AktualityTechnika

Vyškovský Albatros byl přepraven do stálé expozice VHÚ v Letňanech

Letecké muzeum Kbely, které je součástí Vojenského historického ústavu Praha, v nedávné době získalo do svých sbírek další letoun Aero L-39C Albatros ev. č. 0106, který byl až doposud umístěn v areálu Vojenské akademie ve Vyškově. Již na konci září proběhla ve Vyškově demontáž Albíka na čtyři části a jeho příprava k transportu pracovníky leteckého muzea Kbely a za vydatné pomoci příslušníků Velitelství výcviku VA Vyškov. Samotný transport se uskutečnil za běžného silničního provozu ve středu  7. října 2020, kdy byl Albík převezen z Vojenské akademie ve Vyškově do stálé expozice Vojenského historického ústavu umístěného v areálu „Staré Aerovky“ v Letňanech.

Poměrně málo známý Albík výrobního čísla 230106 byl vyroben v Aeru Vodochody v říjnu 1972 a jeho služba je spojena především s 2. leteckým školním plukem v Košicích, který zabezpečoval praktický výcvik frekventantů známé VVLŠ SNP v Košicích. Po rozdělení federace připadl do stavu nově vzniklého českého letectva a v lednu 1993 již zabezpečuje výcvik pilotů u 1. leteckého školního pluku v Přerově. Zde však vydržel pouze necelý rok, neboť už v listopadu 1994 je v souvislosti se vznikem 34. základny školního letectva přelétnut do Pardubic, kde je začleněn do stavu 341. výcvikové letky. Ve městě perníku slouží až do roku 1998, kdy je odstaven z provozu po uplynutí jeho 25-ti leté dobové životnosti a následně je použit jako učební pomůcka u Výcvikové základny ve Vyškově. Zpočátku byl umístěn v hangáru, v posledních letech však chátral na venkovním prostranství Vojenské akademie. Po převozu do Letňan bude zřejmě Albík 0106 umístěn v depozitu leteckého muzea v areálu „Staré Aerovky“.

Poděkování za přípravu článku si zaslouží Radim Špalek.

Albík 0106 opouští dráhu 27 pardubického letiště a po třetí spojce naproti fotoletu míří zpět na východní  provozní stojánku, letová akce v létě roku 1995. Během služby u 34. zŠL stále nesl pod kabinou žlutou kresbu hlavy řvoucího tygra. Stejnou kresbu měl i L-39ZA ev. č. 2415 a v modrém provedení byla i na dalším pardubickém L-39C ev. č. 0447. (foto: Aleš Hottmar, skenováno z 35mm negativu)

 

Příprava k transportu stroje L-39C Albatros ev. č. 0106  pracovníky leteckého muzea Kbely z Vojenské akademie ve Vyškově do stálé expozice Vojenského historického ústavu umístěného v areálu „Staré Aerovky“ v Letňanech. (2x foto: Vlastimil Běhounek, VHÚ Praha, www.vhu.cz)


 

 

(úvodní foto: archiv redakce czechairforce.com)

(zdroj: vlastní archív, oficiální facebookový profil Vojenského historického ústavu Praha, http://www.vhu.cz/;  článek „Zajistili jsme převoz Albatrosu do muzea v Letňanech“, http://www.glomex-ms.com/cz/o-spolecnosti/novinky/hlavni-novinky/zajistili-jsme-prevoz-albatrosu-do-muzea-v-letnanech/)