AktualityAkviziceModernizace

Kbelská „dopravka“ zřejmě získá nový stroj pro přepravu ústavních a vládních činitelů

Ministerstvo obrany plánuje poměrně v tichosti akvizici malého dopravního letadla ve VIP konfiguraci pro přepravu ústavních a vládních činitelů. Zakázku za zhruba 578 milionů korun bez DPH plánuje úřad vypsat v září. Tento dopravní stroj by měl u kbelské 241. dopravní letky primárně nahradit dvojici letounů Jak-40 ev. č. 0260 a 1257, kterým na přelomu let 2020-21 končí technická životnost a jejichž servisní podpora je smluvně zajištěna maximálně do 30. listopadu 2020 na základě smlouvy se společností Glomex MS, s.r.o., v celkové hodnotě 64,6 mil. Kč s DPH, uzavřené v lednu 2017.

V budoucnu by pak měl tento dopravní stroj nahradit i jediný provozovaný letoun CL-601 Challenger ev. č. 5105, neboť armáda již zřejmě nepočítá s provedením další revize a tedy prodloužením jeho meziopravního technického resursu, pravděpodobně na základě zkušeností z předchozího provozu, který bohužel nebyl zrovna bezproblémový. Jeho udržení v další službě by si tak podle ministerstva obrany vyžádalo značné náklady. Servisní podpora letounu Challenger je jinak zajištěna až do 30. listopadu 2021 na základě pětileté smlouvy uzavřené se společností OMNIPOL a. s. v celkové hodnotě 230 mil. Kč s DPH.

Armáda původně plánovala, že oba vyřazované Jaky-40 primárně nahradí dvojice nově poptávaných transportních letounů CASA C-295W, Ministerstvo obrany však pravděpodobně vyslyšelo žádosti některých politiků, kteří po zkušenostech s přepravou „armádním taktickým cargem“ žádali stroj pohodlnější, rychlejší a méně hlučný.

„Malý dopravní letoun bude pořízen z důvodu naléhavé potřeby zajistit přepravu vládních a ústavních činitelů,“ uvedl k zakázce mluvčí ministerstva Jiří Caletka.

Nové letadlo by mělo být kategorie Business jet s maximální vzletovou hmotností do 42 500 kilogramů a schopností přepravit na delší vzdálenost 14 až 19 lidí. Úřad v předběžné poptávce uvedl, že letoun by měl být vybaven v konfiguraci nejméně čtyřmi křesly u stolku a alespoň šesti místy na spaní. Obrana chce koupit stroj nový, nebo vyrobený po roce 2012, který by měl nalétáno max. 4000 letových hodin. Dále je požadován typový výcvik pro 2 letové osádky a 14 příslušníků pozemního personálu, přítomnost instruktora a servisní zabezpečení po dobu 2 let prostřednictvím servisních programů výrobce.

 

Ministerstvo stanovilo na nový dopravní stroj následující konkrétní požadavky:

  • certifikace pro civilní letecký provoz
  • VFR, IFR, ILS CAT II a APV, MIN. RPN APCH pro minima LNAV, LNAV/VNAV (AVP BARO) a LPV (SBAS CAT I)
  • EFIS, 2x VHF 8,33 kHz a 25 kHz, CPDLC, HF (SELCAL), SATCOM, IFE (In Flight Entertainment)
  • TCAS II, EGPWS, SSFDR, Mode-S EHS Level II (ADS-B-OUT)
  • standardní letová hladina FL 420 až FL 510
  • standardní cestovní rychlost minimálně M 0,8
  • dolet při MTOW minimálně 8 000 km
  • dvoumotorový letoun

Ministerstvo obrany předpokládá, jak už bylo napsáno v úvodu, že vyhlásí veřejnou zakázku v září tohoto roku. Technické, provozní a výkonové požadavky, zveřejněné v předběžném oznámení ve věstníku veřejných zakázek, nyní podle ministerstva obrany splňují „desítky typů“ dostupných letounů. Tento optimismus ohledně „desítek dostupných typů“ však redakce czechairforce.com úplně nesdílí. Především požadavek na dolet při MTOW minimálně 8 000 km a další požadavek na „pouze“ dvoumotorový letoun vyřazují celou řadu uchazečů, kvůli počtu motorů i velmi oblíbený business jet Dassault Falcon 7X/8X. Armáda tak bude zřejmě vybírat z dalších oblíbených business jetů jako Gulfstream G500/550 či Bombardier Global 5000/5500. Další známé stroje v této kategorii jako Challenger 650, dvoumotorové Falcony 2000EX nebo Embraer Legacy 650 již nesplňují požadavek na dolet. Každopádně v případě výběru strojů typu Gulfstream G550 či Bombardier Global series armáda rozhodně nic nepokazí, ve své kategorii jsou to špičkové stroje.

