AktualityAkviziceModernizaceTechnika

Bell zahájil výrobu prvního vrtulníku AH-1Z Viper pro AČR

Americká společnost Bell Textron právě v těchto dnech zahájila ve svém montážním středisku v texaském Amarillu výrobu vůbec prvního vrtulníku AH-1Z Viper, určeného pro Českou republiku. Jde o další důležitý milník v celém procesu akvizice systému H-1 pro Armádu ČR, který navazuje na produkci vrtulníků UH-1Y Venom, spuštěnou již v červnu loňského roku.

Americký výrobce Bell v současné době stále vyrábí bitevní vrtulníky AH-1Z Viper v rámci kontraktu pro americkou námořní pěchotu USMC a 30. září 2021 zároveň ohlásil dokončení vůbec prvního stroje AH-1Z (trupové č. 2200) pro bahrajnské královské letectvo RBAF, které objednalo celkově 12 Viperů. Jak uvádějí zástupci Bell Textron, výroba vrtulníků AH-1Z pro americkou námořní pěchotu a Bahrajn má letos skončit a na výrobní lince tak zůstane pouze čtveřice strojů, určených pro Armádu ČR. První český AH-1Z je zatím v úvodní fázi sestavování kabinové sekce, kdy jsou jednotlivé trupové přepážky ustavovány před jejich spojením ve specializovaném montážním přípravku.

Ve výrobním středisku v texaském Amarillu už jsou zároveň první dvě kabinové sekce UH-1Y Venom, vyráběné pro Českou republiku. Vůbec první trupovou skořepinu zhotovila už v červenci 2021 společnost Crestview Aerospace, která by měla na své výrobní lince ve městě Crestview na Floridě zhotovit všech osm kabinových částí UH-1Y, určených pro AČR. Po jejich převozu přímo k výrobci Bell Textron v texaském Amarillu na nich proběhne následná finální montáž. První trupová skořepina českého UH-1Y výr. č. 55400 je nyní ve fázi instalace veškeré kabeláže a následně dojde k zahájení montáže příslušných agregátů a palivových či hydraulických rozvodů. Poté by mělo dojít k sestykování trupu a ocasní části, propojení veškerých instalací, připojení pohonných jednotek a k instalaci avionických systémů. Bell předpokládá, že výroba a dodávky nových vrtulníků AH-1Z a UH-1Y pro Českou republiku budou dokončeny do roku 2023.

Společnost Bell Textron zároveň uzavřela s americkou vládou smlouvu na podporu leteckého výcvikového řešení k nové flotile vrtulníků AH-1Z, určených pro Českou republiku. Dodávka simulačního výcvikového zařízení bude hrát klíčovou roli při integraci nových vrtulníků H-1 do struktury Vzdušných sil AČR. Zařízení FTD (Flight Training Device) bude sloužit k simulaci a výcviku budoucích pilotů kombinované flotily vrtulníků AH-1Z Viper a UH-1Y Venom přímo na 22. základně vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou.

Bell si jako klíčové subdodavatele simulačních a výcvikových technologií vybral společnosti FlightSafety International a VR Group, což je dceřiná společnost LOM PRAHA s.p. Britská FlightSafety International, sídlící ve Farnborough, je světovým lídrem v oblasti vývoje leteckých simulátorů a veškerých pokročilých simulačních technologií. Česká společnost VR Group, kterou asi není potřeba představovat, poskytne v celém projektu některé pohyblivé modely pro systém vizuální databáze českého výcvikového zařízení H-1. VR Group bude rovněž zodpovídat za údržbu a podporu zařízení po jeho dodání. Na celém procesu implementace systému H-1 do Vzdušných sil AČR se bude podílet také státní podnik LOM PRAHA, a to podporou životního cyklu letecké techniky, včetně servisní údržby.

Montážní závod v texaském Amarillu už zahájil výrobu první kabinové sekce bitevního vrtulníku AH-1Z Viper, určeného pro Armádu ČR. Jak je z fotografie patrné, jednotlivé trupové přepážky jsou již ustaveny ve specializovaném montážním přípravku.  (foto: Bell Textron Inc.)

 

Na výrobní lince v Amarillu jsou zároveň i první dvě trupové sekce víceúčelového vrtulníku UH-1Y Venom, produkované floridskou společností Crestview Aerospace a určené pro Českou republiku. Po převozu trupové skořepiny do texaského podniku Bellu je následně zahájena kompletace celého vrtulníku. Trup prvního českého Venomu s výrobním číslem 55400 už je připraven k instalaci kabeláže a jednotlivých agregátů či technologií.  (foto: Bell Textron Inc.)


 

 

(úvodní foto: Bell Textron Inc., https://news.bellflight.com)

(zdroj: článek „BELL BEGINS PRODUCTION ON CZECH REPUBLIC AH-1Z“, https://news.bellflight.com/en-US/210836-bell-begins-production-on-czech-republic-ah-1z; článek „Bell Media Tour: Pierwszy czeski AH-1Z Viper na linii montażowej“, autor Łukasz Pacholski, https://zbiam.pl/bell-media-tour-pierwszy-czeski-ah-1z-viper-na-linii-montazowej/; článek „Bell Completes First Bahrain AH-1Z Viper“, https://news.bellflight.com/en-US/203690-bell-completes-first-bahrain-ah-1z-viper; článek „Bell zahájil výrobu bitevních vrtulníků AH-1Z Viper pro Armádu ČR“, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/bell-zahajil-vyrobu-bitevnich-vrtulniku-ah-1z-viper-pro-armadu-c; článek „Dceřiná společnost LOM PRAHA s.p. VR Group jako klíčový dodavatel výcvikového zařízení pro novou flotilu vrtulníků“, autor Kateřina Fričová, Best Communications, https://www.lompraha.cz/news/dcerina-spolecnost-lom-praha-s-p-vr-group-jako-klicovy-dodavatel-vycvikoveho-zarizeni-pro-novou-flotilu-vrtulniku)