AktualityCvičeníPilotiTechnika

Liberečtí chemici procvičovali odmořování letecké techniky

V týdnu od 4. do 8. října 2021 opět cvičili příslušníci 312. praporu chemické, radiační a biologické ochrany spolu s příslušníky 21. základny taktického letectva v Čáslavi odmořování nadrozměrné techniky a leteckého personálu. Jde o aktivitu v rámci tzv. jednotky DAAM-FP-CBRND, čili modulární jednotky letecké podpory v oblasti ochrany před zbraněmi hromadného ničení, která byla zformována v roce 2019 a jejímž hlavním úkolem je poskytovat ochranu proti zbraním hromadného ničení operační letecké základně v rámci NATO.

Liberečtí chemici musí být schopni kdykoli a kdekoli rozvinout dekontaminační stanoviště a poskytnout svou specifickou službu jak útvarům pozemního vojska, tak vzdušným i speciálním silám, a musí být seznámeni se specifiky jednotlivých složek armády. Zároveň se vojáci jiných útvarů musí naučit, jak postupovat v případě nebezpečí zasažení toxickými, jadernými i biologickými látkami.

Výcvik na 21. zTL v Čáslavi byl věnován metodickým postupům při rozvinutí dekontaminačních pracovišť, provedení průzkumu zasažené techniky a osob a především extrakce zraněného pilota. “Letci a letecký personál musí dostat pod kůži, že spěch a zbrklost může zabíjet,” řekl zástupce velitele roty npor. Jiří Brož. Je nezbytné nejprve zjistit, čím je například letadlo, které se vrátilo z místa nasazení kontaminováno, pak je třeba zabezpečit přístupovou cestu k posádce, postarat se o zraněného a poté velice precizně očistit techniku se zvláštní ohleduplností k citlivému přístrojovému vybavení. Letadlo by mělo i po zásahu libereckých chemiků být schopno nadále plnit bojovou činnost.

“Naše podpora vzdušných sil je samozřejmá, spolupráce s příslušníky 21. základny je perfektní,” pochvaluje si cvičení npor. Brož, “zároveň ukazujeme svou připravenost k nasazení ve prospěch koaličních armád v rámci NATO.”

Autor textu: kpt. Bc. Petr ŠABAKA, tiskový a informační důstojník 31. pluku radiační, chemické a biologické ochrany – redakčně upraveno

Liberečtí chemici z 312. praporu chemické, radiační a biologické ochrany procvičovali v areálu 21. základny taktického letectva v Čáslavi detekci, prvotní identifikaci a monitorování CBRN látek, následně prováděli dekontaminaci vnitřního a vnějšího povrchu letounů, a zároveň mentorovali, jak se má chovat létající a pozemní personál v podmínkách působení prostředků CBRN. Jako cvičná platforma posloužil letoun L-159A ev. č. 6051, který je již po revizi PP16 a nezbývá než doufat, že po zásahu libereckých chemiků bude i nadále letuschopný :o)) (foto: 31. prchbo, www.cbrn-liberec.army.cz)


 

 

 

(úvodní foto: 31. prchbo, www.cbrn-liberec.army.cz)

(zdroj: článek „SPRÁVNÉ POSTUPY MUSÍ DOSTAT POD KŮŽI“, autor kpt. Petr Šabaka, https://www.cbrn-liberec.army.cz/aktuality/spravne-postupy-musi-dostat-pod-kuzi)