AktualityAkviziceModernizace

Aero nabízí Slovensku strategickou spolupráci na výcviku pilotů s využitím L-39NG

Společnost Aero Vodochody Aerospace představila ve čtvrtek 11. června 2020 velmi zajímavou nabídku na strategickou spolupráci slovenské delegaci v čele s novým slovenským ministrem obrany Jaroslavem Naďem a náčelníkem Generálního štábu Ozbrojených sil Slovenské republiky, generálem Danielem Zmekem. Předmětem konkrétní nabídky, realizované s podporou Ministerstva obrany ČR, je dlouhodobá spolupráce na výcviku slovenských pilotů taktického letectva v ČR a na Slovensku s využitím nových cvičných letounů L-39NG, jejíž důležitou součástí je také významná průmyslová spolupráce.

Slovensko nedávno přikročilo k významné modernizaci svých vzdušných sil, jejíž hlavní součástí je postupné vyřazení starších letounů MiG-29 a jejich náhrada nově vyrobenými americkými stroji F-16C/D Block 70. Na to navazuje řada dílčích kroků včetně vytvoření moderního a efektivního programu výcviku vojenských pilotů taktického letectva. „Aero Vodochody jako tradiční partner slovenských vzdušných sil představilo nabídku na dodávku osmi moderních cvičných proudových letounů L-39NG, jejíž součástí by byla významná průmyslová spolupráce, která počítá s rozsáhlým zapojením slovenských firem do výroby strukturálních celků nového letounu, dalších vývojových fází projektu L-39NG i do logistické podpory či budování pozemního výcvikového systému,“ sdělil Jakub Hoda, viceprezident pro obchod a člen představenstva Aera Vodochody.

Současný ministr obrany SR Jaroslav Naď během návštěvy výrobce ve Vodochodech uvedl, že nabídku ze strany společnosti Aero Vodochody vnímá i jako jednu z forem možných úspor státních financí v souvislosti se současnou situaci okolo Covid-19. „Naši piloti absolvují výcvik na nové stíhací letouny F-16 ve Spojených státech amerických, což je z pohledu šetření prostředků náročné a dlouhodobě neudržitelné. I proto tuto nabídku vítáme, zejména jelikož jde o možnou spolupráci s naším stabilním partnerem. Určitě tuto nabídku vítáme a důkladně ji zvážíme,“ řekl.

Klíčem dlouhodobé vzájemné spolupráce obou zemí a letecké firmy Aero Vodochody je příprava výcvikového konceptu pro Vzdušné síly OS SR se zapojením letounu L-39NG a komplexního pozemního výcvikového systému. Česká republika je schopná nabídnout taktický simulační výcvik jak na L-39, tak i na F-16 ve svém Taktickém simulačním centru (TSC) v Pardubicích, kde se cvičí piloti Vzdušných sil AČR a řady dalších zemí NATO. Právě možnost školení v pardubickém taktickém simulačním centru by mohla posunout úroveň výcviku slovenských pilotů opět o úroveň výše. Ostatně již několik příslušníků 1. a 2. taktické letky ze Sliače, létajících na strojích MiG-29 a L-39, mělo v poslední době možnost absolvovat v pardubickém TSC výcvikový kurz vzdušného boje za hranicí viditelnosti (BVR – Beyond Visual Range).

Akvizice 8 ks nových L-39NG by mohla slovenskému letectvu vyřešit problematickou situaci s dostupností techniky u 2. taktické letky na Sliači. Po havárii jednoho stroje v roce 2018 byly reálně k dispozici pouze cca 4 Albíky, což v posledních letech značně omezovalo výcvikové aktivity a účast na zahraničních cvičeních. (foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

 

Několik slovenských pilotů létajících Migy-29 a L-39 mělo možnost v roce 2019 absolvovat kurs boje BVR v pardubickém TSC, a to na simulační technologii, představující platformu JAS-39. TSC je samozřejmě schopné v budoucnu nabídnout taktický simulační výcvik i na platformě F-16. (foto: MATC, https://matc.vavyskov.cz)

 

