AktualityCvičeníZahraniční mise

Plánovaná cvičení s účastí Vzdušných sil AČR v roce 2021

I když na konci loňského roku vláda České republiky řešila celou řadu vážných problémů, vyplývajících z horšící se epidemiologické situace v ČR, podařilo se jí na svém jednání dne 7. prosince 2020 schválit pro armádu důležitý materiál s tradičním sáhodlouhým názvem „Účast ozbrojených sil České republiky na vojenských cvičeních mimo území České republiky a účast ozbrojených sil jiných států na vojenských cvičeních na území České republiky v roce 2021“, který obsahuje konkrétní přehled vojenských cvičení jednotek a štábů AČR se zahraničními partnery na území ČR i mimo ně, plánovaných na letošní rok.

Na základě politicko-vojenských priorit je plán cvičení každoročně sestaven ze čtyř oblastí: příprava k nasazení v operacích, pohotovostní síly, bilaterální a regionální spolupráce a výstavba schopností. Dohromady půjde o 138 cvičení mimo území ČR, jichž se účastní příslušníci Armády ČR. Na území našeho státu se pak uskuteční 71 cvičení ozbrojených sil jiných států. Nejčastěji vyjedou příslušníci AČR k sousedům na Slovensko, do Německa, Polska a Maďarska. V rámci Evropy se pak objeví prakticky všude od Norska, Švédska a Finska až po Itálii, Řecko a Turecko. Cvičit ale budou i mimo starý kontinent – v USA či Kanadě. Z méně obvyklých destinací se vydají do Jordánska a Senegalu.

Z pohledu Vzdušných sil AČR bude mezi nejvýznamnější cvičení letoška patřit bezesporu Arctic Challenge Exercise (ACE), které je jedním z největších leteckých cvičení v Evropě a jež se odehrává v rozsáhlých vzdušných prostorech Švédska, Norska a Finska. Na sever Evropy by tak měla v červnu odlétnout čtveřice Gripenů čáslavské základny. Mezi významné výcvikové kurzy letošního roku patří nepochybně TLP ve Španělsku, kterého se už v loňském roce měli účastnit naši piloti taktického letectva, kvůli pandemii Covid však byla většina kurzů zrušena. Pokud podobná situace nenastane i letos, tak by do španělského Albacete měla v květnu odlétnout trojice podzvukových L-159. Vrtulníkové letectvo z náměšťské a kbelské základny bude opět realizovat náročný výcvik ve francouzských Pyrenejích a zapomenout nelze ani na důležitou věc, že letos poprvé by mělo dojít k výcviku tankování z A330MRTT v rámci společného programu MMF, pokud se tedy podaří včas dokončit celý certifikační proces u letounu Gripen.

Veškerý výcvik bude samozřejmě organizován s ohledem na aktuální epidemickou situaci a platná hygienická opatření v jednotlivých zemích. Bude zajímavé sledovat, do jaké míry letošní plán ovlivní celosvětová pandemie, která v loňském roce zapříčinila zrušení skoro všech velkých mezinárodních výcvikových akcí, navíc armáda v loňském roce zabezpečovala mimo svůj rámec i plnění obrovského množství aktivit, spojených právě s pandemií Covid-19.


 

Plánovaná cvičení mimo území ČR:

MAG TACDAYS – hned první letošní cvičení se uskuteční v termínu od 5. do 15. března v Německu, kam má na dva týdny odletět čtveřice Gripenů 211. taktické letky. Cílem cvičení MAG TACDAYS je procvičovat vzájemnou spolupráci v rámci mnohonárodnostního uskupení vzdušných sil MAG (Multinational Air Group), pro které je za českou stranu vyčleněn jeden roj letounů JAS-39C od 211. taktické letky.

SWIFT RESPONSE 21 – cvičení výsadkových vojsk, určené k rozvoj schopnosti v oblasti plánováni, přípravy a provádění výsadkových operací v aliančním kontextu. Cvičení se v termínu od  29. dubna do 13. května účastní dvojice strojů CASA C-295M z 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích, které budou podporovat výsadkové operace chrudimského 43. výsadkového pluku.

NATO TIGER MEET 2021 – náhrada za loňský zrušený ročník, který se letos snad odehraje v termínu od 2. do 14. května na portugalské základně Beja. Za vzdušné síly AČR by se měla účastnit pouze dvojice vrtulníků Mi-35 od 221. vrtulníkové letky z Náměšti nad Oslavou.

TACTICAL LEADERSHIP PROGRAMME – po více než šesti letech se Vzdušné síly AČR vrací na prestižní výcvikový kurz ve španělském Albacete. K účasti na TLP mělo dojít již v loňském roce, kdy však byla většina kurzů zrušena kvůli Covid-19. V zatím neupřesněném květnovém termínu by do Španělska měla odlétnout trojice strojů L-159A z 21. základny taktického letectva v Čáslavi. Cílem kurzů TLP je příprava létajícího personálu k nasazení ve společných operacích NATO.

