AktualityTechnika

Poslední mohykáni končí, armáda se rozloučila s letouny Jak-40

Na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích byl ve středu 2. září 2020 slavnostně ukončen provoz letounů Jak-40 Vzdušných sil AČR. Slavnostnímu průletu stroje ev. č. 1257 nad kbelským letištěm a jeho projetí vodní slavobránou po přistání přihlíželi představitelé resortu obrany a další významní hosté. Druhý letoun Jak-40 ev. č. 0260 pak bylo možné si prohlédnout v jednom z hangárů.

„Je to nepochybně pro vás letce srdeční záležitost, když se navždy loučíte se strojem, na kterém jste odlétali tisíce letových hodin. Stejně to tak jistě cítíte i vy, technici a mechanici, kteří důvěrně znáte doslova každý šroubek,“ řekl náměstek pro řízení sekce vyzbrojování a akvizic MO Lubor Koudelka a dodal, že armáda obdrží za oba letouny plnohodnotnou náhradu: „Letouny CASA už prokázaly své přednosti nejen při přepravě našich vojáků, ale zejména při podpoře mezinárodních operací.“ Ve svém projevu také zmínil, že jde o nutný krok k modernizaci vzdušných sil.

Brigádní generál Petr Lanči, zástupce velitele vzdušných sil, vyzdvihl dvacet let armádní služby letounů Jak-40 a připomněl jejich poslání. Na závěr poděkoval všem vojákům, pilotům i pozemnímu personálu za vynaloženou péči v průběhu jejich služby.

 

Československo mezi největšími odběrateli

Československo patřilo mezi největší odběratele a provozovatele letounů Jak-40. Jen státní dopravce Československé aerolinie pořídil v letech 1974-1977 celkově 17 letounů Jak-40, dalších osm pak v období let 1972-1979 zařadil do svého parku Letecký oddíl Ministerstva vnitra, známý také jako vládní letka, který zajišťoval přepravu státních představitelů.

Rozhodnutí o převodu dvojice letounů Jak-40 od ministerstva vnitra armádě bylo učiněno v průběhu roku 1981 a bylo s tím spojeno také přeškolení létajícího a pozemního personálu tehdejšího 3. dopravního leteckého pluku sídlícího na letišti v Praze-Kbelích. Stroje začaly být prakticky okamžitě využívány k přepravě vojenských činitelů, která se ale v té době omezovala převážně na území Československa, případně na sousední státy Varšavské smlouvy.

Po vzniku samostatné České republiky v roce 1993 zajišťovalo leteckou přepravu státních činitelů stále ministerstvo vnitra, respektive jeho letka přejmenovaná na Státní letecký útvar a po mnoha diskuzích se v roce 1998 Vláda České republiky rozhodla přijmout stejný model, jaký používá většina zemí NATO a svěřit tento prestižní úkol svým vzdušným silám. Státní letecký útvar ministerstva vnitra byl zrušen k 31. prosinci 1998 a úkoly týkající se přepravy VIP osob převzala tehdejší 6. základna dopravního letectva v Praze-Kbelích, která plní stejné úkoly do dnešních dnů pod názvem 24. zDL.

Autor textu: kapitánka Zuzana Špačková, tisková a informační důstojnice 24. základny dopravního letectva, redakčně doplněno.

Velitel 24. základny dopravního letectva plukovník gšt. Martin Nezbeda s pilotem letounu Jak-40 Radko Husákem, který službou na Jacích strávil plných 21 let. ( foto: Jana Deckerová, www.army.cz)

 

Dvojice Jaků-40 sloužila v české armádě spolehlivě 21 let, v poslední době ve stavu 241. dopravní letky na 24. základně dopravního letectva v Praze-Kbelích. Zatímco letoun ev. č. 0260 už nyní dolétal, druhý stroj ev. č. 1257 se ještě údajně párkrát dostane do vzduchu a dolétá v říjnu. (3x foto: Jan Kouba, www.army.cz)


 

 

(úvodní foto: prap. Martin Král, 21. zTL Čáslav)

(zdroj: článek „Armáda se rozloučila s letouny Jak-40“, autor kapitánka Zuzana Špačková, http://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/armada-se-rozloucila-s-letouny-jak-40-223183/)