Strategická spolupráce s Aerem Vodochody a Českou republikou by zajistila udržení schopností letového výcviku a postupné budování nového, zcela moderního výcvikového systému a výcvikové letky pro základní a pokročilý výcvik realizovaný zaškolenými slovenskými instruktory na L-39NG přímo na Slovensku. Tím by se výrazně snížila potřeba finančně velmi nákladného výcviku pilotů v USA. Kromě této úspory nákladů by také Slovensko profitovalo z nesporných přínosů průmyslové spolupráce v podobě nových zakázek pro slovenský letecký průmysl a tvorby desítek nových kvalifikovaných pracovních míst. Není ostatně žádným tajemstvím, že Aero Vodochody v posledních letech mimořádně participuje s LOTN (Letecké opravovně Trenčín), které jsou hlavním partnerem vodochodské firmy na Slovensku.

Ačkoliv se Aero snaží nabídnout zajímavou cenu L-39NG oproti státem silně podporované italské konkurenci v podobě letounu M345 a nabízí zmiňované silné zapojení slovenského průmyslu, je otázkou, do jaké míry celou nabídku ovlivní řečeno slovy jednoho českého exprezidenta „nevýhra“ slovenské samohybné kanónové houfnice Zuzana-2 v tendru na přezbrojení dělostřelectva AČR, která způsobila na slovenské straně značnou frustraci. Dalším faktorem je, zda vůbec slovenské ministerstvo obrany najde v „postcovidové“ době dostatek financí na avizované přezbrojení 2. taktické letky v souvislosti s náklady na pořízení a provoz moderních F-16C/D Block 70 plus další potřebné akvizice v resortu MO, a zda se vůbec vyplatí provozovat kategorii cvičných strojů pro tak malý počet pilotů, kteří se budou v následujících letech v OSSR přeškolovat na proudovou techniku.

Každopádně slovenské ministerstvo obrany bude muset nějakým způsobem o osudu 2. taktické letky rozhodnout, neboť současná situace je z pohledu dostupnosti letecké techniky značně problematická. Po havárii L-39ZAM ev. č. 4711 v říjnu 2018 a dřívějším dolétání meziopravního technického resursu na Albících ev. č. 53015252 čeká koncem roku 2020 dolétání resursu rovněž L-39ZAM ev. č. 4701 a o rok později by měl ukončit provoz další Albík ev. č. 4707. V roce 2022 pak dolétá L-39CM ev. č. 5302 a v roce 2024 pak letoun ev. č. 5251. Z tohoto důvodu se slovenské ministerstvo obrany rozhodlo vrátit do provozu dvojici Albíků, konkrétně L-39ZAM ev. č. 4703 a L-39CM ev. č. 5254, jež prošly v LOTN generální opravou a začátkem letošního června došlo k jejich záletům. Oba stroje mají prodlouženu technickou životnost o dalších 1300 letových hodin, nebo 6,5 roku provozu. Vzhledem k tomu, že slovenské MO již nepočítá s žádnými dalšími generálními opravami je zřejmé, že oba poslední Albíky dolétají na Slovensku koncem roku 2026.

Zatím posledními generálkovanými Albíky jsou na Slovensku letouny L-39ZAM ev. č. 4703 a L-39CM ev. č. 5254, které podnik LOTN dokončil za spolupráce s Aero Vodochody začátkem června 2020. Slovenské ministerstvo obrany již pravděpodobně nevyčlení další finance na prodloužení technické životnosti jiných L-39 a oba Albíky tak dolétají u 2. taktické letky na Sliači zhruba ke konci roku 2026. (2x foto: Matúš Kňážek, https://www.flickr.com/photos/flanciphoto/albums a instagram.com/flanci.photo/)


 

 

Maďarsko – další šance pro L-39NG?

Aero Vodochody se zároveň snaží zaměřit na další potencionální zákazníky, kde je šance na uplatnění L-39NG poměrně vysoká. Jedním z takových by mohlo být Maďarsko. Nejde pouze o skutečnost, že novým vlastníkem a hlavním zahraničním investorem se stala společnost AERO Investments Partners, jejíž 51 procent vlastní maďarský podnikatel András Tombor, ale především o skutečnost, že maďarské letectvo pravděpodobně po řadě let ukončí z důvodu velkých finančních nákladů zahraniční výcvik na škole NFTC v kanadském Cold Lake, a proto již nyní plánuje obnovení kompletních výcvikových aktivit v Maďarsku.

