AktualityAkviziceModernizaceTechnika

ČR bude jednat o pořízení amerických strojů F-35A Lightning II

Vláda na svém středečním jednání udělala zásadní rozhodnutí v oblasti akvizic a modernizace Armády ČR. Kabinet rozhodl o zrušení tendru na bojová vozidla pěchoty (BVP) a následně pověřil ministryni obrany Janu Černochovou, aby zahájila jednání se švédskou vládou o pořízení bojových vozidel CV90. Ministryně rovněž dostala mandát pro jednání s americkou vládou o nákupu víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II. Tuto techniku používá řada spojenců ČR v NATO a EU, díky čemuž modernizace posílí spolupráci a sníží náklady na opravy a potřebnou údržbu.

„Dnešní den je pro budoucnost armádních akvizic naprosto zásadní. Vláda rozhodla o zrušení tendru na BVP a pověřila mě, abych vyjednávala s vládou Švédského království o pořízení švédských bojových vozidel CV90. Dalším bodem jednání byla budoucnost českého nadzvukového letectva. Byla jsem pověřena sestavit mezirezortní vyjednávací tým a začít jednat s vládou Spojených států o nákupu dvou letek, tj. 24 kusů, víceúčelových nadzvukových letounů F-35 Lightning II,“ uvedla po skončení jednání kabinetu ministryně obrany Jana Černochová.

F-35 Lightning II je nejmodernější víceúčelový letoun 5. generace, který poskytne armádě široké spektrum schopností zaručujících naši bezpečnost. „Naše rozhodnutí pro tuto volbu vychází z analýzy armády, která jasně říká, že jen nejmodernější stroje tzv. 5. generace mohou obstát i na bojištích budoucnosti,“ říká Jana Černochová. Dodává, že o akvizici je třeba rozhodnout teď, neboť ceny techniky se stále zvyšují a zároveň chybí výrobní kapacity a suroviny, což doby dodání prodlužuje. „Nesmíme proto otálet, protože dodací lhůty jsou v řádu let,“ říká ministryně s tím, že rok 2027, kdy vyprší nájemní smlouva na současné stíhací letouny, je vzdálený jen zdánlivě.

Víceúčelové nadzvukové letouny F-35 řeší problém nadzvukového letectva na desítky let dopředu. „F-35 Lightning II bude i po roce 2040 technická špička, zatímco stroje tzv. 4,5. generace tou dobou budou zastaralé. F-35 navíc nepředstavuje jen stíhací letoun. Jde o létající velitelské středisko představující kombinaci stíhacího letounu, prvku protivzdušné obrany, špičkového výzvědného a komunikačního pracoviště a zároveň je součástí široké sítě internetu strojů včetně bezpilotních prostředků, a tudíž dokáže provádět i úkoly, které jsou zcela mimo možnosti současných strojů,“ vysvětluje náčelník Generálního štábu AČR generálmajor Karel Řehka, proč armáda toto řešení preferuje.

Rozhodnutí oslovit Spojené státy v otázce náhrady za stíhačky JAS-39 Gripen vychází z analýzy Armády ČR. Ta dostala za úkol zpracovat vojenské doporučení nejen k výměně Gripenů za nové stroje, ale řešila komplexní podobu taktického letectva a všechny s tím související úkoly – počínaje ochranou vzdušného prostoru až po podporu pozemních sil. Při tvorbě materiálu armáda vycházela z analýzy, kterou vypracovalo alianční expertní středisko Joint Air Power Competence Centre. Česká armáda doporučila americký letoun 5. generace také kvůli jeho dlouhé životnosti. „Jde o multifunkční platformu, která musí začít plnit úkoly po roce 2027, kdy skončí pronájem JAS-39 Gripen. Zároveň potřebujeme, aby zapadala do konceptu, jak budeme bojovat i v roce 2040, 2050 či 2060.“ upřesnil náčelník Generálního štábu AČR, generálmajor Karel Řehka.

Důvodem pro navýšení počtu strojů je fakt, že už v současnosti počet nadzvukových letadel nestačí k plnění zadaných úkolů a vzhledem ke zhoršující se bezpečnostní situaci se bude objem plněných úkolů nadále zvyšovat. Zároveň jde o ekonomické řešení, protože budeme sdílet stejnou techniku se Spojenými státy, Polskem a řadou dalších spojenců. To posílí spolupráci, společný výcvik i sdílení kapacit a schopností a celkově posílí naši obranyschopnost.

Ministryně obrany Jana Černochová nyní sestaví meziresortní tým se zastoupením ministerstev financí, průmyslu a obchodu, zahraničí, armády a vlády, který bude vyjednávání vést. „Pokud se do října 2023 nedohodneme, nezavíráme si cestu pro nějaké další způsoby řešení,“ upřesnila ministryně obrany.

Autor textu: Jiří Táborský, tiskové oddělení MO ČR a redakce www.army.cz, redakčně upraveno


 

 

(úvodní ilustrační foto: Royal Australian Air Force a US Air Force)

(zdroj: článek „Vláda pověřila ministryni obrany jednáním o pořízení švédských BVP CV90 a amerických víceúčelových nadzvukových letadel F-35 Lightning II“, autor Jiří Táborský, https://mocr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/vlada-poverila-ministryni-obrany-jednanim-o-porizeni-svedskych-bvp-cv90-a-americkych-viceucelovych-nadzvukovych-letadel-f-35-lightning-ii-237510/; článek „Novou techniku F-35 a CV90 podpořila i armáda“, autor  redakce www.army.cz, https://acr.army.cz/informacni-servis/zpravodajstvi/novou-techniku-f-35-a-cv90-podporila-i-armada–237520/)