AktualityPilotiTechnika

Pardubické CLV dosáhlo historicky nejvyššího měsíčního náletu

Centrum leteckého výcviku v Pardubicích nedávno dosáhlo další významné profesní mety, když za měsíc květen letošního roku zaznamenalo rekordních odlétaných 716 hodin a 25 minut, což je vůbec nejvyšší měsíční nálet v CLV za posledních 12 let.

Jedná se bezesporu o úctyhodný výkon státního podniku LOM PRAHA a jeho Centra leteckého výcviku v Pardubicích, který reprezentuje další profesní metu při poskytování leteckého výcviku především pro Vzdušné síly Armády ČR.

Tento rekordní nálet připadá na základní a pokračovací výcvik všech typů provozované techniky. Největším dílem k tomu přispěly „zlínky“ Z-142C AF (271 hod. a 35 min.) a vrtulníky Enstrom 480B-G (224 hod. a 50 min.). Pro zajímavost, ani poslední „dvojka“ neboli vrtulník Mi-2, nezůstala stranou (5 hod. a 45 min.).

„Požadavky na poskytování leteckého výcviku, nevyjímaje zahraniční zákazníky, mají vzestupný trend. Květnový rekordní nálet je toho důkazem,“ říká ředitel Centra leteckého výcviku LOM PRAHA s.p. Jaroslav Špaček a dodává, že důvodem dosažení výše uvedené mety byl zejména výcvik dvou ročníků posluchačů Univerzity obrany najednou.

Autor textu: Pavel Lang, LOM PRAHA s.p., redakčně upraveno, popisky redakce czechairforce.com

Turbík ev. č. 0928 nedávno prošel rozsáhlým upgrade a získal moderní „skleněný“ kokpit Garmin G700 TXi s dvojicí velkoplošných dotykových barevných displejů s úhlopříčkou 10.6 palců. Podobnou modernizaci teď LOM PRAHA zvažuje i pro druhý provozovaný L-410UVP ev. č. 0731. (foto: Aleš Hottmar)

 

V únoru letošního roku dosáhla čtveřice vrtulníků Enstrom 480B-G celkového náletu 3000 hodin, což svědčí o intenzivním vytížení tohoto typu pro výcvik. Koncem května navíc CLV posílila další dvojice Enstromů, jež původně provozovala společnost DSA Aviation Company v Hradci Králové. (foto: Aleš Hottmar)

 

LOM PRAHA bude muset zanedlouho řešit i náhradu vrtulových Zlínků, jež se používají k výcviku už od roku 1995, a které jenom u CLV nalétaly více než 20.000 hodin. O jejich nástupci můžeme zatím jen spekulovat, ovšem dá se předpokládat, že provozovatel bude mít požadavek na unifikaci vybavení kokpitu avionikou od amerického výrobce Genesys Aerosystems, kterou používají i cvičné proudové stroje L-39NG. (foto: Aleš Hottmar)


 

 

(úvodní ilustrační foto: Richard Tesař, LOM PRAHA, www.lompraha.cz)

(zdroj: článek „Rekordních 716 hodin ve vzduchu“, autor Pavel Lang, https://www.lompraha.cz/news/rekordnich-716-hodin-ve-vzduchu)