ARCTIC CHALLENGE EXERCISE 2021 – pravděpodobně do Švédska by v termínu od  29. května do 22. června  měla odlétnout čtveřice Gripenů 211. taktické letky. Poměrně známé severské cvičení ACE je letos zřejmě do určité míry náhradou tradičního cvičení Lion Effort. Má sloužit nejen k zdokonalení pilotů ve vedení vzdušných operací NATO a výcviku vedoucích skupin pro vedení vzdušného boje, ale půjde rovněž o cvičení v rámci uživatelů letounů JAS-39 ke zdokonalení vedení bojové činnosti na platformě Gripen.

ADRIATIC STRIKE 2021 – netřeba představovat, každoroční dvoutýdenní cvičení ve Slovinsku v předpokládaném termínu květen/červen, které má za cíl zdokonalit piloty a předsunuté letecké návodčí v profilových odbornostech. Jedná se o reciproční aktivitu k cvičení Ample Strike a vzdušné síly AČR by měly na slovinskou základnu Cerklje vyslat dvojici strojů L-159 z 21. základny taktického letectva v Čáslavi.

MOUNTAIN FLIGHT 2021 – další z každoročních cvičení, které netřeba představovat. Letošního výcviku ve Francii v termínu od 26. května do 17. června se zúčastní trojice vrtulníků Mi-171Š ze 22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslavou a dále jeden Mi-17 plus jeden W-3A Sokol ze 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích. Cílem cvičení je vycvičit posádky vrtulníkového letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách na limitních parametrech letu, využitelných i při řešení zvláštních případů za letu, např. vysazení motoru.

ETAP-T – výcvikový kurz transportního letectva, jež se uskuteční v červnovém termínu na italské základně Pisa. Jeho cílem je vycvičit posádky transportního letectva v létání za složitých taktických a geografických podmínek, a zároveň certifikovat osádku pro misi MFO Sinaj a splnění schopností NRI 2021-2026 (NATO Readiness Initiative). Dvoutýdenního kurzu se účastní jeden letoun CASA C-295M z 24. základny dopravního letectva Praha-Kbely

SAR MEET 2021 – cvičení na německé základně Nordholz v srpnovém termínu, které je mezistátní spoluprací jednotek určených do systému SAR. Cílem výcviku je předání zkušeností a sjednocení postupů při záchranných operacích v rámci služby SAR (Search and Rescue service). Účastnit by se měl jeden vrtulník Mi-17 a jeden W-3A Sokol ze 24. základny dopravního letectva v Praze-Kbelích.

ETAP-C – další z výcvikových kurzů transportního letectva, tentokrát plánovaný ve španělské Zaragoze v zářijovém termínu. Cílem výcvikových kurzů  ETAP-C je vycvičit posádky transportního letectva v létání ve složitých taktických a geografických podmínkách. Kurz zároveň slouží k certifikaci osádek pro misi MFO Sinaj a splnění schopností NRI 2021-2026 (NATO Readiness Initiative). Účastnit se bude osádka jednoho stroje CASA C-295M ze 24. zDL ve Kbelích.

NIGHT HAWK 2021 – cvičení speciálních sil NATO v termínu od 25. září do 10. října na území Dánska, kam by měla odletět čtveřice vrtulníků Mi-171ŠM ze  22. základny vrtulníkového letectva v Náměšti nad Oslovou společně s příslušníky 601. skss. Jedná se primárně o výcvik pro SOTG (Special Operations Task Groups).

HELICOPTER TACTICS INSTRUCTORS COURSE – pravděpodobně na území Maďarska se v termínu od 4. do 22. října uskuteční kurs HTIC, na který by měla odletět čtveřice letounů L-159 z 21. zTL v Čáslavi a jeden vrtulník Mi-171Š od 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou. Kurs je zaměřen na výcvik v úkolech vzdušného boje proti pomalu a nízko letícím cílům, jehož cílem je sdílení zkušeností a přínos aliančním partnerům při výcviku posádek vrtulníků. Pro 22. zVrL jde rovněž o výcvik instruktorů pro potřeby národního výcviku a European Defence Agency a jejího Helicopter Exercise Programme.

X – SERVICING EXERCISE – další ze cvičení, které navazuje na předloňský ročník v německém Wittmundu, kterého se účastnila trojice strojů L-159A od 212. taktické letky. Vloni bylo cvičení zrušeno kvůli Covidu. Na letošní cvičení v listopadovém termínu by měla pro změnu odlétnout čtveřice Gripenů 211. taktické letky.

ORANGE WARDEN 2021 – v zatím neupřesněném termínu  v rozmezí října a listopadu by měla na nizozemskou leteckou základnu v Leeuwardenu odlétnout trojice strojů L-159T1/T2 čáslavské 213. výcvikové letky. Předpokládá se opět  spolupráce pilotů v mezinárodním prostředí se zaměřením na postupy NATO, plánování misí DACT 1v1 a 2v1, včetně operací Air-to-Ground.


