy Krajského vojenského velitelství Pardubice, kteří se podíleli na dynamických ukázkách Armády ČR a Policie ČR.

Předvedení vrtulníku W-3A Sokol ev. č. 0716 měl na starosti mjr. Petr Šafařík, který je zároveň v letošním roce certifikovaným display pilotem kbelské 243. vrtulníkové letky pro typ W-3A. Naopak s transportním Mi-171Š ev. č. 9887 přilétla na Cihelnu posádka z Náměšti nad Oslavou ve složení kpt. Ondřej V. a npor. Pavol H. (2x foto: Radim Špalek)

 

Historická část akce s podtitulem „Svoboda přichází přes Slezsko“ zase připomněla klíčové okamžiky osvobozovacích bojů v prostoru Ostravska na jaře 1945 v rámci dvou velkých bojových rekonstrukcí. Cihelna každoročně vzdává hold těm, kdo zde, v severním pohraničí, a na všech frontách druhé světové války chápali svůj bojový úkol jako otázku své cti a občanské povinnosti.

 „Za Armádu České republiky se akce zúčastnilo 320 vojáků, 123 kusů vojenské techniky, z toho bylo 27 kusů techniky divákům představeno v rámci statických a dynamických ukázek. Celkem se na přípravě letošní Cihelny podílelo 870 osob, 16 služebních psů a 4 služební koně,“ shrnul počty organizátorů a účastníků zástupce ředitele Agentury logistiky a ředitel akce plukovník Zdeněk Kolomý.

Vzdušné síly AČR patří k tradičním k účastníkům akce Cihelna a stejně tak tomu bylo i letos. Průlety Gripenů během páteční generálky bohužel zhatila nízká oblačnost v oblasti ukázkové plochy a vlastně celého prostoru pod Králickým Sněžníkem. Zde je potřeba si uvědomit, že průlety probíhají nad kopcovitým terénem okolo vrcholu Výšina (666m), v příletovém směru se nachází Suchý vrch (995m) a v blízkosti polské hranice se pomalu zvedají další vrcholy, od kopce Roudný (677m) směrem na vrchol Klepáč (1144m), takže pro piloty není radno se v dané oblasti „pouštět do větších akcí“ za špatného počasí.

V sobotu už se počasí citelně vylepšilo a nad bojištěm tak v 10 hodin zahřměla dvojice hotovostních strojů JAS-39C Gripen ev. č. 92359240, které provedly celkově tři průlety ve směru Suchý vrch – Červený Potok. Oba letouny byly opět v plné výzbroji s navěšenou dvojicí střel AIM-120C-5 AMRAAM, AIM-9M-9 Sidewinder, palebného průměru pro 27mm kanón Mauser BK-27 a zaměřovacího kontejneru Litening 4i. Právě v takové konfiguraci budou již za dva týdny působit v rámci 3. úkolového uskupení Armády České republiky Baltic Air Policing 2019 v estonském Ämari.

Z armádních vrtulníků se na Cihelně po oba dny představil záchranářský W-3A Sokol ev. č. 0716, se kterým přilétl do Králík mjr. Petr Šafařík. Na ukázkovou plochu nakonec přilétl ještě transportní Mi-171Š ev. č. 9887 z 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou, který zde byl pouze na statické ukázce, umístěný navíc poněkud netradičně až na poli za cestou Králíky-Prostřední Lipka.

Letošní ročník byl bohužel ochuzen o letovou ukázku tolik oblíbeného Hindu. Důvody jeho nepřítomnosti bohužel neznáme, jednou z možností byla plánovaná účast jednoho stroje na leteckém dnu Zigermeet 2019 ve švýcarském Mollisu, který se uskutečnil ve stejném termínu. Tak snad příští rok.

Velké poděkování patří Radimu Špalkovi za pomoc a poskytnuté fotografie.

Při sobotním průletu se v kabinách Gripenů ev. č. 9240 a 9235 představila dvojice „mladíků“ 211. taktické letky. Oba přišli k tygří letce na Gripeny přímo od 213. výcvikové letky, kde absolvovali bojový výcvik na spárkách L-159T1. Jinak svou leteckou kariéru začali v roce 2007 na Zlíncích Z-142CAF v pardubickém CLV. Jeden z nich později zažil horké chvilky při dalším výcviku na L-39C, když v říjnu 2010 schytal „birdstrike“ s dravcem, který pronikl čelním štítkem až do kabiny a přes zaměřovač a pilotovu helmu skončil až na záhlavníku sedačky VS-1BRI. Pilot si naštěstí zachoval chladnou hlavu a s Albíkem v pořádku přistál. (2x foto: Radim Špalek)


 

 

(úvodní ilustrační foto z Cihelny 2017: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „Den sil podpory Armády České republiky – Cihelna 2019 zaznamenal rekordní návštěvnost“, autor: Tiskové středisko akce Cihelna 2019, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/den-sil-podpory-armady-ceske-republiky—cihelna-2019-zaznamenal-rekordni-navstevnost–214494/)

(aktualizace: 2. 11. 2019)