AktualityAkviziceModernizace

Dokončení vojskových zkoušek a dodávka dvou zbývajících kontejnerů Litening 4i

Dne 30. října 2018 přivezl transportní letoun CASA C-295M zbývající dva kusy zaměřovacích a průzkumných kontejnerů (LDP – Laser Designator Pod) typu Litening 4i pro letouny Gripen Vzdušných sil AČR. Tímto krokem byl úspěšně završen dvouapůlletý, technicky a obchodně složitý akviziční proces, při kterém české letectvo získalo výrazný modernizační prvek vybavení letounů JAS-39 Gripen v podobě čtyř zaměřovacích a průzkumných kontejnerů Litening 4i od izraelského výrobce Rafael ADS Ltd. V současné době již byly úspěšně dokončeny vojskové zkoušky, které ověřovaly funkčnost kontejneru jak na zemi, tak za letu, přičemž zkušební lety v rámci vojskových zkoušek byly prováděny na spárce JAS-39D ev. č. 9819 v průběhu měsíce října. Samotným vojskovým zkouškám předcházelo ověření integrace nové verze kontejneru Litening 4i v letounu Gripen, na kterém se podíleli specialisté 21. základny taktického letectva v Čáslavi, experti švédského výrobce firmy SAAB a zástupci izraelské firmy Rafael Advanced Defence Systems Ltd.

Složitá softwarová integrace nové modifikace zaměřovacího kontejneru naštěstí nebyla nutná, neboť verze 4i se vůči letounu chová veskrze stejně jako starší Litening III, který je na Gripenech plně integrován již několik let a úspěšně jej používá švédské, maďarské a thajské letectvo. Ke zdárnému dokončení integrace nakonec bylo nutné především nahradit původní a českým letectvem od roku 2013 nepoužívané závěsníky č. 4 se švédským interface za nové závěsníky se standardním západním rozhraním, umožňující uchycení a komunikaci kontejneru s nosičem. Samotná integrace byla dokončena ověřovacím letem na spárce JAS-39D, kterou kromě českého letce pilotoval i zkušební pilot švédského úřadu pro vyzbrojování FMV (Försvarets materielverk). Paralelně s tím byl zahájen také výcvik pozemního technického personálu, který ale bude mít jen schopnosti základní údržby. V počáteční fázi byla proškolena zhruba desítka techniků, z nichž někteří získali rovněž kvalifikaci instruktora.

Hlavní komponenty licenčně vyráběného kontejneru AN/AAQ-28(V). (foto: Northrop Grumman corp.)

 

