AktualityPilotiTechnika

Tři tisíce hodin na Enstromech pardubického CLV

Pardubické Centrum leteckého výcviku nedávno oslavilo další důležitý milník, když čtveřice jeho vrtulníků Enstrom 480B-G dosáhla náletu 3000 hodin.  K dosažení tohoto čísla došlo pouhého 2,5 roku od zavedení typu v CLV, což ukazuje na poměrně vysoké vytížení pardubických Enstromů. Třítisící letovou hodinu pak konkrétně dosáhl v pondělí 22. února 2021 v 17:50 hodin student Univerzity obrany  Jiří Šášek společně s instruktorem Radkem Mičulkem na vrtulníku Enstrom 480B-G ev. č. 0459.

Čtveřice strojů Enstrom 480B-G, které nahradily v Centru leteckého výcviku velmi oblíbené, avšak již morálně zastaralé vrtulníky Mi-2, je využívána k základnímu výcviku pilotů Vzdušných sil Armády České republiky na vrtulníkové technice. Vůbec první dva stroje ev. č. 0473 (pojmenovaný Pernštejn) a ev. č. 0474 (pojmenovaný Arnošt) si CLV oficiálně převzalo ve čtvrtek 21. června 2018 a v úterý 14. srpna 2018 proběhlo na letišti v Hradci Králové přebírání dalších dvou vrtulníků Enstrom 480B-G ev. č. 0459 (pojmenovaný Kašpar) a ev. č. 0460  (pojmenovaný Taxis).

Samotný výcvik na Enstromech byl zahájen v srpnu 2018, kdy se uskutečnil první let se žákem AČR a celá mini-flotila Enstromů za rok 2018 nalétala zhruba necelých 500 hodin. V půlce března 2019 se první dva instruktoři pardubického Centra leteckého výcviku rozlétali s brýlemi nočního vidění NVG, čímž byl zahájen druh výcviku, který nebylo možné na starších vrtulnících Mi-2 realizovat. Nové Enstromy jsou totiž vybaveny moderním glass-cocpitem Garmin G1000H s dvojicí multifunkičních displejů o rozměru 10.4 palců, jež jsou plně kompatibilní s NVG včetně vnitřního osvětlení.

Jako brýle nočního vidění se na Enstromech používají binokulární noktovizory typu HELIE od francouzského výrobce Thales, určené pro piloty vrtulníků, které se nasazují na nové přilby HPH700 od francouzského výrobce ELNO. Vybavení vrtulníků Enstrom samozřejmě umožňuje plnit širokou škálu dalších úkolů, včetně létání s vnějším podvěsem, což opět nebylo s předešlým typem možné. Významným pokrokem je i zahájení samostatných letů (sólo letů), kdy jsou mladí piloti vrtulníků po dosažení odpovídajícího stupně výcviku na palubě zcela sami, a získávají tak ve významně vyšší míře důvěru ve vlastní schopnosti.

V roce 2019 dosáhla čtveřice pardubických Enstromů již mnohem většího náletu s hodnotou skoro 1000 hodin, což umožnilo realizovat i letecký výcvik pro zahraniční zákazníky, který se na vrtulnících Enstrom 480B-G uskutečnil v rozsahu 283 hodin a 30 minut. Zároveň však v tomto roce došlo u jednoho Enstromu k poškození části ližinového podvozku během přistání do terénu, naštěstí se nejednalo o závažnou událost a vrtulník byl zanedlouho opraven. V roce 2020 pak mini-flotila Enstromů pokračovala v intenzivním letovém provozu a na jejich kontě je tak za 2,5 roku 13 kompletně vycvičených pilotů Vzdušných sil AČR , dalších 22 je ve výcviku a zároveň už na nich bylo cvičeno i 15 pilotů afghánské armády. Vzhledem k počtu vrtulníků jde o úctyhodnou bilanci.

Ačkoliv výběr tohoto stroje od méně známého amerického výrobce vzbuzoval v roce 2018 jisté pochybnosti, dosavadní služba v pardubickém CLV zatím ukazuje na správnost tohoto rozhodnutí. A i když typ Enstrom 480B-G rozhodně nepatří z estetického hlediska k nějakým velkým krasavcům, zdá se že bude důstojným nástupcem legendárního Mi-2, který v Pardubicích zajišťoval výcvik mladých vrtulníkářů nepřetržitě od roku 1995 a autor těchto řádků měl tu čest být právě u začátků výcviku na 34. zŠL.

 

Třítisící letovou hodinu dosáhl v pondělí 22. února 2021 na vrtulníku Enstrom 480B-G ev. č. 0459 student Univerzity obrany  Jiří Šášek společně s instruktorem Radkem Mičulkem. Uprostřed je ředitel pardubického Centra leteckého výcviku Jaroslav „Jerry“ Špaček. (foto: Centrum leteckého výcviku Pardubice)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Aleš Hottmar)

(zdroj: článek „Tři tisíce hodin na Enstromech“, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/tri-tisice-hodin-na-enstromech; články na czechairforce.com, výroční zprávy LOM PRAHA s.p. za roky 2018 a 2019)