 

Plánovaná cvičení na území ČR:

SQUADRON EXCHANGE I – tradiční výměna letek mezi našimi vrtulníkáři z Náměšti nad Oslavou a kolegy z Belgie, které letos doplní i piloti z Velké Británie. Cvičení se uskuteční na 22. zVrL v termínu od  19. do 30. dubna a kromě našich strojů Mi-35 by se do něj měla zapojit trojice belgických vrtulníků A-109 a stejný počet transportních vrtulníků Chinook od RAF. Návštěva britských vrtulníkářů navazuje na obdobnou návštěvu ze srpna 2013, kdy se v Náměšti objevila trojice strojů Merlin HC.3 od 78. Sqn.

CZECH SOF AIR WEEK –  týdenní cvičení Speciálních sil AČR na 22. zVrL v Náměšti nad Oslavou v srpnovém termínu, kterého by se měly účastnit kromě našich strojů Mi-171ŠM i americké vrtulníky AH-64 Apache (2ks) a UH-60 Black Hawk (2ks).

AMPLE STRIKE 2021 – vůbec netřeba představovat, cílem tradičního cvičení je tentokrát vycvičit a zdokonalit jednotky a štáby 22. základny vrtulníkového letectva z Náměšti nad Oslavou v plnění širokého spektra úkolů, v součinnosti s dalšími jednotkami vzdušných, pozemních, speciálních a aliančních sil v přímé letecké podpoře, v podmínkách elektronického boje a sladění systémů velení a řízení. Cvičení se zúčastní zhruba 300 vojáků partnerských zemí a do 40 ks letecké techniky.

SQUADRON EXCHANGE II – poměrně nečekaná výměna letek mezi českým taktickým letectvem a vzdušnými silami Rakouska. V zatím neupřesněném termínu v průběhu září až října by měla na 21. zTL v Čáslavi přilétnout na týden trojice letounů EF2000 Tajfun z rakouského Zeltwegu, které budou s českými Gripeny procvičovat vzdušné boje DACT a  vedení společných leteckých operací (COMAO).

RAMSTEIN GUARD (NEWFIP 2021) – opět klasické týdenní cvičení vedené v podmínkách REB, které se uskuteční v termínu od 1. do 12. října. Jeho cílem je vycvičit obsluhy radiolokační techniky, palebných prostředků a prostředků rádiového spojení v podmínkách radioelektronického rušení při vedení bojové činnosti. Na 21. zTL v Čáslavi by se měla objevit dvojice rušících strojů DA-20 od civilního kontraktora Cobham a zapojit by se měl i jeden stroj AWACS.

 

Pro úplné doplnění je potřeba se ještě zmínit o jednotlivých cvičeních CROSS BORDER, která jsou organizovaná s našimi sousedy. Jejich cílem je zdokonalit piloty v létání ve prospěch NATINAMDS plus NaPoSy, a zároveň zdokonalit směny CRC v postupech navedení a spolupráci s letouny včasného uvědomování AWACS. U cvičení CROSS BORDER nelze uvést přesné termíny konání a to z důvodu, že se v drtivé většině jedná o lety v rámci hotovostního systému (2x JAS-39C Gripen) v součinnosti se státy sousedícími s ČR (Německo, Polsko a Slovensko). Plánování letů probíhá ve 14-ti denních cyklech a jednotlivé načasování závisí na dostupnosti letecké techniky, meteorologických podmínkách, stavu letišť pro vzlety a přistání a statusu dalších hotovostních systémů pod velením CAOC.

Velmi podobná je situace i v případě výcviku AIR REFUELING TRAINING, jehož cílem je udržet dovednosti pilotů taktického letectva v doplňování paliva za letu z tankerů typu KC-135R, KC-130, KC-767, A-310MRTT a A330MRTT z důvodu udržení operačních schopností. Konkrétní termíny výcviku „air-to-air refueling“ závisí především na kapacitních možnostech tankovacích letounů jednotlivých poskytovatelů a jejich aktuální dostupnosti, která je pro co největší efektivitu řešena přes Movement Coordination Centre Europe (MCCE). Letos poprvé by se mělo uskutečnit i tankování z nových strojů A330MRTT, pokud se samozřejmě stihne celý certifikační proces pro letouny JAS-39 Gripen.


 

 

 

(úvodní ilustrační foto: Katsuhiko TOKUNAGA, převzato z oficiální „image bank“ společnosti SAAB AB, https://saabgroup.com/)

(zdroj: Sněmovní tisk 1120/0, část č. 1/12 Účast ozbrojených sil ČR na vojenských cvičeních v roce 2021, https://www.psp.cz/sqw/text/tiskt.sqw?O=8&CT=1120&CT1=0; Čeští vojáci se v roce 2021 zapojí do 138 cvičení v zahraničí, https://www.acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/cesti-vojaci-se-v-roce-2021-zapoji-do-138-cviceni-v-zahranici-225240/)