AktualityTechnika

Aero Vodochody zahájilo finální montáž prvního předsériového L-39NG „7004“

Ve čtvrtek 29. srpna 2019 došlo ve společnosti Aero Vodochody Aerospace k přesunu prvního předsériového L-39NG výrobního čísla 7004 na halu č. 133, kde proběhne jeho finální montáž. Ta spočívá například v instalaci veškerých hydraulických a elektrických rozvodů, avionických systémů, instalaci motoru FJ44-4M a integraci dalších systémů. Poté dojde ke smontování sestav v podobě spojení trupu s křídlem a s ocasní částí, přičemž následuje propojení veškerých rozvodů a instalací. Dále se provádí celá řada dalších činností, jako kompletace přístrojového vybavení kokpitu, zabudování vystřelovacích sedaček, překrytu kabiny atd. Je potřeba si uvědomit, že například jenom trup letounu L-39NG se skládá z celkem 3 365 dílů.  L-39NG výr. č. 7004 by se měl po úvodním záletu ještě letos připojit k letovým zkouškám. Je ale možné, že původně plánovaný říjnový termín se opět o něco posune.

Zajímavostí je, že hala č. 133, přezdívaná „plecháč“, původně vznikla pro uskladnění nadbytečných letounů L-159A z výzbroje Vzdušných sil AČR. Přibližně tři desítky strojů zde byly „zabalené“ ve speciálním ochranném obalu, plněném dusíkem. Po odprodeji většiny nadpočetných L-159 iráckému letectvu a společnosti Draken International se v uvolněném hangáru uskutečnila finální montáž nově modifikovaných dvoumístných strojů L-159T2 pro Vzdušné síly AČR. V hale č. 133 proběhla i finální montáž prvního prototypu L-39NG výr. č. 7001 a jeho slavnostní roll-out. V budoucnu se počítá s tím, že zde bude tzv. Final Assembly Line pro L-39NG, ze které budou „vyjíždět“ prakticky hotová letadla.

Letoun L-39NG výr. č. 7004 by měl být po absolvování letových zkoušek podle předchozích vyjádření výrobce určen pro případný prodej zákazníkům. Do konce roku má být ještě dokončen třetí vyrobený prototyp č. 7003, který bude předán do VZLÚ na únavové zkoušky. Podrobný harmonogram vývoje a certifikace L-39NG jsme již publikovali v aktualitě ZDE.

Přední část trupu prvního předsériového L-39NG výrobního čísla 7004 po nasunutí na halu č. 133. Za letounem už je vidět připravená ocasní část, kterou dodává kunovická společnost Evektor-Aerotechnik. (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

 

Velmi zajímavé jsou i informace ohledně virtuálního výcvikového systému VTS (Virtual Training System) izraelské firmy IAI (Israel Aerospace Industries), jehož letové zkoušky začnou nejprve na technologickém demonstrátoru L-39NG, který představuje letoun L-39CW trupového čísla 2626.  Systém virtuálního výcviku (VTS) umožňuje například imitovat obsluhu palubního radiolokátoru za letu či řízené výzbroje až do úrovně střel kategorie BVR, například v podobě raket AIM-120. Pilot procházející výcvikem se tak může již od počátku seznamovat s funkcemi a obsluhou palubního RL či jiné řízené výzbroje již na cvičném letounu, který je podobným zařízením vybaven jen virtuálně.

Skutečná instalace palubního radiolokátoru či výzbroje v podobě střel kategorie AMRAAM by totiž byla akvizičně velmi finančně náročná. Systém VTS se dodává i s datalinkem a pilot tak má možnost cvičných soubojů s dalšími letouny, které se mu zobrazují na palubním MFD. VTS dále umožňuje výcvik proti virtuálním cílům, které může za letu zadávat instruktor v zadní kabině. Virtuální údaje pro výcvik lze samozřejmě předem naprogramovat na zemi a následně během poletového rozboru pečlivě analizovat. V případě L-39NG by měl virtuální systém VTS spolupracovat i s novým přílbovým zaměřovačem Targo II od izraelské společnosti Elbit Systems.

Aero Vodochody nedávno upravilo harmonogram dalšího vývoje a následné certifikace nového cvičného letounu L-39NG tak, že bude vynechána certifikace L-39NG v konfiguraci základního cvičného letounu (Basic Training Configuration) a firma bude směřovat rovnou k certifikaci ve verzi pokročilého cvičného letoun (Full Trainer), jenž slouží i k taktickému a bojovému výcviku. Certifikace je naplánovaná na třetí čtvrtletí roku 2020 a právě podzimní měsíce letošního roku napoví, zda je časový harmonogram výrobce reálný.

Letové zkoušky virtuálního výcvikového systému VTS od izraelské firmy Israel Aerospace Industries se plánují nejprve na technologickém demonstrátoru L-39NG, který představuje letoun L-39CW trupového čísla 2626. Na něm byl zahájen program letových zkoušek již v březnu 2019 intenzivním testováním avioniky a zkoumáním pádu ve vývrtce. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: článek „Aero L-39NG se připravuje ke vzletu“, autor JUDr. Jakub Fojtík, Ph.D.,LL.M., Letectví+Kosmonautika č.11/2018; oficiální facebookový profil společnosti Aero Vodochody Aerospace)

(aktualizace: 31. 8. 2019)