AktualityAkviziceModernizace

Armáda nakonec koupí americké vrtulníky UH-1Y Venom a AH-1Z Viper

Ministr obrany Lubomír Metnar ve čtvrtek 22. srpna 2019 během své návštěvy 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou oznámil, že česká armáda koupí z USA bitevní i víceúčelové vrtulníky AH-1Z Viper a UH-1Y Venom v celkové hodnotě 14,5 miliardy Kč.

Armáda se nakonec rozhodovala mezi dvěma finálními variantami nákupu, které obdržela od americké vlády na konci června. Američané nabídli buď 12 vrtulníků UH-60M Black Hawk za 13,2 miliardy korun, nebo osm vrtulníků UH-1Y Venom spolu se čtyřmi bitevními stroji AH-1Z Viper v celkové hodnotě 14,5 miliardy korun. V ceně nabídky bylo kromě vrtulníků také jejich vybavení zbraňovými systémy, municí, systémy vlastní ochrany a kompletní výcvik letového a pozemního personálu.

Ještě zhruba v dubnu byl za mírného favorita považován větší typ UH-60M, poté však Američané přišli se zajímavou nabídkou tzv. comba – tedy kombinace osmi víceúčelových Venomů a čtyř bitevních Viperů, která se představitelům armády zamlouvala zřejmě o něco více. Armáda si patrně jasně uvědomila, že v případě pořízení UH-60M a následném vyřazení bitevních vrtulníků Mi-24 přijde o značnou část svých operačních schopností a v budoucnu už nebude zavedení nového bitevního vrtulníku z finančních důvodů reálné.

Rovněž podle ministra obrany Lubomíra Metnara je kombinace dvou strojů vhodnější, než pořízení pouze víceúčelových vrtulníků UH-60M Black Hawk. Vrtulníky UH-1/AH-1 by měly být k dispozici v roce 2023, kdy budou pravděpodobně zařazeny do výzbroje 221. vrtulníkové letky v Náměšti nad Oslavou, u které nahradí postupně vyřazované bitevní vrtulníky Mi-24V/Mi-35, které mohou díky současným generálním opravám létat maximálně do období let 2024-2027, kdy jim bude končit současný meziopravní technický resurs. Vyřazení legendárních a oblíbených Hindů ještě před vyčerpáním jejich celkové dobové životnosti je určitě škoda, na druhou stranu je potřeba si jasně přiznat, že jejich další provoz bez rozsáhlé modernizace v podobě implementace moderních prvků vlastní ochrany, modernizace senzorického vybavení pro působení v noci a především integrace nové výzbroje v podobě protitankových řízených střel, by postrádal smysl.

O vhodnosti obou amerických nabídek rozhodovala expertní komise složená ze zástupců ministerstva obrany a armády. Ministr obrany Lubomír Metnar očekává podpis smlouvy na nákup obou vrtulníků do konce tohoto roku. Za vhodnou označil vybranou nabídku i náčelník generálního štábu Aleš Opata.

„Tak, jak jsme to vyhodnotili, se nám nejvíc jeví systém, který je pojmenován H-1, což je kombinace dvou vrtulníků, a to je vrtulník Venom a vrtulník Viper, který nabízí veškeré schopnosti, které jsme požadovali. Pořád mluvíme o vrtulnících, ale Armáda České republiky nakupuje systém palebné podpory, který slouží k přepravě vojáků, k přepravě raněných a hlavně k palebné podpoře pozemních jednotek,“ dodal náčelník generálního štábu armádní generál Aleš Opata.

Česká republika nejedná o nákupu s konkrétním dodavatelem, ale přímo s americkou vládou. Kongres Spojených států se proti vývozu vrtulníků pro českou armádu v zákonné lhůtě nepostavil. Vládní dohoda je podle ministra obrany Metnara garancí bezpečnosti a transparentnosti a umožní kromě dodání techniky i širší vojenskou spolupráci. Zaručuje dodávky za stejných finančních podmínek jako v případě akvizic pro americkou armádu.

Víceúčelové stroje UH-1Y Venom a bitevní vrtulníky AH-1Z Viper od společnosti Bell Helicopter Textron jsou podle výrobce z 85% konstrukčně shodné. Jejich současné využívání tak snižuje logistické i další náklady, není potřeba mít naskladněno tolik náhradních dílů a shodnost také usnadňuje výcvik především pozemního personálu. Koncepce obou vrtulníků je navíc poměrně bohatě ověřena v bojových misích americké námořní pěchoty v Iráku či Afghánistánu. Až čas ukáže, jak se oba vrtulníky osvědčí v podmínkách Armády České republiky.

Pokud skutečně dojde k podepsání smlouvy a česká armáda získá bitevní vrtulníky AH-1Z Viper, nedojde po vyřazení Mi-24 ke ztrátě dalších operačních schopností. Navíc v případě Viperu, vybaveného multisenzorovou hlavicí TSS (Target Sight System AN/AAQ-30A) a protitankovými střelami AGM-114 Hellfire s laserovým navedením, získá AČR schopnosti palebné podpory jednotek pozemního vojska za denních i nočních podmínek moderní přesně naváděnou municí. Velmi limitujícím faktorem však bude počet vrtulníků, kdy pouze 4ks jsou do budoucna zcela nedostatečné a ideální by bylo pořízení ještě dalších čtyř vrtulníků, stejně tak je nedostačující i počet PTŘS typu Hellfire. (foto: Bell Helicopter Textron, www.bellflight.com)

 

Víceúčelové vrtulníky UH-1Y Venom budou vhodným doplňkem k větším a těžším strojům Mi-171Š/ŠM, se kterými se počítá až do horizontu let 2030-2035. Venomy mají být dodány s moderním systémem vlastní ochrany, který se skládá z celé řady prvků, jako APR-39A(v)2 (Radar Warning Receiver), AAR-47 (Missile Warning and Laser Detection System) a výmetnic klamných cílů ALE-47, jež by měl dát Venomu alespoň jakousi šanci přežít na dnešním „evropském bojišti“. (foto: Bell Helicopter Textron, www.bellflight.com)

 

Zajímavý záběr na integrovaný digitální kokpit vrtulníku UH-1Y Venom, kterému dominuje čtveřice víceúčelových displejů o rozměru 8 x 6 palců. Oba piloti mají nasazené přílbové zaměřovače TopOwl. (foto: Bell Helicopter Textron, www.bellflight.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Bell Helicopter Textron, www.bellflight.com)

(zdroj: článek „Armáda koupí americké vrtulníky Venom a Viper, k dispozici budou v roce 2023“, https://www.idnes.cz/zpravy/domaci/amrada-koupi-vrtulniky-venom-a-viper.A190822_124507_domaci_zaz; článek „Česko koupí vrtulníky Viper a Venom za 14,5 miliardy, řekl Metnar. Podepsáno má být do konce roku“, https://www.irozhlas.cz/zpravy-domov/armada-vrtulnik-nakup-bojove-minsiterstvo-obrany_1908221255_och)

(aktualizace: 23. 8. 2019)