Letoun Jak-40 byl po celou dobu služby neúnavným dříčem kbelské dopravky, který nerozhodilo ani vyjetí do nezpevněného terénu letiště Stockholm-Arlanda v listopadu 2013 či zachycení křídla o odrážeč výtokových plynů na letišti Štrasburk v lednu 2015. (foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

 

Ministerstvo obrany zároveň poměrně nedávno seznámilo vládu se záměrem nakoupit dva nové transportní letouny CASA C-295W za zhruba 2,3 miliardy korun bez DPH od španělské společnosti Airbus Defence and Space. Ta nabídla možnost odběru dvou nových skladových letounů CASA C-295W v následujících dvou letech (2020-2021) s odloženou platbou dle původně plánovaných termínů, tedy v letech 2022 a 2023.

Celková pořizovací cena letounů s plným vybavením má být 2,7 mld. Kč s DPH. Z ní vycházející nabídková cena bude ještě posouzena znalcem s předpokládaným podpisem smlouvy do konce roku. Díky předpokládané slevě a urychlení akvizice může dojít podle ministerstva obrany k úspoře až půl miliardy korun.

“Armáda České republiky potřebuje zvýšit své přepravní kapacity a nahradit dosluhující letouny Jak-40. Navíc nové letouny CASA budou úspornější, s větším doletem a modernějšími systémy, než ty dříve pořízené,” vysvětlil ministr Metnar s tím, že 4 letouny, které již používá AČR, jsou spolehlivé a provozní náklady na ně nízké.

Letouny CASA C-295M armády ČR mají nalétáno přes 10 tisíc letových hodin a přepravily již více než 62 000 osob. Plní úkoly při výcviku, zajišťují rotaci vojáků na zahraničních misích, používají se také k přepravě ústavních a vládních činitelů. Vzhledem k poměrně vysoké pořizovací ceně obou nových strojů C-295W (cena na jeden stroj vychází přes 1,3 mld. Kč) a formulaci ministerstva obrany, že stroje budou dodány „s plným vybavením“ se dá předpokládat, že součástí akvizice bude i nákup dvou kompletních sad  systému pasivní ochrany DAS, který se skládá z výstražného radarového přijímače RWR AN/ALR-400, protiraketového systému MAWS (Missile Approach Warning System) AN/AAR-60 MILDS, laserového výstražného systému LWS (Laser Warning System) ATLAS-2Q a  výmetnic klamných cílů AN/ALE-47, tak aby letouny mohly operovat i v tzv. bojové zóně, kde hrozí nebezpečí použití různých protiletadlových raketových prostředků.

Velké poděkování si zaslouží Kuba Jirásek z týmu LKPD ultra spotters za cenné rady ohledně „business jetů“.

Novinku z produkce společnosti Airbus Defence, letoun CASA C-295W lze od starší verze poměrně jednoduše poznat podle rozměrných wingletů na koncích křídla. (foto: Airbus Defence and Space, www.airbus.com)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Tomáš Soušek, www.afterburner.cz)

(zdroj: článek „Obrana chce koupit menší letadlo pro politiky. Mělo by umět přepravit až 19 pasažérů“, https://www.lidovky.cz/domov/obrana-chce-koupit-mensi-letadlo-pro-prepravu-politiku.A190807_141009_ln_domov_ele; https://www.vestnikverejnychzakazek.cz/Form01/Display/128214; tisková zpráva “Ministr obrany Lubomír Metnar informoval vládu o zakázce na modernizaci tanků a nákup letounů CASA“, autor Jakub Fajnor, tiskové oddělení MO, http://www.mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/ministr-obrany-lubomir-metnar-informoval-vladu-o-zakazce-na-modernizaci-tanku-a-nakup-letounu-casa-212781/)