AktualityCvičení

České Gripeny nad Polskem v rámci Cross Border Operations

Hotovostní piloti českých Gripenů poslední květnový den opravdu nezaháleli a kromě doprovodu amerického bombardéru B-52 je čekala i méně obvyklá večerní spolupráce s hotovostními letouny F-16 v polském vzdušném prostoru v rámci Cross Border Operations, kdy se procvičuje vzájemná podpora při zabezpečení ochrany vzdušného prostoru.

Příhraniční spolupráce s polskými kolegy začíná v poslední době nabírat na intenzitě a letos jde už minimálně o druhý případ, kdy české Gripeny působily v polském vzdušném prostoru. Součinnost s polským letectvem je možná díky mezinárodní smlouvě, která umožňuje spolupráci v rámci NATINAMDS, včetně přeshraničních letů hotovostních stíhacích letounů plnících úkoly v rámci tohoto systému. Finální návrh dohody byl v ČR projednán v říjnu 2017 a Polsko následně znění mezinárodní smlouvy potvrdilo cestou svého přidělence obrany v ČR v únoru 2019. Větší intenzitě původně bránil problém s vyčleněním vhodných letových prostorů v Polsku, ten je však již pravděpodobně vyřešen a čeští piloti tak v poslední době nejčastěji využívají prostor jižně od letecké základny Lask, zhruba mezi městy Lodž a Czestochowa ve střední části Polska.

Nejinak tomu bylo i v pondělí 31. května v podvečerních hodinách, kdy do polského vzdušného prostoru zamířila dvojice hotovostních Gripenů od 211. taktické letky z Čáslavi, aby zde spolupracovala s hotovostní dvojicí letounů F-16C Block 52 ze 6. Eskadry Lotniczej, dislokované na 31. Baze Lotnictwa Taktycznego v Poznani-Krzesinach. Právě s polskými „tygry“ z 6. letky čáslavští stíhači dlouhodobě kooperují. Cílem pondělní spolupráce bylo uskutečnění společné mise QRA nad středním Polskem v rámci Cross Border Operations, kdy se během několika desítek minut ve vyhrazeném prostoru procvičovaly různé scénáře, vyplívající z plnění úkolů ochrany vzdušného prostoru v rámci Integrovaného systému protivzdušné obrany NATO (NATINAMDS) a misí Air Policing.

Současná příhraniční spolupráce českých a polských pilotů taktického letectva je bezesporu přínosná pro všechny strany a je tak velmi pravděpodobné, že v ní obě letectva budou pokračovat i nadále. Čáslavské stíhače dále v letošním roce čeká obdobná a především premiérová spolupráce s rakouskými piloty, neboť na nedávném jednání Vojenského výboru EU v Bruselu podepsal armádní generál Aleš Opata se svým protějškem, velitelem rakouských ozbrojených sil generálem Robertem Briegerem, dohodu o využívání výcvikových prostorů rakouskými vojsky na území České republiky. Tato dohoda zároveň rozšiřuje i spolupráci ve vojenském letectví v rámci Cross Border Operations, tedy vzájemné podpoře při zabezpečení ochrany vzdušného prostoru.

Tato spolupráce by měla vyvrcholit na podzim letošního roku, kdy proběhne tzv. výměna letek a na čáslavskou základnu přiletí 3 rakouské stroje EF2000 ze základny v Zeltwegu, se kterými budou naši piloti týden intenzivně cvičit. Cílem společné „Squadron Exchange“ je zdokonalení pilotů ve spolupráci s partnery při vedeni vzdušných operací s letouny s odlišnými letovými vlastnostmi (DACT) a vedení společných leteckých operací (COMAO).

Polské hotovostní „Šestnáctky“ byly na české poměry mohutně vyzbrojené, neb kromě klasických střel krátkého dosahu s IČ naváděním AIM-9X Block II Sidewinder měly navěšenou i dvojici raket středního dosahu AIM-120C-7 AMRAAM, a jeden z „Jastrzabů“ disponoval i zaměřovacím kontejnerem Sniper. Středně-dosahové Amraamy české hotovostní letouny používají pouze při zahraničních operacích Baltic/Island Air Policing. (2x foto: 31 Baza Lotnictwa Taktycznego, https://31blt.wp.mil.pl)


 

 

(úvodní foto: 31 Baza Lotnictwa Taktycznego, https://31blt.wp.mil.pl)

(zdroj: článek „CROSS BORDER OPERATION“, autor kpt. Robert Filipczuk, https://31blt.wp.mil.pl/pl/articles6-aktualnosci/cross-border-operation/; https://www.facebook.com/31-Baza-Lotnictwa-Taktycznego-Pozna%C5%84-Krzesiny-154909657899781; https://www.facebook.com/6eskadra)

(aktualizace: 5. 6. 2021)