Informace o dodávce prvních dvou kusů kontejneru Litening 4i Vzdušným silám AČR na konci července již byly publikovány v aktualitě „Vzdušné síly AČR převzaly první dva zaměřovací kontejnery Litening 4i pro letouny Gripen“, nebude ale na škodu si některé technické parametry a popis kontejneru připomenout. Klíčovou částí Liteningu 4i je přední senzorová hlava, složená ze dvou otočných částí – válcového tělesa a kulové hlavy. Hlavním senzorem nového kontejneru je denní barevná digitální kamera CCD (charge-coupled device) s HD rozlišením 1004 x 1004 pixelů, pracující ve viditelném spektru s možností volby zorného úhlu. Pro noční použití je pak určena kamera FLIR s infračerveným senzorem pracujícím v pásmu 3 až 5 µm. I přes to, že nejnovější kontejnery Litening 4. a 5. generace již používají nejmodernější kameru FLIR s rozlišením 1024 x 1024 pixelů, české kontejnery pravděpodobně disponují FLIRem z modernizovaného kontejneru Litening AT (advanced Target) s rozlišením 640 x 512 pixelů. I přes to budou mít čeští piloti oproti starší verzi Litening III k dispozici kvalitnější zpracování obrazu či pokročilejší algoritmy pro automatické sledování cíle. Součástí kontejneru Litening 4i je dále jednotka INS (Inertial Navigation Sensor), neboli inerciální navigační systém, který je nezbytný pro funkci automatického sledování cíle, který si pilot může jednoduše zamknout a systém pak eliminuje pohyb letounu-nosiče. Dalším prvkem je laserový dálkoměr s dosahem přibližně 30 km, který je spřažen s laserovým ozařovačem (Laser Designator), který pracuje s paprsky o stejné vlnové délce, jako naváděcí systémy řízené munice. Letoun tak díky ozařovači může navádět jak vlastní pumy, tak výzbroj shozenou z jiného stroje, pokud je samozřejmě použit správně nakódovaný a spárovaný paprsek. Dalším prostředkem je laserový značkovač (Laser Marker), který používá paprsky s vlnovou délkou viditelnou prostřednictvím NVG, takže v noci je množné si „posvítit“ na vybraný cíl a ukázat jej například pozemním jednotkám. Součástí kontejneru je dále Laser Spot Detector, neboli laserový přijímač sloužící k zachycení jiným laserovým značkovačem označeného cíle (například od FAC/JTAC) a to i selektivně na základě specifického kódu, a následném navedení řízené munice. České kontejnery mají schopnost sdílet pomocí datalinku videosignál i s terminály systému ROVER (Remotely Operated Video Enhanced Receiver), který je standardní výbavou pozemních předsunutých leteckých návodčích FAC/JTAC států NATO. Celý kontejner Litening 4i váží přibližně 210 -220 kg a má poměrně kompaktní rozměry – délku 220 cm a průměr těla 40,6 cm. Díky zavěšení blízko podélné osy nebude Gripen nijak limitován z hlediska možnosti manévrování a bude údajně moci využívat celý rozsah násobků přetížení.

V příštím roce by se měl naplno rozběhnout výcvik v použití těchto kontejnerů a je velmi pravděpodobné, že k jejich prvnímu operačnímu použití dojde už během mise Baltic Air Policing 2019 na podzim příštího roku, která se má tentokrát premiérově uskutečnit z estonské základny Ämari. Zároveň bude zahájen i výcvik v použití kontejneru při misích Air-To-Ground, který by měl zahájit vybraný roj 211. taktické letky, jež se bude na tuto činnost specializovat. S komplexním výcvikem celé letky zaměřeným na úkoly Air-To-Ground se zatím nepočítá především z kapacitních důvodů. Piloti již určitý náskok ve výcviku mají, neboť generická varianta zaměřovacího kontejneru je součástí nového letového simulátoru pro JAS-39C/D Gripen, instalovaného letos na jaře na 21. základně taktického letectva v Čáslavi. Zavedení Liteningu 4i do výzbroje českého letectva si rovněž vyžádá stanovení nových postupů na leteckých střelnicích ve vojenských výcvikových prostorech.

Podrobnější informace o kontejneru Litening 4i je možné si přečíst v článku „Litening 4i pro české Gripeny“ od Tomáše Souška, publikovaném v časopisu Letectví+Kosmonautika 11/2018, www.vydavatelstvo-mps.sk/letectvi-kosmonautika/.

Detail navěšení kontejneru Litening 4i na novém pylonu č. 4 letounu JAS-39D Gripen ev. č. 9820 z výzbroje 211. taktické letky z Čáslavi během pozemních zkoušek. (foto: 21. zTL Čáslav, http://afbcaslav.cz/)


 

 

(úvodní foto: 21. zTL Čáslav, http://afbcaslav.cz/)

(zdroj: článek „Laserové ozařovací a průzkumné kontejnery (LDP – Laser Designator Pod) pro letouny Gripen“, autor Ing. Roman Harenčák, oficiální web sekce vyzbrojování a akvizic MO, http://vyzbrojovani.army.cz/aktuality/; článek „Litening 4i pro české Gripeny“, autor Tomáš Soušek, Letectví+Kosmonautika 11/2018)