Zhruba od poloviny 90. let byl výcvik realizován převážně v domácích podmínkách, kdy mladí piloti v rámci tehdejší letecké školy ve Szolnoku (Szolnoki Repülotiszti Foiskola) prošli základním výcvikem na cvičném Jaku-52 a později přecházeli na cvičné proudové stroje L-39ZO u 3. letky v Kecskemétu. Tyto Albatrosy získalo Maďarsko v roce 1993 od Německa v počtu 19ks a jednalo se o bývalé stroje východoněmeckého letectva, sloužící původně u Fliegerausbildungsgeschwader 25 „Leander Ratz“ v Bautzenu. Posledních osm Albíků následně dolétalo v roce 2009 a Maďarsko se tak ocitlo bez cvičných proudových strojů. Už od roku 2002 však byla možnost pro vybrané maďarské piloty absolvovat výcvik na škole NTFS (NATO Flying Training in Canada) v Cold Lake, nejprve pouze na proudových letounech Hawk (CT-155 Hawk) a později i včetně základního výcviku na turbovrtulových Beechcraft T-6 (CT-156 Harvard). Po návratu do Maďarska byli takto vyškolení piloti většinou vybráni k přeškolení na Gripeny ve Švédsku.

Výcvik za oceánem však začal v poslední době maďarské ministerstvo obrany výrazně finančně zatěžovat, navíc s ním údajně nepanuje úplná spokojenost, a proto bude pravděpodobně ukončen. S tím také souvisí záměr obnovit výcvikové aktivity v samotném Maďarsku, ostatně modernizační program „ZRÍNYI 2026“ s tímto krokem pevně počítá  a jde tak o nemalou šanci Aera Vodochody uspět s L-39NG. Na novém eNGéčku by totiž bylo možné odlétat jak základní výcvik, tak díky simulačním technologiím i pokračovací-bojový výcvik a následně rovnou přecházet k přeškolení na nadzvukové stroje JAS-39 Gripen. Ostatně tento koncept výcviku byl navrhován i pro neuskutečněné mezinárodní výcvikové centrum MATC 2.

Nezbývá než si přát, aby tradiční československý a později český výrobce pod novými majiteli překonal současné složité období a dokončil celý certifikační proces nového L-39NG v obou variantách „Advanced Trainer“ a „Light Attack“, který je nezbytným předpokladem pro obchodní úspěch. A i když je zcela jasné, že nové eNGéčko nebude produkováno ve stovkách kusů, jak prorokoval bývalý italský management, pro řadu zákazníků a bývalých uživatelů L-39 na celém světě může být platforma L-39NG opět velmi zajímavá svými provozními náklady, moderním vybavením a pořizovací cenou, která je ve srovnání s konkurencí stále podstatně nižší.

Velké poděkování si zaslouží Matúš Kňážek za aktuální fotky slovenských Albíků čerstvě po GO. Další Matúšovy fotky můžete najít na flickru (https://www.flickr.com/photos/flanciphoto/albums) a instagramu (instagram.com/flanci.photo/).

Odstavené a neletuschopné maďarské Albíky za plotem opraven v Kecskemétu, léto 2007. Maďarsko získalo L-39ZO na konci roku 1993 z Německa a jednalo se o letouny, které od roku 1978 používalo východoněmecké letectvo. V letech 1998-2000 prošlo 12 ks opravou a prodloužením technické životnosti v dunajském opravárenském podniku v Tökölu a tyto letouny obdržely i novou „maďarskou“ kamufláž. V letech 2004-2005 byla v opravnách na základně Kecskemét prodloužena technická životnost osmi posledním L-39ZO, jejichž provoz byl následně ukončen v roce 2009 po 31 letech služby. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní foto: Aero Vodochody Aerospace, www.aero.cz)

(zdroj: tisková zpráva „Aero Vodochody nabídlo Slovensku strategickou spolupráci na výcviku pilotů“, http://www.aero.cz/cz/o-nas/media/tiskove-zpravy/aero-vodochody-nabidlo-slovensku-strategickou-spolupraci-na/; článek „Counter Air Operations – tactical simulated training“, https://matc.vavyskov.cz/index.php/mar-2019-counter-air-operations-tactical-simulated-training; vlastní archív)