AirshowsAktualityPiloti

Display pilotem JAS-39 pro sezónu 2021 je kpt. Ondřej Španko

Čáslavská základna dnes odtajnila po úspěšné certifikaci dlouho očekávané jméno nového solo display pilota na typu JAS-39 Gripen, kterým se stal kpt. Ondřej Španko. Zkušený příslušník 211. taktické letky se stal v pořadí už pátým předváděcím pilotem Gripenu, který má z minulosti zkušenosti s ukázkami letounů L-39ZA a L-159A na veřejnosti, a nyní přebírá štafetu po mjr. Ivo Kardošovi.

Ondra začínal svou kariéru v AČR klasicky studiem na Univerzitě obrany v Brně a základním pilotním výcvikem v pardubickém Centru leteckého výcviku, kde létal nejprve na Zlíncích Z-142C AF, a později na cvičných proudových letounech L-39C Albatros. Po ukončení výcviku v CLV nastoupil na leteckou základnu v Náměšti nad Oslavou, kde u zdejší 221. taktické letky absolvoval pokračovací bojový výcvik na typu L-39ZA Albatros. Zde také 9. dubna 2008 zažil adrenalinové chvilky při nouzovém přistání s Albíkem. Tehdy mladý por. Ondřej Španko prováděl noční nácviky úderů na pozemní cíle v podmínkách za vidu v zóně jižně od letiště Náměšť nad Oslavou. Najednou se v kokpitu rozsvítila kontrolka nízkého tlaku oleje, následovaly silné vibrace motoru, pokles jeho otáček na 50% a prudké zvýšení teploty výstupních plynů. Ondra naštěstí nezpanikařil, okamžitě snížil otáčky téměř na volnoběh, aby motor „šetřil“, a tak se mu podařilo doklouzat a přistát v podstatě se zadřeným motorem na dráze v Náměšti.

Začátkem roku 2010 vznikl u tehdejší 222. výcvikové letky v Náměšti nad Oslavou nápad připravit po řadě let nového display pilota na typu L-39ZA, jenž byl ve vzdušných silách poměrně opomíjeným letounem, a příslušníci „Šiškovy“ letky tak chtěli legendárního Albíka představit i široké veřejnosti. Volba s výběrem předváděcího pilota tehdy padla na mladého npor. Ondru Španka, který už na jaře 2010 začal s nácviky sestavy, jež byla poměrně náročná a obsahovala například i pád po ocase. Po závěrečné certifikaci Ondra stihl poslední dvě vystoupení na území ČR, konkrétně zářijový CIAF v Hradci Králové a Dny NATO v Mošnově. Celou slibně rozjetou akci s předváděním Albíka však zhatila havárie náměšťského L-39ZA ev. č. 2341  v prosinci 2010, při které se museli katapultovat instruktoři kpt. Michal Kudyn a kpt. Stanislav Stojaník. Důvodem byl titanový požár vysokotlakého kompresoru motoru AI-25TL, který bohužel předznamenal více než roční uzemnění celé flotily armádních L-39ZA.

Vzhledem k nastalé situaci, kdy v podstatě nikdo nedokázal odhadnout, za jak dlouho a zda vůbec dojde k návratu armádních L-39ZA do provozu, padlo rozhodnutí odeslat několik mladých a perspektivních pilotů náměšťské letky k přeškolení na L-159 u 212. taktické letky. Ondra tak v roce 2011 zamířil do Čáslavi, kde zahájil přeškolení na dvoumístné spárce L-159T1, a posléze začal létat na jednomístných L-159A. V roce 2013 končil u 212. letky jako display pilot Alky npor. Pavel Š, jenž přecházel na Gripen, a volba s výběrem nového display pilota typu L-159 tak padla jednoznačně opět na Ondru, který po nutné certifikaci předváděl Alku po celou sezónu roku 2014.

V roce 2014, kdy se npor. Ondřej Španko stal display pilotem na typu L-159A, zastával u 212. taktické letky funkci zástupce velitele roje. V téže době disponoval celkovým náletem 1.100 hod., z toho na L-159 měl nalétáno 400 hod. (foto: Radim Špalek)

 

Novinkou v letošní display ukázce Ondry Španka bude například výkrut na osm dob, nebo přistání Gripenu přímo ze zvratu. (foto: 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)

 

Bohužel i Ondrova display sezóna na Alce trvala pouhý rok, neboť už v roce 2015 padlo rozhodnutí omladit a doplnit létající personál letky nadzvukových Gripenů, a k přeškolení na JAS-39 ve Švédsku proto byla vybrána dvojice bývalých Alkařů, včetně Ondry. V roce 2019 se  rovněž premiérově účastnil zahraniční mise Baltic Air Policing 2019 v estonském Ämari. V témže roce zároveň končil po třech odlétaných sezónách dosavadní předváděcí pilot Gripenu kpt. Ivo Kardoš a otázka jeho nástupce byla vcelku jasnou záležitostí. Ještě na jaře 2020, kdy se už v celé Evropě rozšiřovala celosvětová pandemie Covid-19, zahájili čáslavští display piloti L-159 a JAS-39 prvotní nácviky svých vystoupení. Bohužel epidemická situace se krátce po zahájení výcviku stále nezlepšovala, což nakonec vedlo ke zrušení prakticky všech veřejných akcí v Evropě. Z tohoto důvodu byl výcvik display pilotů ještě před závěrečnou certifikací přerušen s tím, že bude obnoven až příští rok.

Ani začátek letošního roku sice nevypadal z pohledu epidemické situace vůbec růžově, ale s pomalu rozbíhajícím se očkováním došlo postupně k uklidnění situace a „staronoví“ display piloti mohli v půlce dubna opět začít s nácviky. Bohužel Ondra kvůli zranění musel své prvotní nácviky posunout až na začátek června. Ačkoliv i letošní sezónu leteckých akcí poznamenala pandemie Covid-19, kpt. Ondřeje Španka by jsme přesto měli vidět na několika domácích a zahraničních akcích. Pokud nedojde k nějaké zásadní změně, mělo by se jednat o následující vystoupení:

31. 7. Letecký den s Armádou ČR, Jindřichův Hradec, ČR

28.-29. 8. Kecskemét International Air Show, Maďarsko

4.-5. 9. Medzinárodné letecké dni SIAF 2021, Kuchyňa, Slovensko

10.-12. 9. Sanicole Airshow, Belgie

18.-19. 9 Dny NATO v Ostravě-Mošnově, ČR

Za redakci czechairforce.com nezbývá než Ondrovi popřát mnoho štěstí při efektních ukázkách nadzvukového Gripenu, který Ondra bezpochyby předvede v krajních režimech letové obálky a při manévrech, které běžně dosahují přetížení od mínus 3G do plus 9G, a při rychlosti od 200 do 1100 kilometrů v hodině. Máme se tedy opět na co těšit.

Velké poděkování za pomoc s přípravou aktuality si zaslouží Radim Špalek.

Kpt. Ondřej Španko je zkušeným pilotem 211. taktické letky, který se na letouny JAS-39 Gripen přeškolil v roce 2015 a k dnešnímu dni má na svém kontě celkově více než 1.800 nalétaných hodin, z toho přímo na Gripenu zhruba 650 hodin. Jde už v pořadí o pátého display pilota typu JAS-39, který letos převzal štafetu po mjr. Ivo Kardošovi. (2x foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, www.afbcaslav.army.cz)


 

 

(úvodní foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav, http://www.afbcaslav.army.cz/)

(zdroj: archív redakce czechairforce.com)